Middelburg Dronk

Het Stadhuis

k
Regel 29: Regel 29:
 
==Bijzonderheden==
 
==Bijzonderheden==
 
==Mooie verhalen==
 
==Mooie verhalen==
 +
Aangezien ik boven [[Juliana]] geboren ben, ligt de Markt in het algemeen, en de horeca aldaar in het bijzonder, me na aan het hart. Als jongetje groeide ik op met Ome Jaap de Looff van de [[Delta]], Ad  Meeusen van [[De Eendracht]] en Lou Lagaaij van [[Suisse]]. Maar, letterlijk iets verder van mijn bed, lonkte Het Stadhuis, waar Ferdy, Peter en Ineke van Giezen net wat meer jaren telden dan ik - ik hoop niet dat ik hiermee uit de school klap. En dan waren daar natuurlijk meneer en mevrouw Van Giezen - de sfinx en de madonna; althans zo zagen mijn kinderogen het in die dagen. Later ging ik er weleens eten en de liefde voor de rijke , doch verfijnde keuken van ''Escoffier'' zweeft nog steeds rond mijn verhemelte. Ik weet bijna zeker dat Ferdy, naast ''Physiologie du goût'' van Brillat-Savarin ook ''Ma cuisine'' van Escoffier in de boekenkast heeft staan. Al die opgeschuimde nieuwlichterij ruil ik zo in voor een klassieke bereiding van ''boeuf stroganov]], [[chateaubriand  jardinière]] of, voor mij het summum, [[tournedos Rossini]] - in wezen ben ik wat betreft mijn culinaire opvoeding schatplichtig aan de Van Giezen's. In die zin moet je ook een beetje mazzel hebben met de bepaling van plaats ten aanzien van wieg en kinderschoenen. Enfin, op enig moment leerde ik in [[Seventy Seven]] Pieter van Giezen kennen en dat bleek een zoon van Ferdy te zijn. Meteen ''old school'' natuurlijk, elkaar bevestigende verhalen van hoe de Markt was voor de beeldenstorm der projectontwikkelaars uitbrak, toen je tenminste nog flink kon uitpakken voor weinig in het Stadscafé of zo'n lekkere doorgelegen frikadel kroket uit de muur kon trekken bij Fonsie's. Nu is de noordkant van de Markt letterlijk verworden tot de schaduwzijde van het hart - een rafelrand die je eigenlijk eerder verwacht op non-descripte koopgoten als de Lange Delft of ''cash-and-carrygetto's'' als de Mortiere. Vanzelfsprekend doet het me, oude, nostalgische man die ik ben, deugd dat de kwaliteit die de Markt eens had in ieder geval adequaat gedocumenteerd wordt en niet anoniem wordt bijgezet in een toevallige tussenmuur van de tijd. Daarom bij deze mijn dank aan Ferdy en Pieter van Giezen voor het onmisbare materiaal dat bijdraagt aan het in het stand houden van het cultureel en culinair erfgoed - oef, dat laatste was een klein, doch welgemeend grapje; we zullen er, hoop ik, binnenkort zeker een paar op drinken, op dat erfgoed.             
 
==Adres en contactgevens==
 
==Adres en contactgevens==
 
Markt 53 Middelburg
 
Markt 53 Middelburg

Versie van 18 nov 2011 om 00:22


Het Stadhuis
Locatie Markt
Periode 1950-1960
Eigenaar P.J. van Giezen
F.J. van Giezen
Opvolger De Blauwe Haan


Vangiezen.jpg

Beschrijving

Lunchroom annex hotel-restaurant aan de Markt 53 te Middelburg.

Geschiedenis

In mei 1953 opent P.J. van Giezen banketbakkerij-lunchroom Het Stadhuis in het splinternieuwe pand Markt 53 te Middelburg - Van Giezen had voor W.O. II een banketbakkerij aan de Korte Delft. In de loop der jaren verdwijnt de banketbakkerij en verandert de zaak in een hotel-restaurant. Wanneer van der Giezen overlijdt, wordt de zaak overgenomen door de Fa. Van Giezen bestaande uit zijn zoons Ferdy en Peter - vanaf 1977 wordt de naam restaurant Van Giezen gevoerd. In 1983 wordt de zaak na 30 jaar verkocht en vestigt restaurant De Blauwe Haan zich in het pand.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Het Stadhuis/fotos


Naamgeving

De zaak was gevestigd aan de Markt, schuin tegenover het stadhuis.

Eigenaars

  • P.J. (Piet) van Giezen (1953-1973)
  • F.J. (Ferdy) van Giezen (1973-1983)
  • P.J. (Peter) van Giezen (1973-1983)

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Aangezien ik boven Juliana geboren ben, ligt de Markt in het algemeen, en de horeca aldaar in het bijzonder, me na aan het hart. Als jongetje groeide ik op met Ome Jaap de Looff van de Delta, Ad Meeusen van De Eendracht en Lou Lagaaij van Suisse. Maar, letterlijk iets verder van mijn bed, lonkte Het Stadhuis, waar Ferdy, Peter en Ineke van Giezen net wat meer jaren telden dan ik - ik hoop niet dat ik hiermee uit de school klap. En dan waren daar natuurlijk meneer en mevrouw Van Giezen - de sfinx en de madonna; althans zo zagen mijn kinderogen het in die dagen. Later ging ik er weleens eten en de liefde voor de rijke , doch verfijnde keuken van Escoffier zweeft nog steeds rond mijn verhemelte. Ik weet bijna zeker dat Ferdy, naast Physiologie du goût van Brillat-Savarin ook Ma cuisine van Escoffier in de boekenkast heeft staan. Al die opgeschuimde nieuwlichterij ruil ik zo in voor een klassieke bereiding van boeuf stroganov]], chateaubriand jardinière of, voor mij het summum, tournedos Rossini - in wezen ben ik wat betreft mijn culinaire opvoeding schatplichtig aan de Van Giezen's. In die zin moet je ook een beetje mazzel hebben met de bepaling van plaats ten aanzien van wieg en kinderschoenen. Enfin, op enig moment leerde ik in Seventy Seven Pieter van Giezen kennen en dat bleek een zoon van Ferdy te zijn. Meteen old school natuurlijk, elkaar bevestigende verhalen van hoe de Markt was voor de beeldenstorm der projectontwikkelaars uitbrak, toen je tenminste nog flink kon uitpakken voor weinig in het Stadscafé of zo'n lekkere doorgelegen frikadel kroket uit de muur kon trekken bij Fonsie's. Nu is de noordkant van de Markt letterlijk verworden tot de schaduwzijde van het hart - een rafelrand die je eigenlijk eerder verwacht op non-descripte koopgoten als de Lange Delft of cash-and-carrygetto's als de Mortiere. Vanzelfsprekend doet het me, oude, nostalgische man die ik ben, deugd dat de kwaliteit die de Markt eens had in ieder geval adequaat gedocumenteerd wordt en niet anoniem wordt bijgezet in een toevallige tussenmuur van de tijd. Daarom bij deze mijn dank aan Ferdy en Pieter van Giezen voor het onmisbare materiaal dat bijdraagt aan het in het stand houden van het cultureel en culinair erfgoed - oef, dat laatste was een klein, doch welgemeend grapje; we zullen er, hoop ik, binnenkort zeker een paar op drinken, op dat erfgoed.

Adres en contactgevens

Markt 53 Middelburg

Externe links

Bronnen

  • Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek