Middelburg Dronk

Bonanzabar

 

Bonanzabar

Vlasmarkt 27
Middelburg

 

Een (eet-) café dat tussen 1967 en februari 1973 was gevestigd aan Vlasmarkt 27 in Middelburg. De zaak was ook een tijdje eigendom van de roemruchte tante Sjaan (Sjaan Pekaar). Deze madam uit Vlissingen (geboren in Yerseke in 1915) had altijd een paar sterke mannen in haar buurt en deed slim zaken. Zij kocht zaken voor een prikje en bracht met haar grote gevolg de omzet van zaken in mum van tijd omhoog. Vervolgens verkocht ze die zaken met goede winst, op basis van de goodwill. In Bonanzabar kwamen veel homoseksuelen. De zaak was een voorloper van Sjada Bar en restaurant De Gespleten Arent.

Geschiedenis

1967
G.K. Prins

Voor de Bonanzabar was de winkel De Magneet' in het pand aan Vlasmarkt 27 gevestigd. In 1967 opende A. Prins de Bonanzabar. Hij was ook eigenaar van De Lange Jan (2) en het Vlissingse La Cave.

1968
J. Wondergem en M. Welmers

In maart 1968 komt Ko Wondergem in de Bonanzabar, maar de exploitatie wordt gevoerd door echtgenote Ria Welmers (zie De Noordpool en De Postkoets) en Willy.

1972
Sjaan Pekaar

Rond 1972 neemt Sjaan Pekaar de Bonanzabar over. Ze verbouwt de zaak en opent in 1973 de Sjada Bar in het pand.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Bonanzabar/fotos.


Naamgeving

  • De zaak werd in de begintijd gewoon café Bonanza genoemd. Zo stond het ook op de voorruit.

Bijzonderheden

  • Sjaan Pekaar heeft veel horecazaken gehad in Middelburg waren dat De Lange Jan (2), Sjada Bar en De Zwarte Ruiter, in Vlissingen Amicus en Michieltje (3) en in Westkapelle De Valk
  • In 1969 werd er in de PZC geadverteerd: er werden vergaderruimte aangeboden maar men liet ook weten dat maaltijden tot een kwartier voor tijd gratis werden thuisbezorgd. Mogelijk de eerste zaak die dat deed?

Mooie verhalen

  • Bonanzabar was ook enige tijd eigendom van de moeder van Jan Buijs ('Jan Puupe'). Hij herinnert zich dat hij een tijdje met de huisband (zie de foto's) mocht meespelen. Een opmerkelijk detail: de gitaar van Jan was tijdens die concerten helemaal niet ingeplugd. Hij speelde mee voor de show.

Externe links

Bronnen