Middelburg Dronk

La Liberté

 
 

Een café dat van 1996 tot 2000 was gevestigd aan Plein 1940 3 in Middelburg. De zaak is een opvolger van Centrum en een voorloper van De Malle Molen , Flaix en Subway.

Geschiedenis

1996
Rachid

Rachid opent La Liberté omstreeks 1996. De zaak sluit in 2000.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op La_Liberté/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

Zeer bepalend voor dit verder sympathieke café was een moord op klaarlichte dag in 1999. Het slachtoffer overleed op het terras van La Liberté. Het café had met dit misdrijf verder niets van doen, maar het deed de zaken natuurlijk geen goed.
Uit het persbericht van ANP, van 6 januari 2000: "De rechtbank in Middelburg heeft donderdag de 24-jarige Middelburger S. El J. veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de moord op zijn 29-jarige stadsgenoot Ronald Leeghwater. Tegen El J. was vijftien jaar geeist. Leeghwater werd op 1 mei op een terras van een Middelburgs cafe voor de ogen van zijn vriendin en talrijke omstanders doodgeschoten. Het boterde al langere tijd niet tussen het slachtoffer en El J. Volgens de veroordeelde man was hij door het slachtoffer ettelijke keren bedreigd en was hij doodsbang voor hem. Op 1 mei kwam het tot een uitbarsting. El J. ontmoette Leeghwater in een cafe en binnen de kortste keren ontstond een woordenwisseling. De uitbater van het cafe verzocht de twee hun conflict buiten te bespreken. Het slachtoffer was nauwelijks buiten of El J. trok zijn pistool en schoot zijn tegenstander diverse keren in de rug. Toen Leeghwater bloedend op de grond lag, schoot El J. nog diverse keren op hem vanaf korte afstand. Hij overleed ter plaatse. De verdachte stapte in zijn auto en reed weg. Tijdens de behandeling van de zaak hield de verdachte vol niet te weten wat er was gebeurd. ,,Ik weet alleen nog maar dat ik het slachtoffer badend in het bloed zag en dat het pistool dat ik bij me had leeg was. Ik moet het dus wel hebben gedaan. Verder verklaarde El J. dat hij louter uit angst en paniek had gehandeld. Verscheidene getuigenverklaringen omschreven de schietpartij als een koelbloedige liquidatie."

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen