Middelburg Dronk

De Gespleten Arent

 

De Gespleten Arent

Vlasmarkt 25-27
Middelburg

Website
Facebook
Twitter

 

Een restaurant dat vanaf 1979 is gelegen aan Vlasmarkt 25-27 in Middelburg. In het pand op nummer 27 waren in de jaren '60 en '70 achtereenvolgens Bonanzabar en Sjada Bar gevestigd.

Geschiedenis

1979
B. Willemsen

Ben Willemsen opent in juni 1979 "Herbergh Den gespleten Arent" aan de Vlasmarkt 25 in Middelburg. In eerste instantie runde hij de zaak met zijn broer Peter - Ben in de keuken en Peter in de bediening -, doch na korte tijd nam zijn vrouw Marjan de honneurs waar in de bediening.

2005
Paul Melis en Bart Melis

Sinds 2005 zijn de broers Paul en Bart Melis eigenaars van de zaak.

2014
Paul Melis, Bart Melis, Sjoerd Dooge en Edwin Dingemanse

In 2014 richten de gebroeders Melis een VOF op. Sjoerd Dooge en Edwin Dingemanse treden dan toe met als doel (zoals pas 3 jaar later blijkt) het restaurant geleidelijk over te nemen van Paul en Bart. In januari 2017 brengt het kwartet de plannen naar buiten: per 1 april 2017 dragen Paul en Bart de zaak over aan Edwin en Sjoerd. De gebroeders zelf hebben dan juist getekend voor de overname van restaurant De Werf in Veere. De familie Melis blijft wel eigenaar van het pand aan de Vlasmarkt in Middelburg.

2017
Sjoerd Dooge en Edwin Dingemanse

Per 1 april 2017 zijn Sjoerd en Edwin de nieuwe eigenaars van De Gespleten Arent. Zij zullen de zaak aanvankelijk voortzetten zoals hij is. In de loop van de drie jaar vanaf 2014 is hun eigen identiteit al geleidelijk onderdeel geworden van het restaurant. Edwin en Sjoerd werkten eerder onder meer in Vriendschap, restaurant Katseveer en restaurant 't Veerhuis in Wolphaartsdijk.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Gespleten_Arent/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

  • In de jaren '40, '50 en '60 was speelgoedzaak 'De Magneet'gevestigd in het pand aan Vlasmarkt 27-31.
  • Paul Melis trouwde in 2009 met Mireille Kraak die eerder lunchkaffee Bammekes aan de Pottenbakkerssingel 2 in Middelburg had.

Mooie verhalen

Nieuwe uitdagingen (20 januari 2017)

Team Arent januari 2017.jpeg

Dat de gebroeders Paul en Bart Melis met nieuwe plannen rondliepen had Bart me vorig jaar al eens ingefluisterd, maar met wélke plannen daar moesten we nog even geduld voor hebben. "Zodra alles rond is zijn jullie de eerste die het horen".

Gisteren werd ik uitgenodigd om naar de Vlasmarkt te komen. Alles ís inmiddels rond namelijk. Ik kon nog net het fatsoen opbrengen om een biertje in te laten schenken, maar kon me toen toch echt niet meer inhouden. "Vertel, vertel!"

Welnu, het nieuws is dat Bart en Paul per 1 april, na dik elf jaar, stoppen met hun restaurant De Gespleten Arent. Zij gaan een nieuwe uitdaging aan in Veere, waar ze Restaurant De Werf aan het Bastion hebben overgenomen. De Gespleten Arent wordt dan definitief overgenomen door Sjoerd Dooge en Edwin Dingemanse. Dit komt niet helemaal uit de lucht vallen, maar voor mij was het toch allemaal nieuw. Onze site was namelijk niet helemaal up-to-date. In 2014 richtten de broers al een VOF op, waar Sjoerd en Edwin instapten, met , naar nu blijkt, als doel het restaurant geleidelijk over te nemen van Paul en Bart. In de afgelopen drie jaar is de eigen identiteit van de twee vrienden stapje voor stapje opgenomen in de filosofie en identiteit van het restaurant.

Bart en Paul op hun beurt wisten wel al een beetje dat ze op termijn iets nieuws wilden gaan doen, maar die plannen kregen pas later echt gestalte. De afgelopen twee jaar werkten ze al samen met de eigenaars van de Werf, aan de modernisering van dat restaurant, in de rol van adviseurs. Al in een vroeg stadium kwam de optie in beeld dat zij de zaak zouden overnemen. Daar gaan gaan ze nu dus voor. Het contract is onlangs getekend.

De Melissen gaan in De Werf niet hetzelfde doen als in de Arent. De nieuwe zaak is veel groter, (ook het terras!) en bedient in de zomermaanden ook vele toeristen. De keuken zal een goede worden, maar wel net iets minder verfijnd dan die van het Middelburgse Restaurant. Sjoerd en Edwin op hun beurt bouwen voort op de basis die er al ligt. Bart grijnsde dat het wel een mooie afsluitingszin zou zijn voor dit stukje: "De Gespleten Arent blijft de Gespleten Arent".

Bij dezen. Of nee, toch niet helemaal. Wij van Middelburg Dronk en Veere Dronk willen er nog felicitaties aan toevoegen, voor alle vier. We wensen jullie veel succes met alle ontwikkelingen.

