Een herberg die in ieder geval tussen 1546 en 1576 was gevestigd aan Lange Delft I 35 (voor de oorlog omgenummerd tot Lange Delft 34, later tot 24) in Middelburg.
Inhoud
Geschiedenis
1546
|
Jan Ghysbrechtsz. De stadsrekening van 1546 vermeldt De Groote Kat, een herberg in de Langedelft. In het Kohier 100ste Penning huizen en erven Middelburg 1576 wordt eigenaar Jan Ghysbrechtsz. van De Groote Catte aangeslagen voor 8 pond Vlaams - hij overlijdt in 1692 op het adres Vlissinsebrug (zeeuwengezocht [1]). |
Foto's
Over in de Cleyne Catte in het boek d' Guld Waerrelt, van Ed de Graaf
Een beschrijving van de gevelsteen de Cleene Catte in een jaarverslag van KZGW
Naamgeving
Ed de Graaf schrijft in zijn boek d' Guld Waerrelt ook over het pand op de hoek van de Lange Delft en de Sint Janstraat in Middelburg. Hij stelt dat vroeger een poort in de Sint Janstraat was te vinden met de naam de Kattepoort. Het kan ook zijn dat het geen poort was, maar een steeg. Hij zegt verder dat de kat symbool stond voor huiselijkheid. Ook Herbergiers gebruikten het zinnebeeld graag. In een jaarverslag van KZGW uit 1902 staat het wat specifieker omschreven. De zijpoort hoorde bij het pakhuis van het huis De Groote Catte, van de firma Le Nobel, gelegen tussen de Kleyne Catte en Den Eenhoorn op de hoek. Later zou op die plek hotel Verseput verrijzen.
Bijzonderheden
- In de huisnamenlijst van M. Fokker heeft De Groote Catte Lange Delft I 35 als adres. Een advertentie uit de Middelburgsche Courant van 23 juli 1898 geeft aan dat het pand I 35 gelegen is in de Langen Delft hoek St. Janstraat alhier.
- In het hoekpand Lange Delft/St. Janstraat is aan de St. Janstraatzijde een gevelsteen ingemetseld met de tekst In de Kleyne Katte.
- Over de Kattepoort in de Sint Janstraat, in ZB Krantenbank Zeeland
Mooie verhalen
Meer over de geschiedenis van de Sint Janstraat op de pagina van de Commanderij.
Externe links
Bronnen
- Foto´s: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek, Rob van Hese, Toon Franken
- Krantenknipsel: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
- De stadsrekeningen van Middelburg 1500-1549 H.M. Kesteloo
- Proeve van eene lijst bevattende de vroegere namen der huizen in Middelburg door M. Fokker (Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, 1904)
- het boek d' Guld Waerrelt, van Ed de Graaf