Een groot café dat van 1999 tot 2008 op de Markt in Middelburg zat, in het pand waar voorheen de zaken Suisse, Wienerwald en De Ploeg waren gevestigd. In Nationaal werden vaak feesten en optredens georganiseerd. De muziek varieerde van Skihut tot Dance, van Nederlandstalig tot Top 40. Travo Kelly trad er net zo makkelijk op als de Zeeuwse rockband Surrender. In Nationaal waren ook regelmatig topless danseressen te bewonderen, al dan niet in combinatie met de aanwezige danspaal. Het publiek was overwegen jong (25-).
Inhoud
Geschiedenis
1989
|
R. Verhoef en A.Verhoef René Verhoef en André Verhoef openden Café Nationaal in 1999. Zij waren toen ook eigenaars van El Torro in Goes en De Rode Leeuw in Domburg. Ook in Goes en Vlissingen waren vestigingen van Café Nationaal te vinden. |
2003
|
Chris Vrijenhoek Chris Vrijenhoek pachtte de zaak vanaf januari 2003. |
2006
|
Frank de Vos Frank de Vos, die later De Malle Molen op Plein 1940 zou exploiteren, pachtte Nationaal ook twee jaar, vermoedelijk vanaf 2006. |
Foto's
Meer foto's zijn te vinden op Nationaal/fotos.
Naamgeving
Bijzonderheden
Uit de PZC van 27 februari 2008: "Een briefje op de deur bedankt de vaste klanten die voor een gesloten deur staan. "De eigenaar heeft besloten om Nationaal per direct dicht te doen. Dit is niet de keus van het team. Wij balen hier ook erg van. Het team bedankt iedereen voor de vele leuke en gezellige momenten." Cafe Nationaal in Middelburg is sinds zondag dicht. Definitief. Eigenlijk zou het cafe pas in de zomer worden gesloten. Een projectontwikkelaar gaat het cafe ombouwen tot winkels en appartementen. Zondag kreeg het personeel plotseling telefonisch van de eigenaar te horen dat de zaak per direct dicht moest. Het personeel, een fulltimer en een stel parttimers, staat op straat. "Het is een hele klap voor Middelburg", vindt de bedrijfsleider. "Voor de jeugd blijft er op deze manier heel weinig over. Het is negen jaar lang een levendige, mooie kroeg geweest." Nationaal was de enige echte kroeg op de Markt. De gemeente heeft aan die kant van het plein liever winkels dan horeca. Als er meer winkels op de Markt komen, loopt het winkelend publiek makkelijker van de Lange Delft naar de Langeviele, is het idee."
Mooie verhalen
Uit de PZC van 30 januari 2003: "Café Nationaal maakt te veel lawaai. Dat hebben inspecteurs van de gemeente Middelburg geconstateerd. Maakt het cafe' het nogmaals te bont, dan volgt een dwangsom van duizend euro. Volgens de eigenaar van het cafe' gaat het echter om een incident.
Al langer klagen omwonenden van Café Nationaal aan de Markt in Middelburg over geluidsoverlast. Hierop besloot de gemeente het geluidsniveau te controleren. Inspecteurs van de gemeente maten half november tussen een en twee uur "s nachts ruim 34 decibel aan lawaai in het naastgelegen pand. De toegestane hoeveelheid overlast bedraagt 25 decibel. De overschrijding was de directe aanleiding om met de dwangsom te dreigen. In het verleden is het cafe al vaker aangeschreven over de geluidsoverlast. Het gaat om overtredingen uit 1999. Bovendien is de begrenzer van de geluidsinstallatie in 2000 afgesteld en verzegeld. Destijds is afgesproken dat wanneer de muzieksterkte de vastgestelde grenzen zou overschrijden, er maatregelen zouden volgen, aldus de gemeente in een brief aan het cafe.
Eigenaar/uitbater Chris Vrijenhoek van het Middelburgse cafe vindt de maatregel overtrokken. ,,Al jarenlang is het geluidsniveau hetzelfde. Er zijn weliswaar in 1999 eerdere overtredingen geconstateerd, maar we zijn nu al weer jaren verder."" De bewuste avond in november vorig jaar was een uitzondering, zegt hij: ,,We hielden een thema-avond met verschillende dj"s. Daarvoor werden extra monitor-boxen aangesloten."" Volgens Vrijenhoek heeft de begrenzer die avond gewoon gefunctioneerd, maar werd het geluid door de extra boxen "anders weerkaatst". Hierdoor is de overlast ontstaan, denkt hij.
Omdat het volgens hem een eenmalige overtreding betreft, is Vrijenhoek niet onder de indruk van de mogelijke sancties. Constateert de gemeente nogmaals te veel geluid, dan krijgt het cafe' een dwangsom van duizend euro aan zijn broek voor elke overtreding. Dit bedrag kan oplopen tot vijfduizend euro in totaal."
Externe links
Bronnen
- Foto's: Nationaal op Hyves, collectie Marcel Adriaanse en Afscheidsfilmpje Nationaal op CD-ROM
- Citaat PZC: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek