Middelburg Dronk

De Heeren van St. Jan

k
 
(11 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{CafeMeta
+
<meta
| naam =  
+
naam = "De Heeren van St. Jan"
| locatie = Sint Janstraat
+
sorteer = "Heeren van St. Jan, De"
| periode = 2000-2010
+
afbeelding = "Eigenaren_Sebastian_en_Danielle_van_de_Ven,_maart_2007.jpg"
| eigenaar = Tom Wigmore
+
soort = "Restaurant"
| eigenaar2 = Marlies Keukelaar
+
straat = "Sint Janstraat 34 "
| voor = Mangerie T & T
+
postcode = "4331 KD"
| na = Il Senso
+
plaats = "Middelburg"
| afbeelding = Eigenaren_Sebastian_en_Danielle_van_de_Ven,_maart_2007.jpg
+
gebied = ""
 +
telefoon = ""
 +
email = ""
 +
website = ""
 +
twitter = ""
 +
facebook = ""
 +
aanvang = "2000"
 +
gestopt = "2010"
 +
voorganger = "Mangerie T & T"
 +
opvolger = "Il Senso"
 +
/>
 +
Een restaurant dat van 2000 tot 2010 was gevestigd aan de Sint Janstraat 34 in Middelburg. De zaak was een  opvolger van [[Mangerie T & T]] en een voorloper van [[Il Senso]].
 +
==Geschiedenis==
 +
{{eigenaar
 +
| jaar=2000
 +
| naam=Tom Wigmore, Marlies Keukelaar
 +
| tekst= In september 2000 openen Tom Wigmore en Marlies Keukelaar restaurant De Heeren van St. Jan op het adres St. Janstraat 34 in Middelburg. Antonio Guarde de Beus, eerder sous-chef in [[Het Groot Paradijs]] staat achter de kachel en op 15 maart 2003 neemt hij, samen met zijn vrouw Daniëlle, de zaak over.
 +
}}
 +
{{eigenaar
 +
| jaar=2003
 +
| naam=Antonio Guarde-de Beus, Daniëlle Guarde-de Beus
 +
| tekst= Antonio Guarde de Beus, eerder sous-chef in [[Het Groot Paradijs]] kookt aanvankelijk voor Tom Wigmore en op 15 maart 2003 neemt hij, samen met zijn vrouw Daniëlle, de zaak over. Zij blijven tot 2007 in De Heeren van St. Jan
 +
}}
 +
{{eigenaar
 +
| jaar=2007
 +
| naam=Sebastian van de Ven, Daniëlle van de Ven
 +
| tekst= In 2007 komen Sebastian en Daniëlle van de Ven in het restaurant. Wanneer zij in 2010 met De Heeren van St. Jan stoppen, vestigt Italiaans restaurant [[Il Senso]] zich in het pand.  
 
}}
 
}}
==Beschrijving==
+
 
Restaurant dat van 2000 tot 2011 was gevestigd aan de Sint Janstraat 34 te Middelburg - opvolger van [[Mangerie T & T]] en voorloper van [[Il Senso]].
 
==Geschiedenis==
 
In september 2000 openen Tom Wigmore en Marlies Keukelaar restaurant De Heeren van St. Jan op het adres St. Janstraat 34 in Middelburg. Antonio Guarde de Beus, eerder sous-chef in [[Het Groot Paradijs]] staat achter de kachel en op 15 maart 2003 neemt hij, samen met zijn vrouw Daniëlle, de zaak over. Zij blijven tot 2007 in De Heeren van St. Jan - in dat jaar komen Sebastian en Daniëlle van de Ven in het restaurant. Wanneer zij in 2011 met De Heeren van st. Jan stoppen, vestigt Italiaans restaurant [[Il Senso]] zich in het pand.
 
 
==Foto's==
 
==Foto's==
 +
Meer afbeeldingen zijn te vinden op [[De_Heeren_St.Jan/fotos]].
 
