Middelburg Dronk

De Schouwburg

(Mooie verhalen)
k (Mooie verhalen)
Regel 33: Regel 33:
 
* Wim van Iren herinnert zich hoe hij en zijn vriendjes vroeger gratis naar de film konden, in de oude Schouwburg. Slechts één van de belhamels kocht een kaartje. Hij deed vervolgens de nooduitgang even open voor zijn makkers. Geen suppoost die het zag!
 
* Wim van Iren herinnert zich hoe hij en zijn vriendjes vroeger gratis naar de film konden, in de oude Schouwburg. Slechts één van de belhamels kocht een kaartje. Hij deed vervolgens de nooduitgang even open voor zijn makkers. Geen suppoost die het zag!
  
* Die truc haalden wij later ook uit bij popconcerten. Eerst probeerde er een van ons als roady met de band mee te glippen om dan de nooduitgang open te zetten en wanneer dat niet lukte werd er 1 kaartje gekocht. Jeugd en Muziek organiseerde er toen vaak concerten en had er ook een zogenaamde filmliga met alternatieve films die later naar de Kuiperspoort verhuisde - een filmhuis dus. Toen we op een keer een ruimte waar drank werd opgeslagen niet afgesloten ontdekten was het feest helemaal compleet.  
+
* Die truc haalden wij later ook uit bij popconcerten. Eerst probeerde er een van ons als roady met de band mee te glippen om dan de nooduitgang open te zetten en wanneer dat niet lukte werd er 1 kaartje gekocht. Jeugd en Muziek organiseerde er toen vaak concerten en had er ook een zogenaamde filmliga met alternatieve films die later naar de Kuiperspoort verhuisde - een filmhuis dus. Toen we op een keer een ruimte waar drank werd opgeslagen niet afgesloten ontdekten was het feest helemaal compleet. In de tijd dat Rademakers (voorganger Piet Haak) in de Schouwburg zat werden de grote feesten van de HBS daar gevierd. Aangezien de prijzen van het bier (in die tijd van het niet zo geliefde merk Skol) nog al hoog lagen, kochten we altijd flesjes Heineken bij de fritestent tegenover de Schouwburg. Eigenaar Nederhand (bijgenaamd Neus Narre) werd tevoren ingeseind en bleef speciaal de hele avond open.
In de tijd dat Rademakers (voorganger Piet Haak) in de Schouwburg zat werden de grote feesten van de HBS daar gevierd. Aangezien de prijzen van het bier (in die tijd van het niet zo geliefde merk Skol) nog al hoog lagen, kochten we altijd flesjes Heineken bij de fritestent tegenover de Schouwburg. Eigenaar Nederhand (bijgenaamd Neus Narre) werd tevoren ingeseind en bleef speciaal de hele avond open.
 
  
 
==Adres en contactgevens==
 
==Adres en contactgevens==

Versie van 4 jul 2011 om 06:46


De Schouwburg
Locatie Molenwater
Periode 1950-1960
Eigenaar C.F. Elslander
P.A.F. Haak


Beschrijving

Het café-restaurant dat vanaf 1940, maar mogelijk al eerder, hoorde bij de Stadsschouwburg van Middelburg, aan het Molenwater 99. De ruimte van het café werd tijdens voorstellingen benut als foyer, maar de zaak opereerde ook autonoom, los van voorstellingen die in de schouwburg werden gegeven. In het café-restaurant zoals het in gebruik was in de jaren '50 was ook een biljart aanwezig.

Geschiedenis

De schouwburg bestond, op die locatie aan het Molenwater, in ieder geval al voor 1850. De vroegste melding van een café-restaurant die we tot op heden hebben gevonden dateert van 1940, net voor de oorlog. Tijdens de oorlog bleef de Schouwburg in gebruik (zie de afbeelding van de Nazi's in de schouwburg in 1941). De Schouwburg wordt in de twintigste eeuw meerdere malen verbouwd. Het oude klassieke gebouw naast de Koepoort is in ieder geval in gebruik tot 1925. In dat jaar staat het in de steigers. Ergens tussen 1925 en 1950, wordt het vervangen door een wit gebouw. Begin jaren '60 geeft de Middelburgse gemeenteraad toestemming voor een dure verbouwing (toen al!) van het bestaande complex. Daar wordt in 1964 een begin mee gemaakt. Het café-restaurant veranderde waarschijnlijk gewoon mee met het gebouw. Na 1964 beschikte de zaak in ieder geval ook over een bovenzaal. Net na de oorlog, maar mogelijk ook al daarvoor, werd de schouwburg ook gebruikt voor het vertonen van films. De zaak was vanaf juni 1948 nog korte tijd in handen van H.G. Wöhler, familie van H.H.A. Wöhler van het latere café-restaurant Wöhler aan de Lange Delft, en van de bioscopen Electro en Flora.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Schouwburg/fotos.


Naamgeving

In de oorlog werd de zaak nog aangeduid als Café Schouwburg. Het lidwoord werd later pas toegevoegd.

Eigenaars

  • C.L. van Wezel (1940-1948)
  • H.G. Wöhler (1948-1951)
  • C.F. Elslander (vanaf 1951)
  • C.A.L. van Hese (1960-1963) (hij neemt de zaak over van mevrouw Elslander-van Son, mogelijk weduwe)
  • P.A.F. Haak (1974-1981)

Bijzonderheden

Mooie verhalen

  • Wim van Iren herinnert zich hoe hij en zijn vriendjes vroeger gratis naar de film konden, in de oude Schouwburg. Slechts één van de belhamels kocht een kaartje. Hij deed vervolgens de nooduitgang even open voor zijn makkers. Geen suppoost die het zag!
  • Die truc haalden wij later ook uit bij popconcerten. Eerst probeerde er een van ons als roady met de band mee te glippen om dan de nooduitgang open te zetten en wanneer dat niet lukte werd er 1 kaartje gekocht. Jeugd en Muziek organiseerde er toen vaak concerten en had er ook een zogenaamde filmliga met alternatieve films die later naar de Kuiperspoort verhuisde - een filmhuis dus. Toen we op een keer een ruimte waar drank werd opgeslagen niet afgesloten ontdekten was het feest helemaal compleet. In de tijd dat Rademakers (voorganger Piet Haak) in de Schouwburg zat werden de grote feesten van de HBS daar gevierd. Aangezien de prijzen van het bier (in die tijd van het niet zo geliefde merk Skol) nog al hoog lagen, kochten we altijd flesjes Heineken bij de fritestent tegenover de Schouwburg. Eigenaar Nederhand (bijgenaamd Neus Narre) werd tevoren ingeseind en bleef speciaal de hele avond open.

Adres en contactgevens

Molenwater 99 Middelburg

Externe links

Website horeca Schouwburg 2011

Bronnen

  • Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Foto's: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek en Zeeland in Beeld Zeeuws Archief