Middelburg Dronk

Zeeuwsche Kolfbaan

Zomerlust, agter herberg De Zeeuwsche Kolfbaan, te koop, MCO 26-6-1783.JPG
Algemeen
Soort Herberg
Eigenaar J. Pluijm
Adres Veersesingel
Links
Tijdlijn
Periode 1780-1790
Gebied
Zie ook Veersesingel

Herberg aan de Veersesingel te Middelburg.

Geschiedenis

1783
J. Pluijm en Paulus Jacobse

De Zeeuwsche Kolfbaan bestond al in 1783, zo illustreert een advertentie in de Middelburgsche Courant van 26 juni van dat jaar. Op 14 februari 1786 koopt Paulus Jacobse de boedel van de Zeeuwsche Kolfbaan voor 356 pond Vlaams van J. Pluijm (zeeuwengezocht [1]). Paulus Jacobse staat in november 1798 als herbergier geregistreerd op het adres X 72 (zeeuwengezocht [2]) - hij overlijdt op 29 december 1818 (zeeuwengezocht [3]).

1815
A. van den Abeele

Isabella Franciska Huberta Gehrum trouwt in 1815 met Arend van den Abeele (zeeuwengezocht [4]) - zij is dan nog herbergierster in 't Logement van Middelburg. Arend drijft de zaak, wat in advertenties te zien is - hij vertrekt in 1838 en begint Het Wijnhuis op de Dam.

1839
I.F.H. van den Abeele-Gehrum

In 1839 keert Isabella terug naar de Zeeuwsche Kolfbaan. De advertentie spreekt van weduwe, maar ze is waarschijnlijk gescheiden van Arend, aangezien die in 1840 De Acacia aan het Molenwater opent en pas in 1849 overlijdt. Ze blijft tot 1853 in de Zeeuwsche Kolfbaan die in dat jaar tot afbraak te koop is.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Zeeuwsche_Kolfbaan/fotos.


Naamgeving

  • Paal en perk stellen -Met de natte vinger- De eerste klap is een daalder waard- Dat is een kolfje naar mijn hand: het zijn allemaal uitdrukkingen die afkomstig zijn uit de wereld van het Kolven (zie het lemma op Wikipedia). Tegenwoordig hoor je daar niets meer over in Middelburg, maar vroeger was het een hele populaire sport, die ook veel in kroegen en sociëteiten werd beoefend. In Schuttershof bijvoorbeeld, maar ook in de onderzaal van het huidige Zanzibar (toen eigendom van sociëteit De Vergenoeging). Om nog maar te zwijgen van de zaken die er letterlijk naar vernoemd werden, zoals de Rotterdamsche Kolfbaan, De Kolfbaan en de Zeeuwsche Kolfbaan.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Ben ik dronken ?

Op tweede pinksterdag 1816 ging de Veerse dominee Jan David Zimmerman naar herberg De Zeeuwsche Kolfbaan in Middelburg. Hij ontmoette er een onderwijzer die net als hij tot de lutherse kerk behoorde. Toen de leraar hem aansprak op zijn drankmisbruik reageerde Zimmerman als door een wesp gestoken. "Meent gij dat ik dronken ben?", vroeg hij terwijl hij de leraar een stomp op zijn borst gaf. Toen zijn medekroeggangers op het tumult afkwamen, riep hij: "Ben ik dronken?" In koor riepen ze: "Niet dronken", en dreven zo de spot met hem. Op de Veerse kermis van dat jaar, in juni, was Zimmerman ook weer kind aan huis en hij vroeg vele Veerse joffers ten dans, maar niemand danste met hem de driekusman. Zijn alcoholische uitspattingen deden hem tenslotte de das om, want met ingang van 31 december 1817 werd hij wegens schandelijk gedrag door koning Willem I uit het ambt gezet.

bron: Het artikel "Ben ik dronken?" van J.H. Midavaine uit De Wete, 37e jaargang, nummer 1, januari 2008.

Adres en contactgevens

Veerseweg Middelburg

Externe links

Bronnen