<gallery perrow="5">
 
<gallery perrow="5">
 
Bestand:1._Voorgevel_Heeren_van_St._Jan.JPG| De voorgevel van de Heeren van St. Jan
 
Bestand:1._Voorgevel_Heeren_van_St._Jan.JPG| De voorgevel van de Heeren van St. Jan
Bestand:ZEB001000570_447_L.jpg| Startperiode De Heeren van St. Jan, oktober 2000
+
Bestand:Eten_heren_van_St_Jan_2001-3.PNG| Een jubileumdiner van de Zeeuwse Bibliotheek in de Heeren, juli 2001
Bestand:ZEB001000599_329_L.jpg| Overdracht De Heeren van St. Jan van Wigmore-Keukelaar aan Guarde de Beus, maart 2003
 
 
Bestand:Visitekaartje_De_Heeren_van_St._Jan,_2003-2007.jpg| Visitekaartje De Heeren van St. Jan, 2003-2007  
 
Bestand:Visitekaartje_De_Heeren_van_St._Jan,_2003-2007.jpg| Visitekaartje De Heeren van St. Jan, 2003-2007  
 
</gallery><br />
 
</gallery><br />
 
==Naamgeving==
 
==Naamgeving==
Refereert aan de [[Commanderij]] van de Johanniters (14de eeuw), waarvan de naam Sint Janstraat weer is afgeleid.  
+
Uit het boek [http://www.worldcat.org/oclc/69395624 Geld uit de belt : archeologisch onderzoek in de bouwput van de gemeentelijke parkeerkelder en het belastingkantoor aan de Kousteensedijk te Middelburg, R M van Heeringen; O Goubitz; Jan Kuipers; et al, ADZ 1994]:<br>
==Eigenaars==
+
"Deze Middeleeuwse straat ontleent zijn naam aan de Heren van St. Jan, ook St. Jansridders of Johannieters genoemd. Die in ca. 1050 gestichte geestelijke orde vindt haar oorsprong in Palestina. Pas in 1113 kreeg deze orde, met als schutspatroon Johannes de Doper, het karakter van een geestelijke ridderorde. Hun kleding was aanvankelijk zwart; later droegen zij een rode mantel met een wit achtpartig kruis. Behalve de vestigingen in het Heilige Land verwierven de St.-Jansridders kloosters en bezittingen in heel Europa. Omstreeks 1317 vestigden de Johannieters zich ook in Middelburg. Graaf Willem III schenkt hen in dat jaar een vlak achter het gravenhof (ten zuidoosten van de Gravenstraat) gelegen werf en gracht, na een reeds eerder aan hen geschonken boomgaard. Dit uitgestrekte terrein bevond zich aan het eind van de straat die werd genoemd naar haar belangrijkste bewoners: de Heren van St. Jan. Op de werf bouwde de orde haar commanderij (ordehuis) en in de nabije omgeving verrezen een kerk, een woning voor de commandeur, een brouwerij, een bleekhof waarop een huisje stond, een kruidhof, een kerkerve, een kerkhof, een vijver en een visserij."
* Tom Wigmore en Marlies Keukelaar 2000-2003
+
Zie ook het artikel [[Commanderij]].
* Antonio en Daniëlle Guarde-de Beus 2003-2007 ë
 
* Sebastian en Daniëlle van de Ven 2007-2011
 
 
==Bijzonderheden==
 
==Bijzonderheden==
De vader van Tom Wigmore, eveneens Tom genaamd, runde met zijn echtgenote jarenlang een kapperszaak in het pand op de hoek van de Sint Janstraat, waar de ingang was, en de Nieuwe Haven. In 1874 zat de ingang van het pand aan de Nieuwe Haven en was daar het  [[Nieuw Koffiehuis (2)]] gevestigd. Tom Wigmore Sr. zat ook een periode in [[Le Rendez Vous]] in de Langeviele.
+
* Marlies Keukelaar zit later in [http://veeredronk.nl/wiki/De_Peperboom De Peperboom] in Veere.
 +
*De vader van Tom Wigmore, eveneens Tom genaamd, runde met zijn echtgenote jarenlang een kapperszaak in het pand op de hoek van de Sint Janstraat, waar de ingang was, en de Nieuwe Haven. In 1874 zat de ingang van het pand aan de Nieuwe Haven en was daar het  [[Nieuw Koffiehuis (2)]] gevestigd. Tom Wigmore Sr. zat ook een periode in [[Le Rendez Vous]] in de Langeviele.
 
==Mooie verhalen==
 
==Mooie verhalen==
==Adres en contactgevens==
 
Sint Janstraat 34<br>
 
4331 KD Middelburg
 
 
==Externe links==
 
==Externe links==
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
*Krantenknipsel: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
+
* Krantenknipsels: [http://zoeken.krantenbankzeeland.nl Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek]
[[Category: Cafe]]
+
* Foto's: [http://www.smulweb.nl/Middelburg/restaurants/3549/De-heeren-van-st-jan Smulweb], collectie Wilma Kingmans
[[Category:Voormalig]]
+
* Boek: [http://www.worldcat.org/oclc/69395624 Geld uit de belt : archeologisch onderzoek in de bouwput van de gemeentelijke parkeerkelder en het belastingkantoor aan de Kousteensedijk te Middelburg, R M van Heeringen; O Goubitz; Jan Kuipers; et al, ADZ 1994] Artikel: 'Het geschiedverhaal. De historische ontwikkeling van de Kousteensedijk en omgeving' van P.W. Sijnke en A. van Waarden Koets.
[[Category:Sint Janstraat]]
 