Proost!

Op stage in den Gespleten Arent (Rob 15 juni 2016)

Ben en Marjan, ca. 1990.JPG

In het gesprek dat ik enige tijd geleden had met Michel de Vaan kwam ook Ben Willemsen aan de orde. Michel tennist al jaren met Ben … vandaar. Ik ken Ben zelf ook al jaren, eigenlijk sinds 1979 toen hij samen met echtgenote Marjan restaurant De Gespleten Arent aan de Vlasmarkt in Middelburg opende. Met Astrid was ik er lange tijd vaste klant. Niet zo gek, want Ben kookte de sterren van de hemel.

Ben nodigde me eind jaren ’90 uit om mee te gaan naar de ISPC in Breda. Een fantastische ervaring, want in die tijd ging iedere, zichzelf respecterende chef naar de ISPC om primeurs te scoren. We hebben de lunch gebruikt in de ‘kantine’ waar ze heel goed wisten wat koken was. Ik kan me nog herinneren dat ik verse ganzenlever, nu allang niet meer politiek correct, heb gekocht. Ben legde me haarfijn uit hoe ik die moest bakken. Zonder vet in de pan, want dat had de gans genoeg.

Aangezien Ben ook leermeester was, liepen er nogal wat koks stage bij hem. Remco Elshout, nu kok bij Vriendschap, leerde er bijvoorbeeld de fijne kneepjes van het vak. Ook Richard Ekkebus, die nu al jaren furore maakt in Amber, het restaurant van The Landmark Oriental Hotel in Hong Kong, ging bij hem in de leer. Amber stond vorig jaar op nummer 38 van de beste 50 restaurants van de wereld. Ekkebus was daarmee de hoogst genoteerde Nederlandse chef.

De keuken van den Gespleten Arent was, zoals eerder vermeld, fantastisch. Dat vertaalde zich ook in de opdrachten van de gemeente Middelburg. Zo kan ik me nog een staande, aangeklede borrel in 1996 in de Burgerzaal van het stadhuis op de Markt herinneren. Het was ter gelegenheid van een voorstelling van Cirque Plume op het Molenwater en de gemeente had allerlei speciale mensen uitgenodigd. Na de voorstelling moesten captains of industry en dat soort volk worden gepaaid. Of dat gelukt is, weet ik niet meer, maar wel dat iedereen zich de chique hapjes van Ben liet smaken. Iedereen at haar of zijn bordje schoon leeg en likte de vingers af.

In 2005 stoppen Ben en Marjan met den Gespleten Arent. Ben heeft nog een tijdje als ambulant achter de kachel van Desafinado aan de Koorkerkstraat in Middelburg gestaan, maar geniet nu van zijn welverdiende rust. Zoals u eerder kon lezen, houdt hij zijn conditie op peil met een potje tennis.

Sinds 2005 bestieren de broers Bart en Paul Melis den Gespleten Arent. Paul staat, zoals men dat noemt, achter en Bart staat voor. Hij doet de bediening. Bart had ook wel iets met de keuken en wilde vroeger zelfs kok worden. Dat komt goed van pas, want nu kan hij zijn gasten uitleggen hoe de gerechten zijn gemaakt. Het zou mooi zijn als Bart of Paul Melis ook op stage zijn geweest bij Ben. Dat is natuurlijk wensdenken mijnerzijds, maar je weet het nooit. Ik zal het Ben eens vragen als ik hem binnenkort tegen het lijf loop. Dan kunnen we onze oude koeien weer eens uit de sloot halen.

De gebroeders Melis in de PZC, 2005

"De broers Paul en Bart Melis wisten al heel jong dat hun toekomst niet lag op de boerderij Korenbloem van hun ouders Lein en Matty maar in de gastronomie. Ruim een maand geleden namen zij het gerenommeerde restaurant De Gespleten Arent in Middelburg over en hun ouders waren bij de eersten om een gelukwens in het gastenboek neer te pennen. Paul is een gedreven kok die waarschijnlijk in zijn dromen nog bezig is met het combineren van nieuwe en oude smaken. Bart koestert ook warme gevoelens voor de keuken maar heeft zich toegelegd op het gastheerschap, wat hem uitstekend afgaat. Ze hebben De Gespleten Arent een metamorfose doen ondergaan. Niets meer belemmert de blikken richting open keuken en het geluid van de op het vuur dansende pannen klinkt de gast als muziek in de oren. De echte muziek overigens past perfect bij de kunstuitingen aan de wand waarvan de tonen aansluiten bij de huiskleuren jute- of haverwit, zwart en aubergine (de balken van het plafond) en het spel tussen licht en donker dat zich herhaalt in de moderne met kunstleer beklede zetels, de roomwitte tafellopers op de donkere houten tafels, het lichte plafond en de warmbruine vloer van tropisch hardhout. In die aangenaam rustige entourage zet Bart vaardig de creaties van broer Paul op tafel, geduldig uitleggend hoe alles tot stand is gekomen. Die uitleg is niet overbodig want vooral de voorgerechten en amuses zijn vaak gecompliceerde combinaties van geuren, kleuren en smaken. De vier dames aan een belendend tafeltje vallen dan ook van de ene verbazing in de andere."

Externe links

Bronnen