Middelburg Dronk

Benelux


Benelux
Locatie Turfkaai
Periode 1960-1970
Eigenaar Dies van Sluijs
Piet van Sluijs
Voorganger Het Bredasche Veerhuis
Opvolger Brasserie La Baguette


Benelux, ca. 1972.JPG

Beschrijving

Café dat vanaf 1931 - Dies van Sluijs kocht het pand in 1931 voor f 5.175 - was gelegen aan de Turfkaai 19, in het pand waar nu De Koning is gevestigd. In het pand (vroeger H 178 genummerd) hebben vanaf de helft van de 19e eeuw vele mensen een logement of kroeg gerund, waaronder Gulinck in 1871 en in 1885 ene W. Karels. Dat logement heette eerst decennia lang Het Bredasche Veerhuis, later het Breda's Koffiehuis.

Geschiedenis

Foto's

Op Benelux/fotos zijn meer afbeeldingen te vinden.


Naamgeving

Eigenaars

  • Dies van Sluijs 1931-1966 Blijkbaar was Dies eigenaar van nog een café omdat zijn ‘zaak aan de Vlissingsestraat 6’ in 1957 werd verkocht aan bierbrouwer Dommelsch. Het betrof hier het café-restaurant Het Melkboerinnetje - deze zaak werd gedreven door zoon A. van Sluijs.
  • Piet van Sluis. 1966-1983

Bijzonderheden

  • Dit café had een vaste "oudere" klandizie en er zat een biljartvereniging in. De kroeg had diverse deals met busondernemingen die hun bussen voor de "deur" zetten en de Belgen/toeristen enz. namen eerst koffie en aan het eind van het bezoek nog even een biertje. Of 2.
  • Tot aan zijn overlijden was Dies van Sluijs (geboren te Kortgene) de eigenaar van de “Benelux-Bar” aan de Turfkaai 19, daarna bekend als Café “D. van Sluijs & Zoon”. Hij was getrouwd met Jorina Verhulst. Regelmatig kreeg hij vanuit Noord-Beveland bezoek van zijn neef(je) Adriaan van Boven. Die zie je op de foto.

Voor zover bekend kregen Dies en Jorina 2 zonen:

  • A. van Sluijs (trouwde met E. Hatersel en zij kregen in ieder geval ook 2 zonen: Dingenis (Dies) in 1952 en Jorinus (Rinus) in 1958
  • P. van Sluijs trouwde met E. Marinisse

Media:Parenteel_Dingenis_(Dies)_van_Sluijs.pdf
Media:Persoonsk_Adriaan_Jacob_van_Boven.pdf
Media:Persoonsk_Dingenis_(Dies)_van_Sluijs.pdf
Media:Persoonsk_Jorina_van_Sluijs-Verhulst.pdf
Wanneer Dies Versluijs in 1966 overlijdt wordt hij opgevolgd door zoon Piet Versluijs. Benelux houdt op te bestaan in 1983 - in dat jaar wint Piet een grote prijs in de Staatsloterij en verkoopt hij de tent.

Mooie verhalen

The King

Pauw Koole vertelde een mooi verhaal over Benelux dat aan het eind een verrassende wending krijgt. Zijn vader David had de drankenhandel DéKo en in W.O. II verzorgde hij de distributie van jenever in Middelburg. Pauw vroeg waar ik dacht dat in de oorlogsjaren de meeste jenever werd verkocht. Dat was een inkoppertje dacht ik en antwoordde enigszins blasé: "Kanaalzicht natuurlijk", want in De Reutel kwamen sinds jaar en dag de echte tempeliers. Pauw merkte, enigszins triomfantelijk, op dat ik fout zat en dat men juist in Benelux het zwaarst aan Bacchus offerde. Hij zei dat het café in die tijd erg populair was - men deed er ook vaak een dansje. Maar in die tijd ging men niet naar Benelux maar naar The King; wat zijn vrouw enthousiast bevestigde. In de zaak stond een man achter de toog die de achternaam De Koning droeg - vandaar dit Middelburgse equivalent van Elvis. Wellicht heeft Dies van Sluijs enige tijd een zetbaas in Benelux gehad, wat heel goed zou kunnen omdat hij tegelijkertijd meerdere zaken in Middelburg had. Het mooiste van het verhaal is dat nu eetcafé De Koning in het pand zit. Logische naam denk je dan, daar wordt Koning getapt of zou er ook nog een verre relatie met The King in het vat zitten?

Daan Hengst vertelt

"Toen ik jullie verhaal in de PZC las, werd ik onmiddellijk nieuwsgierig, want ben zelf al geruime tijd bezig met alle cafeetjes te achterhalen die mijn familie/voorvaderen hebben bezeten. Tot nog toe 9 in getal. Ben uit familie van de Willem van Kees van Noute van 't Sincken Tooghje en van drankenhandel Minderhoud te Middelburg (Noach van Kees van Noute; hij was getrouwd met een zus van mn overopa). Willem en Noach kwamen uit een gezin van 10 kinderen waarvan er vijf (vier broers en een zus) een café bezaten: Kornelis (café De Noordstar annex bakkerij/kruidenierszaak in Westkapelle), Jakob (café tramzicht te Westkapelle), Johanna (café op de hoek van de Turfkaai en de Vismarkt te Middelbug; later café Benelux) en de reeds eerder genoemde Willem en Noach."
Loterij
Piet won in 1983 een grote prijs in de de Staatsloterij. Reden genoeg om de hut meteen te verkopen.
Op zaterdagavond werd er altijd rond het biljart gedanst.

Adres en contactgevens

Turfkaai 19 Middelburg (H 178)

Externe links

Bronnen