[[Category:2000-2010]]
 
[[Category:2010-2020]]
 
[[Category:Tom Wigmore]]
 
[[Category:Marlies Keukelaar]]
 
[[Category:Antonio Guarde-de Beus]]
 
[[Category:Daniëlle Guarde-de Beus]]
 
[[Category:Sebastian van de Ven]]
 
[[Category:Daniëlle van de Ven]]
 
{{DEFAULTSORT:Heeren van St. Jan, De}}
 

Huidige versie van 21 dec 2021 om 21:23

 

De Heeren van St. Jan

Sint Janstraat 34
4331 KD Middelburg

 

Een restaurant dat van 2000 tot 2010 was gevestigd aan de Sint Janstraat 34 in Middelburg. De zaak was een opvolger van Mangerie T & T en een voorloper van Il Senso.

Geschiedenis

2000
Tom Wigmore en Marlies Keukelaar

In september 2000 openen Tom Wigmore en Marlies Keukelaar restaurant De Heeren van St. Jan op het adres St. Janstraat 34 in Middelburg. Antonio Guarde de Beus, eerder sous-chef in Het Groot Paradijs staat achter de kachel en op 15 maart 2003 neemt hij, samen met zijn vrouw Daniëlle, de zaak over.

2003
Antonio Guarde-de Beus en Daniëlle Guarde-de Beus

Antonio Guarde de Beus, eerder sous-chef in Het Groot Paradijs kookt aanvankelijk voor Tom Wigmore en op 15 maart 2003 neemt hij, samen met zijn vrouw Daniëlle, de zaak over. Zij blijven tot 2007 in De Heeren van St. Jan

2007
Sebastian van de Ven en Daniëlle van de Ven

In 2007 komen Sebastian en Daniëlle van de Ven in het restaurant. Wanneer zij in 2010 met De Heeren van St. Jan stoppen, vestigt Italiaans restaurant Il Senso zich in het pand.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Heeren_St.Jan/fotos.


Naamgeving

Uit het boek Geld uit de belt : archeologisch onderzoek in de bouwput van de gemeentelijke parkeerkelder en het belastingkantoor aan de Kousteensedijk te Middelburg, R M van Heeringen; O Goubitz; Jan Kuipers; et al, ADZ 1994:
"Deze Middeleeuwse straat ontleent zijn naam aan de Heren van St. Jan, ook St. Jansridders of Johannieters genoemd. Die in ca. 1050 gestichte geestelijke orde vindt haar oorsprong in Palestina. Pas in 1113 kreeg deze orde, met als schutspatroon Johannes de Doper, het karakter van een geestelijke ridderorde. Hun kleding was aanvankelijk zwart; later droegen zij een rode mantel met een wit achtpartig kruis. Behalve de vestigingen in het Heilige Land verwierven de St.-Jansridders kloosters en bezittingen in heel Europa. Omstreeks 1317 vestigden de Johannieters zich ook in Middelburg. Graaf Willem III schenkt hen in dat jaar een vlak achter het gravenhof (ten zuidoosten van de Gravenstraat) gelegen werf en gracht, na een reeds eerder aan hen geschonken boomgaard. Dit uitgestrekte terrein bevond zich aan het eind van de straat die werd genoemd naar haar belangrijkste bewoners: de Heren van St. Jan. Op de werf bouwde de orde haar commanderij (ordehuis) en in de nabije omgeving verrezen een kerk, een woning voor de commandeur, een brouwerij, een bleekhof waarop een huisje stond, een kruidhof, een kerkerve, een kerkhof, een vijver en een visserij." Zie ook het artikel Commanderij.

Bijzonderheden

  • Marlies Keukelaar zit later in De Peperboom in Veere.
  • De vader van Tom Wigmore, eveneens Tom genaamd, runde met zijn echtgenote jarenlang een kapperszaak in het pand op de hoek van de Sint Janstraat, waar de ingang was, en de Nieuwe Haven. In 1874 zat de ingang van het pand aan de Nieuwe Haven en was daar het Nieuw Koffiehuis (2) gevestigd. Tom Wigmore Sr. zat ook een periode in Le Rendez Vous in de Langeviele.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen