Middelburg Dronk

De Harmonie

 

De Harmonie

Pottenbakkerssingel Q 70
Middelburg

 

Een koffiehuis dat tussen 1843 en 1845 was gevestigd op de hoek Schoorsteenvegerssingel/Pottenbakkerssingel in Middelburg, op nummer Q70. Dat werd later Schoorsteenvegerssingel 2.

Geschiedenis

1843
A. Geljon

Op 29.07.1843 maakt Geljon bekend dat hij ‘door medewerking zijner goede vrienden’ weer in staat is gesteld om een uitspanning te openen aan, zoals hij stelt, de Pottenbakkerssingel (zie ook Het Gulden Vlies, Het Nederlandsche Koffiehuis en Het Nederlandsche Koffiehuis (2)). Geljon noemt zijn nieuwe zaak de Harmonie. Op het moment van de opening is het kermis en geeft hij vrije entree voor de muziek; maar al zes dagen later houdt hij het eerste bal. Na deze opening blijft het stil tot, een jaar later, zijn dochter indirect de overname van de Harmonie aankondigt. De ondertekening in de krant staat op naam van J.H.C. Geljon, maar ‘zetfouten door leesfouten’ komen vaker voor; dit zal dan ook naar alle waarschijnlijkheid het enig overgebleven kind Johanna Adriana Elisabeth Geljon (1819-1864) zijn. Na deze advertentie uit 1844 wordt er in de kranten niets meer over de uitspanning de Harmonie vernomen. Maar in Mei 1845 wordt Geljons echtgenote, Adriana Elisabeth Goeree, als herbergierster genoemd, mogelijk heeft het dus nog tot in 1845 voortbestaan. Het exacte adres blijft lang onduidelijk tot de gebeurtenissen in 1845, wanneer blijkt dat het echtpaar Geljon op de Schouwvegerssingel woont met als nadere aanduiding wijk Q no. 70.

Dat het naar alle waarschijnlijkheid om hetzelfde pand gaat als het koffiehuis, valt te deduceren uit een aantal secundaire gegevens: Het pand Q.70 stond op het punt waar de Pottenbakkers- overgaat in de Schouwvegerssingel (ook: Schoorsteenvegerssingel), op de hoek met de Spekrookerijlaagte. In Maart 1843 plaatst de toenmalige eigenaar van het pand een advertentie voor verkoop ‘uit de hand’ het wordt dan omschreven als een huis met erf en tuin. Notaris D.J. van der Horst Serlé omschrijft het voor een geplande publieke verkoop in het Nederlandsch Logement in de Abdij op 12 April 1843 als ‘een hecht, sterk en welgebouwd huis en erf, met daartoe behoorenden uitgestrekten tuin.’

Foto's

<gallery perrow="5"> Bestand:De_schoorsteenvegerssingel_in_1959.jpg| De Schoorsteenvegerssingel in Middelburg omstreeks 1959.

Naamgeving

Mogelijk een verwijzingen naar Het Groot Zeemans Welvaaren, dat eerder ook aan de Schoorsteenvegerssingel in Middelburg was gevestig.

Bijzonderheden

ABRAHAM GELJON JUNIOR (1792-1855) Abraham Geljon junior, soms Galjon genoemd, wordt geboren in Middelburg, maar zijn vader vertrekt een paar jaar later naar Vlissingen. Een mogelijke reden voor het vertrek kan zijn dat Geljon senior publiek werd beschuldigd van laster over gebeurtenissen uit de roerige tijden van plundering en politieke twisten in 1787. Wat er in die eerste jaren wordt gedaan is onbekend, maar in de jaren 1820 is zijn vader bekend als de eigenaar van de Vlissingse koffiehuizen het Gulden Vlies aan de Grote Markt en de Stad Londen aan de Engelse Kaai. Abraham Geljon junior begint, volgens zijn huwelijksakte, zijn werkzame leven als bakker, maar zal dit vak al snel achter zich hebben gelaten. Na 1814 wordt hij te Vlissingen genoemd als herbergier, hoogstwaarschijnlijk in het Gulden Vlies.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen