Middelburg Dronk

De Postkoets

 

De Postkoets

Lange Noordstraat 45
4331 CB Middelburg

 

De Postkoets was een café dat tussen 1969 en 1995 was gelegen aan de Lange Noordstraat 45 te Middelburg, naast hotel-pension De Post, dat in 1965 afbrandde. De zaak was een opvolger van De Noordpool en Bar Irene, en een voorloper van café Lange Noord en Isings.

Geschiedenis

1969
M.C. van Hoepen

In maart 1969 openen Rinus en Corrie van Hoepen café de Postkoets - ze zaten eerder in Paris en Dijkzicht. Corrie was beroemd om haar erwtensoep die volgens velen de beste van Middelburg was. Rinus deed behoorlijk bijhandel in plavuizen, waarvoor hij een pakhuisje aan de Bree had.

1985
Ulrich Werlang

In juni 1985 nemen Ulrich en Ria Werlang De Postkoets over - zonen Ronald, Marco en Chris hielpen ook regelmatig. Wanneer Ulrich op 2 februari 1995 overlijdt, wordt de zaak te koop gezet.

1995
Zeljko Savic

Zeljko Savic komt in juni 1995 in de zaak, samen met zijn vriendin Jeannette (meisjesnaam de Nooijer). Zeljko was eerder eigenaar van café Time Out aan de Turfkaai 1 in Middelburg, na de Postkoets zaten Zeljko en Jeanette nog twee jaar in café 't Hoekje, op de Pottenmarkt. Het pand van De Postkoets verliest na een veiling in 1998 zijn horecafunctie. Anno 2013 zijn er wel plannen om het pand in te richten als kleinschalig restaurant, maar die plannen zijn nog niet ten uitvoer gebracht.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Postkoets/foto's.


Naamgeving

Tegenover De Postkoets was het postkantoor; vandaar.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

De koetsier poetst de postkoets (Rob 18 mei 2016)

Rinus van Hoepen Postkoets en Pa Werlang.jpg

In mei 1957 openen Ko Wondergem en echtgenote Ria Welmers ijstaria De Noordpool aan de Lange Noordstraat 45 in Middelburg. Bijna exact een jaar later heropent de Noordpool. De zaak is grondig verbouwd en beschikt nu ook over Verlof A. Met Verlof A mag er zwakalcoholisch worden geschonken, dus dat scheelt een slok op een borrel. De Noordpool gaat in 1962 op de fles en E. van der Weide-Huijbregtse opent Bar Irene in het pand. De officiële opening vindt echter pas plaats op 14 april 1963, maar dat gebeurde, en gebeurt nog steeds, wel vaker. De zaak krijgt de naam van een dochter en die heet, hoe kan het ook anders, Irene. Zoon Harrie van der Weide komt op enig moment ook in de zaak.

Ik kan me Harrie nog goed herinneren. Hij had een vetkuif en reed natuurlijk op een buikschuiver, terwijl ik met mijn lange lokken een Puch had. Harrie en Bep vertrokken later naar de Sportland Inn aan de Nieuwedijk in Vlissingen waar ze als ome Har en tante Bep door het leven gingen. Ko Wondergem duikt in 1968 weer op in de Middelburgse horeca en wel in de Bonanzabar aan de Vlasmarkt. De zaak wordt geëxploiteerd door echtgenote Ria Welmers. In maart 1969 openen Rinus en Corrie van Hoepen café De Postkoets en is Bar Irene van de kaart. Zoals u in het verhaal over café Cambrinus al kon lezen, maakte Corrie de lekkerste snert die je in een Middelburgs café kon eten. Corrie en Rinus waren niet aan hun proefstuk toe, want ze zaten eerder in café Dijkzicht aan het Vlissings Wagenplein. Rinus van Hoepen poetst in juni 1985 de plaat en Ulrich en Ria Werlang zijn de nieuwe eigenaren. Ria is de dochter van Ria Welmers van de Noordpool; kat in ’t bakkie. De familie Werlang werkt met mannen, vrouw en macht in de zaak. Ook zonen Chris, Marco en Ronald steken de armen uit de mouwen in de Postkoets. Wanneer Ulrich in 1995 overlijdt wordt de bloeiende zaak te koop gezet – Ria Werlang overlijdt in 2014.

Zeljko Savic en vriendin Jeannette de Nooijer kopen de Postkoets. Ze vertrekken een jaar later naar café ’t Hoekje aan de Pottenmarkt- sinds 2014 café de Zaak. Battal Ertem is de nieuwe eigenaar van de Postkoets en hij noemt zijn zaak Lange Noord. Bij Middelburg Dronk weten we eigenlijk bijna niets van café Lange Noord, dus we houden ons aanbevolen voor nadere informatie. In 1998 wordt het pand verkocht en breekt er een horecaloos tijdperk aan. Daar komt op 6 juni 2015 een einde aan. Op die dag opent Jurgen Vos zijn koffiehuis Isings. Wellicht verwijst de naam naar Johan Herman Isings die historische schoolplaten maakte. Dat lijkt een plausibele verklaring, aangezien Jurgen Vos geschiedenisleraar is. Isings is een goed bezocht koffiehuis dat veel door studenten wordt gefrequenteerd. Een alternatief voor buurzaak espressobar Ko D’ oooooooor van Marijke en William Verstaeten-Smulders. De espressobar moest in augustus 2014 het veld ruimen – het pand werd letterlijk door de bank genomen.

Frans Wondergem

Frans Wondergem was een tijd lang vaste klant in De Postkoets en hij zal zeker weleens achter de Lotus - de gokkast op de foto hierboven met Dicky Schutte (zie ook Wittgenstein) aan de knoppen - heeft doorgebracht. Want Frans waagde graag een bescheiden gokje en dat hij niet alleen in De Postkoets, maar bijvoorbeeld ook in Het Hof van Zeeland en in Seventy Seven. Aangezien die laatste kroeg de stamhut is waar ik al sinds de opening kwam en nog steeds kom, kan ik me daar Frans, gezeten aan toen nog de one-armed bandit, nog levendig voor de geest halen. Hij was vaak vergezeld van zijn broer Sjaak - wiens bijnaam Kuifje was - die behoorlijk stevig gokte. Frans deed in die tijd iets technisch voor de kost en was soms langdurig in bètagesprek met Chris Ludekuse (zie ook Chris Ludekuse) - dat heb je soms met techneuten. Frans kon ook fantastisch oreren wanneer het over politiek ging; zijn hart zat op de goede plaats, links dus, en in de tijd van socialistisch icoon Ome Joop - toen de socialisten nog de rijen sloten - verdedigde Frans te vuur en te zwaard de ideeënweelde van de arbeidersbeweging. Op een gegeven moment verdween Frans uit het Middelburgse kroegleven. Hij trouwde in 1991 en zijn vriend Chris Ludekuse was getuige en daarmee verdween de gezinsvervangende functie die menig café tot een tweede thuis maakt. Ik heb me altijd afgevraagd of Frans familie was van de Wondergem die in de jaren '60 achtereenvolgens in De Noordpool en de Bonanzabar zat - wie weet.

Externe links

Bronnen