Middelburg Dronk

Pax

k (Tekst vervangen - "Category:Voormalig" door "Categorie:CafeToen")
Regel 41: Regel 41:
 
* Foto's: Zeeland in Beeld, Zeeuws Archief, Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
 
* Foto's: Zeeland in Beeld, Zeeuws Archief, Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
 
[[Category: Cafe]]
 
[[Category: Cafe]]
[[Category:Voormalig]]
+
[[Categorie:CafeToen]]
 
[[Category:Blauwedijk]]
 
[[Category:Blauwedijk]]
 
[[Category:1950-1960]]
 
[[Category:1950-1960]]

Versie van 11 feb 2014 om 13:48


Pax
Locatie Stationsstraat
Periode 1950-1960
Eigenaar M.E. Massink
G. Schoonhoven
Voorganger De La Station


Hotel Pax omstreeks 1955.PNG

Beschrijving

Een café-restaurant-hotel aan de Stationsstraat 34/ Blauwedijk 49 (voorheen Stationstraat P 43 (op de hoek met de Blauwedijk, tegenwoordig fietsenwinkel Voskamp)), tussen 1950 en 1980. Een opvolger van Royal, De Zeeuw, Koole, Piet Mulder en De La Station.

Geschiedenis

In mei 1950 wordt het hotel geopend door P.G. Goergen. Het hotel telt aanvankelijk 40 bedden. Hotel Pax is vanaf 1958 eigendom van mevrouw M.E. Massink. Zij runt het hotel tot 1971. In dat jaar verschijnt er een rouwadvertentie voor een trouwe medewerker (ene Schönfeldt). Niet veel later stopt Massink ermee. Zij verkoopt de zaak aan G. Schoonhoven uit Hilversum. Deze man wil het hotel moderniseren en maakt er zelfs gedeeltelijk een bar-dancing van, die de naam Bar Bodega Medoc krijgt. In de krant verschijnen personeelsadvertenties waarin gemeld wordt dat getrouwde vrouwen desnoods ook welkom zijn. Hoe de zaak van Schoonhoven het doet is niet duidelijk, maar in de loop van de jaren '70 wordt de zaak eigendom van een in Amsterdam gevestigde Engelse investeringsmaatschappij. In november 1979 keuren de gemeentelijke brandweer en de energiemaatschappij het pand af. De investeringsmaatschappij kan het benodigde kapitaal voor een verbouwing niet opbrengen, waarna Pax en Th. Post B.V. uiteindelijk failliet gaan (dat faillissement werd in juni 1981 opgeheven wegens gebrek aan baten). Het gebouw stond in 1980 leeg en was een gemakkelijk doelwit voor vandalen en insluipers. In augustus van 1980 leidde dat tot brandstichtin, waarmee het pand in de as werd gelegd. In 1982 toonden zowel Woningbouw Middelburg als Jac Hermans uit Soest belangstelling voor de locatie, maar de Walcherse Bouw Unie kocht het pand in de zomer van 1984 en bouwde er een winkelruimte (onderverdieping) met een appartementencomplex (bovenverdieping). Supermarkt Jac. Hermans huurde het pand vervolgens wel jarenlang.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Pax/fotos


Naamgeving

Eigenaars

  • P.G. Goergen (vanaf mei 1950)
  • Van Heeringen (voor 1958)
  • Mevrouw M.E. Massink (1958-1971)
  • G. Schoonhoven (vanaf 1971)
  • Th. Post (na Schoonhoven)

Bijzonderheden

  • In maart 1972 opende de exploitant van Pax ook nog de Bar Bodega Medoc. Dit was ook een soort dancing, die iedere avond geopend was. De ingang bevond zich aan Blauwedijk 49.
  • Rob Roosdorp van sportcafé Hebbes begon zijn carrière, net afgezwaaid uit militaire dienst, in de horeca bij Pax.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Stationstraat 34/Blauwedijk 49 Middelburg

Externe links

Bronnen

  • Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Foto's: Zeeland in Beeld, Zeeuws Archief, Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek