Middelburg Dronk

De Dampoorte

k
(Geschiedenis)
Regel 25: Regel 25:
 
| jaar=1601
 
| jaar=1601
 
| naam=
 
| naam=
| tekst=Het boekje ''Het Smedegilde van Middelburg en zijn penning'' geeft aan dat het Smedegilde van Middelburg niet over een gildehuis beschikte en daarom in een herberg bijeen kwam - in 1601 was dat in herberg De Dampoorte. Voor 1600 lag de Noorddampoort aan de Rotterdamsekaai waar een pand was dat de naam ''De Oude Dampoort'' droeg op het adres Rotterdamsekaai O 249. Wellicht was hier eerder herberg De Dampoorte gevestigd, aangezien met de bouw van de latere Dampoort pas in 1585 werd begonnen - die poort kreeg trouwens in eerste instantie de naam van Veersepoort - zie ook [[http://www.middelburgdronk.nl/wiki/Achtergrondinformatie#Noorddampoort Noorddampoort]].  
+
| tekst=Het boekje ''Het Smedegilde van Middelburg en zijn penning'' geeft aan dat het Smedegilde van Middelburg niet over een gildehuis beschikte en daarom in een herberg bijeen kwam - in 1601 was dat in herberg De Dampoorte. Voor 1600 lag de Noorddampoort aan de Rotterdamsekaai waar een pand was dat de naam ''De Oude Dampoort'' droeg op het adres Rotterdamsekaai O 249. Wellicht was hier eerder herberg De Dampoorte gevestigd, aangezien met de bouw van de latere Dampoort pas in 1585 werd begonnen - die poort kreeg trouwens in eerste instantie de naam van Veersepoort - zie ook [http://www.middelburgdronk.nl/wiki/Achtergrondinformatie#Noorddampoort Noorddampoort].  
  
 
}}
 
}}

Versie van 26 mei 2013 om 12:51

Hoek Rotterdamsekaai Brakstraat, ets ca. 1890.JPG
Algemeen
Soort Herberg
Adres Rotterdamsekaai O 249
Links
Tijdlijn
Periode 1600-1610
Opvolger(s) Het Klooster
Gebied
Zie ook Rotterdamsekaai

Herberg aan de Rotterdamsekaai O 249 op de hoek van de Brakstraat (later vernummerd tot 7) te Middelburg - voorganger van Het Klooster en Restaurantje Nummer 7.

Geschiedenis

1601

Het boekje Het Smedegilde van Middelburg en zijn penning geeft aan dat het Smedegilde van Middelburg niet over een gildehuis beschikte en daarom in een herberg bijeen kwam - in 1601 was dat in herberg De Dampoorte. Voor 1600 lag de Noorddampoort aan de Rotterdamsekaai waar een pand was dat de naam De Oude Dampoort droeg op het adres Rotterdamsekaai O 249. Wellicht was hier eerder herberg De Dampoorte gevestigd, aangezien met de bouw van de latere Dampoort pas in 1585 werd begonnen - die poort kreeg trouwens in eerste instantie de naam van Veersepoort - zie ook Noorddampoort.

Foto's


Naamgeving

De naam De Dampoorte verwijst naar de Noorddampoort die gesitueerd was aan de Rotterdamsekaai ter hoogte van de Schuitvlotstraat.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Rotterdamschekaai O 249 (later vernummerd tot 7) Middelburgs.

Externe links

Bronnen

  • Afbeeldingen: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Krantenknipsel: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Het Smedegilde van Middelburg en zijn penning, M.G.A. de Man (Johannes Müller Amsterdam, 1919)