Middelburg Dronk

Don Bosco

 

Don Bosco

Kinderdijk 94
Middelburg

 

Vanaf 1950 een katholieke dancing op de Kinderdijk, opvolger van Cafe Amusement, Het Schippershuis en café Rotterdam. De leiding was in handen van een pastoor, H. Snel.

Geschiedenis

1950
H. Snel

Een katholiek jongerencentrum mét lichte drankvergunning waar het elk weekend flink los ging in de jaren vijftig en zestig. De katholieke kerk ruilde het pand in 1949 voor het zusterhuis in de Vlasmarkt. Don Bosco zat in het pand van voormalig café Rotterdam op de hoek van de Kinderdijk, tussen de Dokbrug en de Spijkerbrug. De pastoor veranderde bijna niets aan het interieur.Krantenartikel over Pastoor Snel: "Pastoor met Verlof A": Media:Don_bosco.pdf. Kort voor de opening heette de zaak ook nog cafe Amusement, eigendom van C.J. Duivenvoorde.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Don Bosco/fotos.


Naamgeving

Vermoedelijk vernoemd naar de de heilige Giovanni Don Bosco (1815 - 1888). Hij wilde een alternatief bieden voor, en een tegenwicht tegen, de invloed van het liberalisme op de publieke en individuele moraal, die aan het eind van de 19e eeuw steeds meer werd geproblematiseerd door de Kerk. In 1854 verklaarde Don Bosco dat hij zijn jeugdwerk voortaan een duidelijk profiel gaf, met de mededeling dat "Maria wenst dat wij een gemeenschap stichten. Ik heb besloten dat wij onszelf Salesianen noemen en onder de bescherming van Franciscus van Sales stellen". (Bron: Wikipedia)

Bijzonderheden

Theo de Roos schrijft: "Misschien is het volgende nog van belang voor de volledige geschiedenis van het pand Don Bosco Kinderdijk 94. In dit pand was ook een kelder in de jaren ca. 1958/59, waarin een missieclub ook genaamd Don Bosco was gehuisvest. De leden van deze club behoorden tot de Roncalli groep te Middelburg. Het doel was zoveel mogelijk papier, zilverpapier, bierdopjes, waarbij wij het kurk eruit haalden om bij de opkoper meer geld te krijgen, postzegels, etc. te verzamelen. Ook hielden wij ooit een fancy fair op de begane grond, met succes, want dat jaar haalden wij het meeste geld op van het bisdom Breda. Als dank kregen wij een bezoekje aan de radio studio van de KRO te Hilversum aangeboden. De missieclub kreeg ooit oude stoelen van café Het Melkboerinnetje in de Vlissingsestraat als schenking, toen die aan vervanging toe waren.


Mooie verhalen

Externe links

Johan Sinke wil naar de instuif (krantenbank 1966)

Bronnen