Middelburg Dronk

De Noordpool

 

De Noordpool

Lange Noordstraat 45
4331 CB Middelburg

 

Een café annex cafetaria, tegenover het oude Postkantoor aan de Lange Noordstraat 45 te Middelburg. De zaak werd in 1958 geopend door Jacobus Wondergem en zijn vrouw Maria Welmers. Als de zaak in 1962 failliet gaat, wordt die voortgezet onder de naam Bar Irene door E. van de Weide-Huijbregtse. Maria Welmers was de moeder van Ria Werlang, die in 1985 mede-eigenaresse van café De Postkoets zou worden. Bij de verbouwing van dat café vond men onder het behang de oude prijslijsten van De Noordpool nog op de muur. Maria, roepnaam Ria, heropende in 1968 Bonanzabar aan Vlasmarkt 27 in Middelburg.

Geschiedenis

1957
J. Wondergem en M. Welmers

Tussen 1957 en 1962 exploiteren Jacobus (Ko) Wondergem en echtgenote Maria (Ria) ijssalon/cafetaria De Noordpool aan de Lange Noordstraat. In het pand is nu een boekenwinkeltje gevestigd. Wondergem zat later in de Bonanzabar aan de Vlasmarkt). Mogelijk had De Noordpool ook nog iets te maken met salon De IJsbeer, die in de jaren '30 was gevestigd aan de Lange Noordstraat 19. Die ijssalon had ook vestigingen in Goes en Vlissingen. In 1969 kwam M.C. (Rinus) van Hoepen in het pand en noemde zijn zaak De Postkoets . In de jaren '30, '40 en '50 was opticien van Boven in dit pand gevestigd. Die firma verkocht ook corsetten e.d. maar in de jaren '30 profileerde hij zich ook als filmtechnicus. Hij verzorgde filmvoorstellingen in de gehele provincie Zeeland.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Noordpool/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Sanne Koeman, op de tweede foto op deze pagina, werkte in De Noordpool

Mooie verhalen

Wim van Iren herinnert zich: "Ik zat weer eens op Middelburg Dronk te kijken en toen las ik dat de Noordpool tegenover het postkantoor was. Dat klopt inderdaad, want daar gingen wij als jonge gasjes heen en dan kon je daar op een Russisch biljart spelen terwijl je bij wijze van spreken enkel een ijsje of een ander goedkoop consumptietje nam. Later is dit echter de beruchte Irenebar geworden."

Externe links

Bronnen