Middelburg Dronk

De Abdij

Een café-restaurant/hotel dat tussen 1870 en 1940 was gevestigd Abdijplein A 51 (later vernummerd tot 6) te Middelburg. De zaak was een opvolger van de Onze Lieve Vrouwe Abdij, Het Prinsenlogement, Het Nederlandsch Logement en een voorloper van De Abdij (1).

Geschiedenis

1870
P.A. Bulterijs

In 1870 doopt logementhouder Bulterijs Het Nederlandsch Logement tot hotel De Abdij - hij vertrekt in 1878 en overlijdt 3 jaar later (zeeuwengezocht [1]).

1878
J. Schlüter

Joseph Schlüter neemt De Abdij in 1878 over van Bulterijs. Hij staat tot 1893, het jaar van zijn overlijden (zeeuwengezocht [2]), geregistreerd als logementhouder (zeeuwengezocht [3]) - zijn zoon Johan Jozef zet de zaak voort.

1893
J.J. Schlüter

Na de dood van zijn vader wordt Johan Jozef Schlüter (zeeuwengezocht [4]) de nieuwe uitbater van hotel De Abdij. In 1938 heeft het Rijk plannen met het pand en wordt een onteigeningsprocedure in gang gezet. Het is de bedoeling dat de Rijksgebouwendienst het pand, na een ingrijpende verbouwing, zal betrekken, doch de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer (VVV) heeft ook wel interesse. Eind 1938 wordt het onteigeningsplan door zowel de Tweede- als de Eerste Kamer goedgekeurd. Johan Schlüter en echtgenote bleven echter het hotel uitbaten tot het bombardement van mei 1940. Na de oorlog werd de abdij herbouwd, maar verdween het hotel. In plaats daarvan kwam er, een stukje verderop, op Abdijplein 5, café-restaurant De Abdij (1).

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Abdij/fotos

Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen

Extra Knipsels