Middelburg Dronk

Rock Desert

 

Rock Desert

Damplein 22
4331 GD Middelburg

0118-627095

 

Een rockcafé met een groot terras, dat tussen 1989 en december 2013 was gevestigd in een pand op het hoekje van Damplein en de Korte Delft. De zaak is een opvolger van café (de) Bloesbak en Het Koper Galjoen.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op: Rock_Desert/fotos.


Geschiedenis

1989
Dave Hernaus en Edward Oranje

Caroline Dingemanse was eigenaresse van voorloper Bloesbak maar wilde stoppen met de kroeg. In het voorjaar van 1989 kocht Edward Oranje de zaak. Hij werkte drie maanden samen met Dave Hernaus (bedacht samen met hem de naam Rock Desert....de Besloten Vennootschap Rock Desert werd volgens het register van de Kamer van Koophandel al opgericht in 1979). Daarna ging hij alleen verder

1990
Bo Wesdorp en Edward Oranje

Anderhalf jaar na de start van Rock Desert werd Bo Wesdorp compagnon van Edward.

1991
Bo Wesdorp

Bo kocht Edward na ongeveer een jaar uit en zette de zaak alleen voort (met hulp van zijn toenmalige vriendin, wijlen Marina). De zaak was aanvankelijk nog een echt bluescafé, dat vooral werd bezocht door bikers en rockers, maar kreeg in de loop van de jaren negentig meer en meer het karakter van een rockcafé (waar overigens veel meer muzieksoorten werden gedraaid dan rock alleen; ook stromingen als dance, hiphop en metal waren er vaak te horen).
Het nieuwe elan in de zaak zorgde ervoor dat de zaak weer druk bezocht werd, ook door jong publiek. Die ontwikkeling gaf ook een nieuwe impuls aan het Damplein, dat na de invoering van de nieuwe sluitingstijden, en na de sluiting van zaken als Misty en café en discotheek Meccano, niet langer een bruisend uitgaanscentrum was.
In Rock Desert werden in die tijd vaak feestjes georganiseerd en er was regelmatig live muziek te horen. Rock Desert was bijvoorbeeld de bakermat van de band The Old Firm. Op het terras van Rock Desert mocht geblowed worden. Dat leidde in de praktijk tot een prettige mengelmoes van jong, oud, alternatief en mainstream publiek. De een kwam in de zaak voor een potje biljart, het grote terras zat vol met toeristen, het kleine terras vol met de vaste klanten. Gedurende ongeveer een jaar kende de vrijdagvond Happy Hour, wat ook weer voor veel nieuwe aanwas zorgde. Rock Desert broeide op een gezellige manier. Het was een tent waar je graag de hele middag en avond bleef rondhangen.
Vanaf 1995 organiseerde Bo een paar keer Damrock, een muziekfestival op het Damplein. Dat begon klein, onder het dakje van de Korenbeurs, maar werd geleidelijk groter en drukker. Na drie jaar was de rek er echter uit. In die tijd besloot Bo de zaak te verkopen aan Rob en Mirna.

1998
Rob Dekker

In 1998 verkocht Bo de zaak aan de huidige eigenaren, Rob Dekker en zijn vriendin Mirna, waarna hij zelf, samen met Hayo Duinkerken, café 't Hof begon, aan de Vlasmarkt. Eind november 2013 werd bekend dat Rob en Mirna stopten met de zaak. Momenteel staat het pand leeg.

Naamgeving

Bedacht door Dave Hernaus. Ook gespeld als Rockdesert.

Bijzonderheden

  • Het pand is eigendom van brouwerij Dommelsch. Voordat de zaak een café was, was er jarenlang een wasserij in het pand gevestigd. Rondom de Tweede Wereldoorlog zat kledingzaak L.E. Riviere in het pand.

Mooie verhalen

The Emmeroyts

Edward Oranje over huisband The Emmerroyts: "Zij speelden vooral akoestisch op mijn terras (de parkeerplaatsen) tegen een liquide vergoeding optraden (zie de bedankjes op het hoesje). Op dat hoesje van de Emmerroyts komt de achtergrond van het café terug (muurschildering achter het podium met de biljarttafel). De kunstenaar was mijn lagere schoolvriend Ricky Lieveld. Ik sta er als gekkigheidje samen met Dozo (mijn ongecoupeerde en welbekende Bouvier) als schim opgeschilderd."

Oud-medewerkers

Bo Wesdorp, Fanny Hagens, Saskia Kerkhove,Kees Moerland, Bapke v.d. Steen, Edwin Mijnsbergen, Marina, Romy Telussa, Daniëlle Elve, Arjen, Mark Verboven,

Externe links

Bronnen

  • Foto's: collecties Bo Wesdorp, Nous Davidse en Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed