Middelburg Dronk

Poelendaele

 

Poelendaele

Poelendaelesingel 18
Middelburg

 

De kantine van zwembad Poelendaele aan de Poelendaelesingel 18 te Middelburg, tussen 1970 en 2001

Geschiedenis

1970
M.A. Heestermans

Het zwembad werd op 14 september 1970 in gebruik genomen, maar de officieuze opening van Poelendaele heeft plaats op donderdag 1 oktober 1970 met een zogenaamde plons in - Middelburgers konden zo gratis kennismaken met het overdekte zwembad. Merijn en Betty Heestermans, die eerder in 't Raedthuys aan de Lange Noordstraat zaten, waren de eerste pachters van de kantine van Poelendaele - zij vertrokken in 1991.

1991
Tonnie van den Ameele

Een advertentie uit de PZC van 19 januari 1991 geeft aan dat de bestuurscommissie welzijnsaccomodaties op zoek is naar een nieuwe pachter voor de kantine. Tonnie van den Ameele wordt die nieuwe pachter en tegelijkertijd ook van de Kantine Breeweg - hij zit later in Visgilde Middelburg aan de Markt en daarna in frituur Bij de Toren in Veere.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Poelendaele/fotos.


Naamgeving

  • Vernoemd naar het gelijknamige landhuis met boerderij - afgebroken in 1938.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

De zwembadpas

Ik leerde eind jaren '50 zwemmen bij badmeester Bosdijk in het oude, open bad waarvan de ingang aan het Vlissings jaagpad lag. Als jongetje mocht je van mevrouw Corstanje, die met harde hand de scepter zwaaide in de omkleedruimte's, niet in een badhokje maar in het jongenshok omkleden. Eenmaal in zwembroek ging je, na een verplichte douche, meteen op de thermometer kijken hoeveel graden het water was. Die thermometer hing bij het kantoortje van meneer Bosdijk en daarnaast was een kleine toko waar zijn echtgenote in koek en zopie handelde. Als de school uitging wist je niet hoe snel je naar het zwembad moest lopen, dus dat gebeurde in de zwembadpas die Kees Bakels had uitgevonden in Theo Thijssen's Kees de jongen. Zo'n 20 jaar later ging ik vakantiewerk doen in het zwembad - mijn vader was zo ongeveer sportbaas van Middelburg, dus dat was appeltje eitje. De beleefde avonturen uit die tijd staan voor een deel al te boek in Mooie verhalen bij Dansschool Meeuse (Stiesel in m'n embde) en Delta (Chris van Wezel), maar er is meer. Zo kon ik lezen en schrijven met kantinebaas Merijn - zie ook Mooie verhalen bij 't Raedthuys (Merijn Heestermans) - die vaak als de bank van lening fungeerde wanneer ik weer eens te veel aan Bacchus geofferd had in Seventy Seven. Hij was een fervent Feyenoord-fan en aan de muur van de kantine heeft jaren een afgebroken stoeltje uit De Kuip gehangen waarop hij met krijt Feyenoord-Tottenham Hotspur 1974 had geschreven. Ik heb er ook wat uurtjes kaartend doorgebracht aan tafel 1 met tante Betty, die toen nog rookte - Gladstone, waarvan ik altijd dacht dat de d vergeten was. Het kon vaak feest zijn in de kantine, vooral op de donderdagavonden wanneer het zwembad tot 21.00 uur open was en je dus goed voor kon drinken. De zondagmorgen was echter ook niet mis. Ober-kelner Rinus Caljé en chef-kok Coen Murk van het Nederlands Koffiehuis waren vaste zondagochtendklanten, evenals Sjaak Lammers van Cafetaria Lammers - zo dronk en hoorde je nog eens wat. Het zwembad is nu alweer lang geschiedenis, maar de zwembadpas praktiseer ik nog weleens wanneer het hard regent en de stamhut me wacht.

Externe links

Bronnen