Middelburg Dronk

Maastrichts Bierhuis


Maastrichts Bierhuis
Locatie Dam
Periode 1900-1910
Eigenaar J. Kerkhoven
P. Hendrikse
Opvolger Damzicht


Maastrichts Bierhuis Dam 1901.jpg

Beschrijving

Café op de Middelburgse Dam, tussen 1900 en 1920. In 1900 vraagt het bestuur van de Naamlooze Vennootschap de Ruttens Bierbrouwerij 'de Zwarte Ruiter' vergunning aan voor het pand Dam F 146 (later vernummerd tot 33). Het bierhuis wordt ook vermeld als zijnde gevestigd op de Bierkade D 16, doch dat is een filiaal te Vlissingen. Het Bierhuis op de Dam veranderde later in Damzicht en nog later in De Zwarte Ruiter, 't Witte Paart en De Zwarte Ruiter op 't Witte Paart. Het ging er regelmatig stevig aan toe, in dit bierhuis. Afgebeten oren, dronken soldaten die met scherp op agenten schoten: het gebeurde allemaal, in die eerste decennia van de Middelburgse 20e eeuw.

Geschiedenis

Na de sluiting van Drankgroothandel J. Rekkers wordt het Maastrichts Bierhuis in 1900 geopend. J.F. Moeraert de eerste exploitant namens de brouwerij - hij wordt in 1902 opgevolgd door M. Sanders. G. Klootwijk is de nieuwe uitbater in 1907 - hij zit in de zaak tot 1910. In 1910 komt P. Hendrikse in de zaak en hij vertrekt in 1930. J. Kerkhoven oftewel J. van Kerkhove exploiteert het bierhuis van 1930 tot 1934. In 1934 heft de Naamlooze Vennootschap de Ruttens Bierbrouwerij 'de Zwarte Ruiter' de exploitatie van het Maastrichts Bierhuis op en Kerkhoven wordt daadwerkelijk eigenaar van de zaak die van dan af Damzicht heet.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Maastrichts Bierhuis/fotos


Naamgeving

Vernoemd naar de eigenaar, de Maastrichtse brouwerij De Zwarte Ruyter. De veel latere opvolger werd juist De Zwarte Ruiter genoemd, ook naar de beroemde gevelsteen die het pand op de Dam siert.

Eigenaars

  • J.F. Moeraert 1900-1902
  • M. Sanders 1902-1907
  • G. Klootwijk (1907-1910)
  • P. Hendrikse (1910-1930)
  • J. Kerkhoven oftewel J. van Kerkhove (1930-1934)

Bijzonderheden

"Ruttens Bierbrouwerij de Zwarte Ruiter in Maastricht zou volgens sommige bronnen al direct bij de oprichting in 1871 ondergistend bier zijn gaan brouwen. Een biertype in die tijd erg in opkomst. Om te rijpen werd het bier van De Zwarte Ruiter naar Duits voorbeeld aanvankelijk ondergronds opgeslagen, namelijk in de grotten van de Sint Pietersberg. Maar al spoedig kocht de brouwerij een koelmachine van Amerikaanse makelij om technische en praktische overwegingen.
Deze Maastrichtse brouwerij was één van de eersten die trachtte zijn bier landelijk te verkopen. Het pand waarin sinds 1988 café restaurant De Zwarte Ruiter gevestigd is, is begin 20e eeuw gebouwd als "bestelkantoor der Rutten's bierbrouwerij De Zwarte Ruiter". Soortgelijke panden kwamen o.a. ook in Rotterdam (het huidige Rotown!). De drang om in het westen vaste voet aan de grond te krijgen, ging gekoppeld aan slecht management en gepaard met het aantrekken van veel vreemd kapitaal. Niet lang hierna is de brouwerij door Heineken ingelijfd die de brouwerij tot begin jaren 50 nog exploiteerde als de Sint-Servatius Brouwerij. De brouwerijgebouwen zijn later bij een brand verwoest."

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Dam F 146 (later vernummerd tot 33) Middelburg

Externe links

Bronnen

  • Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Foto: Uitsnede Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed