Middelburg Dronk

Het Gentsch Bierhuis

 

Het Gentsch Bierhuis

Turfkaai 21
Middelburg

 

Een café dat tussen 1893 en 1899 was gevestigd aan Turfkaai H 177 (later vernummerd tot 21) in Middelburg. De zaak lag naast het Breda's Koffiehuis (dat in het pand zat waar nu café De Koning is gevestigd). Op oude kaarten is dit nummer niet terug te vinden. De nummers H 177 en H 178 bevinden zich allebei op een hoek van de Vismarkt en zijn dus "koude" buren. In het pand van Het Gentsch Bierhuis zit nu de friteszaak De Kaai.

Geschiedenis

1893
P.A. Moritz

P.A. Moritz staat tussen 1893 en 1895 op het adres Turfkaai H 177 te Middelburg geregistreerd als bierhuishouder, coupeur en herbergier (zeeuwengezocht [1] en zeeuwengezocht [2]).

1895
M.A. Bos-Oudensteijn

Wanneer Moritz in 1895 vertrekt om redacteur te worden van het weekblad "De Opstand", het orgaan der anti-belasting-vereeniging in Hoorn, wordt hij opgevolgd door de weduwe M.A. Bos-Oudensteijn (eerder Van Tiel), die net Bos aan de Dwarskaai heeft verkocht - zij blijft in de zaak tot 1899 (zeeuwengezocht [3]).

Foto's

Meer foto's zijn te vinden op Het Gentsch Bierhuis/fotos


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Uit het boek “Meertens over de Zeeuwen”, p. 28.: “P.A. Moritz, caféhouder in het “Gentsch Bierhuis” op de Turfkaai, waar de socialisten samen plachten te komen”.
  • Uit Zeeuwen Gezocht: Inwoner in 1895 Middelburg P.A. Moritz Beroep: Coupeur en bierhuishouder Adres: Turfkaai H 177 (Moritz wordt ook nog twee keer genoemd als tapper en herbergier)
  • Na W.O. II heeft er bijna onafgebroken een friteszaak in het pand gezeten. Nu zit er een frites- annex shoarmazaak annex pizzeria in het te koop staande pand. De Kaai verloor echter ergens zijn K en nu prijkt De aai aan de gevel.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen