Middelburg Dronk

De Witte Ballon

 

De Witte Ballon

Sint Janstraat 34
4331 KD Middelburg

 

Café De Witte Ballon zat op de hoek van de Sint Janstraat en de Zusterstraat in het pand waar nu restaurant Il Senso zit (Sint Janstraat 34 - vroeger wijk I no. 55) - opvolger van Fransch Huis en voorloper van De Harlekeijn, Sjénee, (S)Tapperij De Harlekijn, Mangerie T & T, De Heeren van St. Jan, Il Senso en Restaurant Basalt.

Geschiedenis

1914
Jasper Munter

Op zaterdag 13 juni 1914 opent Jasper Munter de deuren van het verbouwde café. Vanaf dat moment heet de kroeg bijna twintig jaar lang De Witte Ballon. Jasper Munter drijft de zaak samen met zijn vrouw Pietje (Pieternella) van der Weele. Ze hebben samen nogal wat meegemaakt: heel jong getrouwd en niet één van hun vier kinderen werd ouder dan een half jaar. Pieternella overlijdt op 5 januari 1931 op 51-jarige leeftijd (zeeuwengezocht [1]) - op 24 september datzelfde jaar maakt Jasper Munter een einde aan zijn leven (zeeuwengezocht [2]).

1932
J.F. Yisberg

Op 26 maart 1932 heropent Johan Frederik Yisberg De Witte Ballon - op 4 mei trouwt hij met Catharina Petronella Adriana Damen en staat op het adres geregistreerd als cafehouder (zeeuwengezocht [3]) - hij beveelt zich in een advertentie in de Middelburgsche Courant aan als Accordeon-Musicus.

1933
A.A. Wieme

Augustinus Alfred Wieme (later Lommerrijk en Camping Duinzicht in Dishoek) vraagt in 1933 vergunning aan op het adres - Wieme is de laatste eigenaar van het café, want een jaar later staat het pand te huur. In 1935 baat D. Verheule taxibedrijf Citax uit op het adres en weer later begint de heer But een fotozaak in het pand. Van 1940 tot 1966 is de benedenverdieping in gebruik als garagebedrijf; van Kievit. Pas begin jaren '80 krijgt het pand z'n horecafunctie terug.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Witte Ballon/fotos


Bijzonderheden

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen