Middelburg Dronk

La Piccola Italia (2)

 

La Piccola Italia (2)

Vlasmarkt 17-19
4331 PC Middelburg

 

Een pizzeria annex Italiaans restaurant dat tussen 1982 en 1992 was gevestigd aan de Vlasmarkt 17-19 in Middelburg. De zaak was een voorganger van Isola Sarda, Mediterraneo en Meysa.

Geschiedenis

1982
A. Tidili

Alessandro Tidili vertrok begin jaren ’70 uit zijn geboortestad Cagliari, Sardinië, naar Nederland. Hij vestigt zich aanvankelijk in Leiden, waar hij zijn importbedrijf ItalDelicatessen begint, en zijn eerste Italiaanse restaurant. Op 18 maart 1982 opent Alessandro Tidili zijn eerste ristorante-pizzeria La Piccola Italia aan de Vlasmarkt in Middelburg, in het pand waar tot eind 1979 drogisterij/parfumerie Paul van Sluijs was gevestigd. De pizzeria loopt zo goed, dat Tidili het succesconcept in 1986 en 1989 kopieert in Zoutelande en Domburg. Uiteindelijk verkoopt hij alle drie de zaken. Tidili behoudt wel Italdelicatessen, dat na zijn overlijden in 2006 wordt geërfd door zijn dochters Lina en Renata, die het bedrijf anno 2015 nog steeds met succes bestieren.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op La_Piccola_Italia_(2)/fotos.


Naamgeving

La Piccola Italië betekent het kleine Italië - een kleine Italiaanse enclave op de Vlasmarkt.

Bijzonderheden

  • Allesandro's dochter Lina trad in de voetsporen van haar vader en baat nu restaurant pizzeria La Piccola Italia aan het Damplein uit.

Mooie verhalen

Een ontmoeting met Lina, juli 2015

Eigenlijk is het best maf. Ik ken Lina Tidili van La Piccola Italia misschien wel al 30 jaar van gezicht. Als wij in discotheek Meccano waren, was zij er vaak ook wel. Gingen we naar de Hooizolder? Ja hoor: daar stond Lina ook weer. Maar toch voerden we in al die jaren nooit echt een gesprek. We zwaaien als we elkaar zien, of wisselen eens iets uit op Facebook, maar meer ook niet.

Gisteren hadden we dan eindelijk eens afgesproken op het terras van Herberg, met de bedoeling de feiten rondom de restaurants van de familie eens wat beter op een rij te zetten. Het liep allemaal net een beetje anders. We boomden meer over onze eigen geschiedenissen, onze kennissenkringen, de stad Middelburg en nog veel meer. En passant kwamen er ook talloze dwarsverbanden binnen de restaurants voorbij, maar dat was simpelweg te groot om allemaal te noteren of te onthouden. Maar gelukkig hebben we de foto's nog. In ieder geval ook 10 van La Piccola Italia, dat tussen 1982 en 1992 aan de Vlasmarkt zat. Dat was zonder overdrijven een gouden zaak. Wijlen Alessandro Tidili was de juiste man op de juiste plaats. We vinden het mooi om te zien hoe hij op de foto staat met Barend van Braai-Tapperij "De Mug", of met Ciska van Onderdelenhuis Ytsma, dat toen nog in de Korte Geere zat. En dan die Spaghettiwedstrijden die hij jaarlijks organiseerde in de straat! Zoveel mogelijk slierten slurpen zonder je handen te gebruiken. Da's toch humor?

We hebben nog lang niet alles op een rij, maar we zijn weer wel een paar stappen verder. Leuk om nu eens écht kennis te maken Lina, en tof dat jullie de traditie nog steeds levend houden met La Piccola Italia Middelburg. Bellissimo!

Buurman Patrick Castelijns

Toenmalige overbuurman Patrick Castelijns van La Castelière vertelt in zijn culinaire memoires De smaak van het geheugen en het geheugen van de smaak (2005) over zijn vriend Sandro Tidili en de gewoonte om na sluitingstijd nog iets met elkaar, en soms wat plakkende stamgasten, te eten en drinken. En het gebeurde in die nachten dat Patrick wel een zeer gedenkwaardig gerecht kreeg voorgeschoteld; hij vertelt: "Aan tafel vlogen de vragen in het rond: kalfszwezerik? lamszwererik? long? Sandro gaf geen antwoord en glimlachte onbewogen, kauwend met een tevreden gelaat. Uiteindelijk, toen de schaal leeg was, liet hij laconiek vallen: 'Jullie hebben net lamskloten gegeten'. Ik zag er een paar verbleken, doch na een korte tijd van ongeloof en ontsteltenis schoot iedereen in de lach. Er waren er zelfs, waaronder schrijver dezes, die om meer vroegen. Helaas, de keuken kon ons niet meer voorzien van deze exquise testikels en moesten we ons teleurgesteld troosten met wat Parmezaanse kaas, waarmee we het avondje afsloten".

Externe links

Bronnen