Middelburg Dronk

Die Lange

 

Die Lange

Pottenmarkt 10
4331 LM Middelburg

Facebook

 

Een café dat begin 2014 door Marco de Leeuw en Sandra Rijkse werd geopend aan Pottenmarkt 10 in Middelburg. Die Lange is een opvolger van De Prinse van Oranje, Kleine Jongen en 1618.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Die_Lange/fotos


Geschiedenis

2014
Marco de Leeuw en Sandra Rijkse

In december 2013 maakten Marco de Leeuw en Sandra Rijkse bekend dat zij De Prinse van Oranje hebben overgenomen. Onder de naam 'Die Lange' heropenen zij de zaak in februari 2014.

Naamgeving

Eigenaar Marco is best lang.

Bijzonderheden

  • Marco werkte eerder als barman en dj in café Hart van Middelburg, in de Zusterstraat in Middelburg.
  • Het pand is een van de weinige panden in de omgeving van de Markt die de beschieting van mei 1940 overleefde. het stond rond het jaar 2000 op de nominatie om gesloopt te worden, totdat de huidige pandeigenaar het geheel met aanmerkelijke subsidies liet restaureren en het in originele staat terugbracht. Het pand is een rijksmonument.
  • Het pand wordt veel gefotografeerd vanwege de opmerkelijke, fraaie trapgevel. De pandeigenaar is Nico van den Berg. Heineken fungeert als tussenhuurder.

Mooie verhalen

Lekker, Lange! (Kroegpraat 20-02-2018)

Zo ver als de horecageschiedenis van de Pottenmarkt in Middelburg teruggaat, zo relatief kort is die van het monumentale pand -met trapgevel- op nummer 10. Daar zit pas horeca in sinds 2002, toen Ramon Wijs er het café Kleine Jongen opende. Wat de bestemming was voor 1870 (het pand is van 1618) moet ik nog uitzoeken, maar zeker is dat het pand tussen het eind van de 19e eeuw en 1940 fungeerde als woonhuis en daarna lang dienst deed als winkel. De verfhandel Steutel zat er decennialang, om tussen 1985 en eind jaren 90 te worden opgevolgd door verschillende kledingzaken. Rond het jaar 2000 stond het pand op de nominatie om gesloopt te worden, maar de huidige pandeigenaar liet het in plaats daarvan met subsidies restaureren en terugbrengen in de originele staat.

In de jaren vanaf 2002 wisselde de zaak meerdere keren van naam en nog vaker van exploitant. Kleine Jongen sloot in 2005, opvolger ‘1618’ hield na twee jaar op bestaan en café ‘De Prinse van Oranje’ na zes jaar. Al die wisselingen leidden er toe dat steeds meer mensen zich begonnen af te vragen of Pottenmarkt 10 wel geschikt was als horecabestemming. Zo rendabel was het blijkbaar niet. De huidige eigenaars, Marco de Leeuw en Sandra Rijkse, zagen dat echter anders. Zij geloofden in de potentie van de locatie en namen de Prinse van Oranje over en heropenden in februari 2014 als café ‘Die Lange’, zowel de bijnaam van Marco zelf als van de Lange Jan.

Aanstaande zaterdag vieren Marco en Sandra het vierjarig jubileum met hun klanten. Dat was voor mij een goede reden om de zondag ervoor een biertje te drinken met het stel, uiteraard in de eigen zaak. Ik wilde graag van hen weten hoe ze terugkijken op die vier jaar, en of ze overal tevreden over zijn. Om met dat laatste te beginnen: dat zijn ze zeker. Die Lange werd stapsgewijs uitgebouwd tot wat het nu is. Wat begon als een klein feestcafé is nu een lunchcafé met een groot terras dat in het seizoen meestal vol zit. Als stel vullen Marco en Sandra elkaar perfect aan. Zij waakt over de dagbediening, hij zorgt ervoor dat er in de avonduren nog altijd gefeest wordt. Hij verzint de nieuwe concepten, zij waakt over het beschikbare budget.

Maar ondanks al die ontwikkelingen ging ons gesprekje toch vooral over de relatie tussen Die Lange en Middelburgse sportwereld. Marco sponsort bijvoorbeeld vv Zeelandia Middelburg en staat erom bekend dat hij de teams regelmatig verwent met een paar kratjes bier. Dat was deze zondag niet anders. Tijdens ons gesprek viel een elftal de zaak binnen, waarop Marco meteen een kratje klaarzette. Zeelandia had gewonnen die dag. De mannen accepteerden het kadootje dankbaar. Een voor een riepen ze “lekker, Lange”. Toen ik daarop aan Sandra vroeg of dit tafereel illustratief was voor de relatie tussen Marco en voetbalteams bevestigde ze dat lachend. “Alle klanten zijn voor ons belangrijk hoor, maar met Zeelandia hebben we een speciale band. Iedere vrijdagavond feest met die jongens en als er eens eentje zijn sporttas vergeet? Dan was ik de voetbalkleren ook nog voor hem.” Kijk, dat is nog eens service. Lekker, Lange! Op naar dat eerste lustrum!

Over Café Die Lange op 'Wij zijn De Stad':

Marco de Leeuw van Café Die Lange op de Pottenmarkt doet dingen soms nét even anders dan een ander. Neem nu de manier waarop hij zich vorige maand aanmeldde als lid van de VOM. Dat gaat normaal gesproken digitaal, of via een papieren formulier, maar Marco kwam gewoon naar ons toe, drukte een paar bankbiljetten in onze handen en sprak vrolijk “zo, nu zijn wij ook lid”. Niet wat je noemt gebruikelijk, maar we vonden het wel grappig.

Vervolgens wilden we natuurlijk graag een paar fotootjes maken voor bij dit bericht, maar dat viel nog niet mee. Hij zou ons wel inseinen als het een goed moment was. We dachten zelf dat Koningsdag wel een mooi moment zou zijn, maar toen was hij druk in de weer met opzwepende muziek, voor een groep mensen die een andere verjaardag vierden. Van dat seintje kwam het vervolgens niet meer omdat, zo leerden we gisteren, Marco niet zo nodig op de foto hoeft. Maar omdat we er gisteren toch waren, en zijn lief Sandra Rijkse en haar dochter Daisy van Rijswijk ook, besloten we toch een beetje aan te dringen. “Nou, vooruit maar dan”.

Rasmiddelburger Marco en Sandra zitten nu ruim drie jaar in hun zaak en timmeren prima aan de weg. In het eerste jaar lag de nadruk vooral op het café zelf, maar gaandeweg kreeg het terras ook veel meer aandacht, onder meer met een lunchkaart, meer aankleding en -tijdens Middelburg Winterstad- een eigen blokhut. Dat heeft z’n vruchten afgeworpen. De zaak heeft inmiddels een flinke groep vaste klanten voor die lunch en ook toeristen weten het terras te vinden.

Maar in de avonduren krijgt de zaak een ander karakter. Dat zagen we gisteren ook. Sandra en Daisy waren net klaar, Marco en Lesley Baan gingen net beginnen. Er werd feestverlichting opgehangen, tafels werden opzij geschoven en kort voordat we vertrokken zagen we alweer een stoet voetballers aankomen. Die komen daar namelijk vaak en graag. Marco zei gisteren zelf dat hij Die Lange niet als een echt voetbalcafé beschouwt, maar voetbal is er toch echt wel een ding. Hij zendt alle wedstrijden die ertoe doen uit en hij sponsort allerlei sportteams. Heel goed. Maar we snappen het ook wel. Marco zal zijn zaak ook niet zo snel een feestcafé noemen. Die Lange hoeft niet alleen niet zo nodig op de foto, hij hoeft ook niet zo nodig in een hokje. Fair enough!

Maar we zijn hoe dan ook blij dat Marco en Sandra lid zijn geworden. Betrokkenheid vanuit de horeca bij alle samenwerking in de stad is gewoon mooi. Welkom, Café Die Lange!

Externe links

Bronnen