Middelburg Dronk

De Kaai

Een cafetaria dat sinds 1966 is gevestigd aan Turfkaai 21 in Middelburg. De zaak is een late opvolger van Het Gentsch Bierhuis.

Foto's

Meer foto's zijn te vinden op De Kaai/fotos


Geschiedenis

1966
Anton Carol en Jan van Wezel

Op 7 april 1966 openen zwagers Anton Carol en Jan van Wezel hun friteszaak op het adres Turfkaai 21 in Middelburg. Ze zaten eerst in het friteskraam bij de Koningsbrug (Houtkaai) waar ze Izaak Joziasse opvolgden toen die naar de Banckertstraat vertrok (zie Joziasse (2)). Wanneer Jan van Wezel in november 1969 overlijdt, zet Anton Carol de zaak voort.

1971
Jan van der Weele

Op 1 september 1971 neemt Jan van der Weele De Kaai over van Anton Carol. Jan van der Weele runt de zaak jarenlang samen met zijn vrouw Ada, tot aan hun echtscheiding in de jaren '90. Jan draait de zaak dan nog een aantal jaren zonder haar, maar verkoopt het pand uiteindelijk om in Zeeuws-Vlaanderen een brasserie te beginnen. Daarna staat het pand geruime tijd leeg, totdat ...het in ....overneemt en een doorstart maakt.

2006
René van 't Zelfde en Mandy van 't Zelfde

In 2006 kwamen René van 't Zelfde en zijn dochter Mandy in De Kaai - haar moeder is Diny Lammers (van Cafetaria Brandes). Niet zo vreemd, aangezien René van 't Zelfde in zijn jonge jaren nog een tijdje bij Cafetaria Lammers heeft gewerkt.

2012

Begin 2012 kreeg de zaak een nieuwe exploitant. Meer gegevens volgen.

2013
Loes Tupanwel

In mei 2013 heropent Loes Tupanwel, na een verbouwing van twee maanden, frituur de Kaai.

2014
Breggina Rob

Per 1 april 2014 is Breggina Rob de nieuwe eigenaar van frituur de Kaai. De zaak staat te koop voor 160.000 kk, per januari 2016.

2016
S.M. Salem

Per 1 april 2016 wordt Frituur De Kaai geëxploiteerd door de heer Salem. De kaart van De Kaai is uitgebreid met Falafel, Kafta en Shoarma.


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Breggina Rob is de dochter van Barend Rob oud-eigenaar van café De Schuur aan de Varkensmarkt.
  • Peter Carol vertelde dat zijn vader voordat hij naar het friteskraam bij de Koningsbrug ging een (bespannen) frietkar op de Markt had die elke dag met een paard naar en van de Markt werd getransporteerd. Toen zijn ouders en oom en tante In De Kaai begonnen werd het startkapitaal (deels?) geleend van Piet Vogel, de broer van Peter's moeder - die heeft volgens Peter wellicht wel een vette rente berekend.
  • Begin jaren '70 had De Kaai alleen Verlof B maar later kon er wel bier worden gekocht - zoals in zoveel friteszaken - maar dat mocht niet ter plaatse worden opgedronken.
  • De Kaai verloor ergens zijn K en nu prijkt De aai aan de gevel.
  • De broer van Jan, Henk, had ook een aantal jaren een friteszaak in Middelburg, namelijk Het Haphuisje aan Plein 1940
  • In het handelsregister staan twee zaken met de naam De Kaai. De eerste, 'Fritures De Kaai' was een eenmanszaak die volgens de gegevens werd gestart in 1933 en gestaakt op 8 januari 2004, de tweede, 'Frituur De Kaai' werd opgericht op 1 juli 2005 en al weer opgeheven op 1 oktober van dat jaar.
  • Wellicht heeft Van 't Zelfde het pand in 2006 voor 10 jaar gehuurd - zie bij externe links.

Mooie verhalen

  • 'Nog even om een patatje bij Jan en Ada' was in de jaren '80 een gevleugelde uitspraak bij het jongere uitgaanspubliek. In de weekenden was de zaak namelijk geopend tot 01.00 uur 's nachts, zodat je nog prima de trek kon stillen, na het drinken in de stad, op de terugweg naar -bijvoorbeeld- Dauwendaele. Als het niet druk was kon je er gif op innemen dat Jan of Ada tv zaten te kijken in de ruimte achter de frituur, aan het oog onttrokken. Jan zat daar ook altijd sigaretjes te roken. Als er klanten waren maakte hij echter altijd tijd vrij voor een praatje. Hij bleef ook altijd vriendelijk als klanten dronken en/of een beetje vervelend waren. Als hij een motoragent zag verdween zijn vriendelijkheid evenwel als sneeuw voor de zon. Veel mensen parkeerden hun auto 'eventjes' op de Turfkaai, om een snack te kunnen scoren. Die werden regelmatig op de bon geslingerd. Dat maakte Jan woest. Een praatje over het weer of de staat van het Middelburgse kroegleven zat er dan even niet meer in.

Adres en contactgevens

Turfkaai 21 Middelburg. Als postadres werd meestal Vismarkt 21 opgegeven, omdat zich op dat adres de woning van de familie v.d. Weele bevond.

Externe links

Bronnen