Middelburg Dronk

St. Joris (2)

Cafe Rotterdam Kinderdijk Middelburg.jpg
Algemeen
Soort Herberg
Eigenaar Thomas Rosemarijn
Catharijna Rosemarijn
Adres Kinderdijk
Links
Tijdlijn
Periode 1730-1740
Opvolger(s) Het Logement van Rotterdam
Gebied
Zie ook Kinderdijk

Herberg op de hoek Kinderdijk/Maisbaai, het was een voorloper van Het Logement van Rotterdam, het Rotterdamsch Koffijhuis, Rotterdam, Het Schippershuis, Amusement en Don Bosco. Tegenwoordig zitten er in het pand appartementen en op de begane grond bevindt zich watersportzaak Nautic Ring. Het huis heet nog altijd Sint Joris een woning en is in de jaren '70-'80 van binnen dusdanig ingrijpend gerestaureerd dat het lange, rijke caféverleden helemaal is uitgewist.

Geschiedenis

1735
Thomas Rosemarijn en Catharijna Rosemarijn

Wanneer Thomas Rosemarijn op 3 september 1735 overlijdt, staat hij op het adres Over de Spijkerbrug in 't Sint Joris geregistreerd (zeeuwengezocht [1]). De herberg wordt voortgezet door zijn vrouw of dochter, want wanneer Catharijna Rosemarijn op 23 maart 1745 overlijdt, staat ze geregistreerd op de Kinderdijk (zeeuwengezocht [2]) - wellicht neemt Peter van Wijk in dat jaar de herberg over.

1746
Peter van Wijk

Op de locatie aan de Kinderdijk (hoek Maisbaai) bevond zich al van oudsher een herberg met de naam St. Joris. Een advertentie uit de Amsterdamse Courant van 13 januari 1746 geeft aan dat Peter van Wijk van de herberg St. Joris verhuist is naar herberg De Gouden Valk op de hoek van de Nederstraat.

1749
Reijndert Willems

Uit Archieven.nl: "Akte van schuldbekentenis waarbij Reijndert Willems verklaart schuldig te zijn aan Cornelis Pel te Zaandam 1.500 Carolus guldens, waarbij als onderpand wordt geleverd een huis en erf "St. Joris", zijnde een herberg, staande en gelegen op de hoek van de Kinderdijk tussen de Spijkerbrug en de Dokbrug." Reijndert Willems overlijdt op 24 december 1749.

1752
Pieter Sijmonsen

Folio 120 van de Verzameling Handschriften meldt op 8 maart 1752 dat het in de boedel gevonden huis van Reijndert Willems, St'Joris over de Spijkerbrug, voor 720 pond Vlaams verkocht wordt aan Peter Sijmonsen.

1754
Johannes Mulders

Folio 43 van de Verzameling handschriften meldt op 11 maart 1754 dat Johannes Mulders in de herberg Sint Joris over de Spijkerbrug vrijgildebroeder wil worden.

1759
Christiaan Dekker

Op 8 december 1759 verkoopt Johannes Mulders het pand aan de Kinderdijk voor 800 pond Vlaams aan Christiaan Dekker(zeeuwengezocht [3]). Wanneer Dekker op 8 januari 1771 overlijdt staat hij nog steeds op de Kinderdijk geregistreerd (zeeuwengezocht [4]).


Foto's


Naamgeving

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Kinderdijk P 127 Middelburg

Externe links

Bronnen