Middelburg Dronk

Rotterdam

Cafe Rotterdam Kinderdijk Middelburg.jpg
Algemeen
Soort Cafe
Eigenaar J.B. de Zeeuw
Adres Kinderdijk P 127
Links
Tijdlijn
Periode 1880-1890
Voorganger(s) Rotterdamsche Koffijhuis
Opvolger(s) Het Schippershuis
Gebied
Zie ook Kinderdijk

Café aan de Kinderdijk P 127 (later vernummerd tot 92) in Middelburg - opvolger van St. Joris (2) en Rotterdamsche Koffijhuis en voorloper van Het Schippershuis, Amusement en Don Bosco. In het pand is nu een woning gevestigd.

Geschiedenis

1879
J.B. de Zeeuw

In 1879 is Johannes Baptiste de Zeeuw koffiehuishouder op het adres Kinderdijk P 127 (zeeuwengezocht [1]) - hij vertrekt in 1888.

1888
J.A. Heijliger

Zeilmakersknecht J.A. Heijliger ruilt in 1888 van beroep en wordt de nieuwe uitbater van Café Rotterdam (zeeuwengezocht [2]) - Heijliger blijft tot 1900 in de zaak.

1900
A.H. Broodman

A.H. Broodman zwaait de scepter van 1900 tot 1902.

1902
C. van Langeraad

Een advertentie uit de Middelburgsche Courant van 1902 geeft aan C. van Langeraad in Café Rotterdam zit - het is niet bekend hoelang hij in de zaak bleef.

1920
M.A. Maljaars

Marinus Adriaan Maljaars is in 1920 de volgende uitbater - hij ging failliet in 1923 (zeeuwengezocht [3]), volgens zijn verklaring omdat hij al enkele jaren geen vergunning meer kreeg om dansmuziek te draaien.


1923
Jacob van Zweden

In 1923, na het faillissement van Maljaars, komt Jacob van Zweeden (zeeuwengezocht [4]) in Café Rotterdam. Hij staat in 1940 nog op het adres geregistreerd als caféhouder (zeeuwengezocht [5]) maar in maart van dat jaar gaat hij op zijn beurt ook failliet - in april 1941 werd het café heropend onder de naam Het Schippershuis.

.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Rotterdam/fotos.


Geschiedenis

Naamgeving

Zie 'Bijzonderheden'

Bijzonderheden

  • Uit het boek Hop en Gerst veredeld: "Maljaars was vanaf 1911 Amstelagent in Middelburg, in de Korte Noordstraat E 11. Die zaak bestond uit een bierbottelarij en een slijterij. Maljaars was tot 1916 secretaris van de Middelburgse Vereeniging Vergunning, die belangen van de Middelburgse vergunning- en verlofhouders behartigde. In 1919 werd hij verkozen tot lid van de Middelburgse gemeenteraad. Het jaar daarop moet Maljaars in een groot conflict zijn geraakt met de Amstelbrouwerij. Hij werd beschuldigd van het verduisteren van een mineraalwatermachine met schroefdopvuller, een biertapmachine en 15.000 flessen met schroefdoppen, ten nadele van de Amstelbrouwerij. In 1921 werd hem hiervoor een straf opgelegd van twee maanden voorwaardelijk." In datzelfde jaar lokte Maljaars ook een uitspraak van de rechter uit, door ondanks het tapverbod tijdens de kermis toch te tappen.
  • Op deze locatie lijkt ooit ook een Herberg met de naam St. Joris (2) te hebben gestaan. Uit Archieven.nl:

"Akte van schuldbekentenis waarbij Reijndert Willems verklaart schuldig te zijn aan Cornelis Pel te Zaandam 1.500 Carolus guldens, waarbij als onderpand wordt geleverd een huis en erf "St. Joris", zijnde een herberg, staande en gelegen op de hoek van de Kinderdijk tussen de Spijkerbrug en de Dokbrug." De geschiedenis van dit café gaat erg ver terug. Het wordt sowieso in officiële publicaties van eind achttiende en begin negentiende eeuw al genoemd als Logement Rotterdam en koffijhuis Rotterdam. Later ook als het Rotterdamsch(e) Koffiehuis. Een zekere Van Houte was er begin 19e eeuw eigenaar. Tegenwoordig zitten er in het pand appartementen en op de begane grond bevindt zich watersportzaak Nautic Ring. Het huis heet nog altijd Sint Joris en is in de jaren '70-'80 van binnen dusdanig ingrijpend gerestaureerd dat het lange, rijke caféverleden helemaal is uitgewist.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Kinderdijk P 127 Middelburg

Externe links

Bronnen

  • Foto's: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Delcampe.net
  • Boek: Eric Hageman en Toon Franken: Hop en gerst veredeld – een gezamelijke uitgave van de Stichting Bier in Zeeland en het Zeeuws Archief. ISBN 978-90-817638-06