Middelburg Dronk

De Abdij (1)

 

De Abdij (1)

Abdijplein 5
Middelburg

 

Een café-restaurant (ook: Bodega annex Koffiehuis) dat tussen 1967 en 2001 was gelegen op het Abdijplein in Middelburg, op nummer vijf. Het restaurant was een verkapte opvolger van Hotel De Abdij, dat tijdens het bombardement van 1940 verloren ging en nooit meer herbouwd werd, maar in plaats daarvan een eindje verderop werd vervangen door het café-restaurant.

Geschiedenis

1967
W. ten Haaf

W. ten Haaf (eerder o.a. directeur van grand hotel Britannia in Vlissingen) is de eerste uitbater van Bodega-Restaurant De Abdij. Hij vertrekt in september 1971 en wordt directeur van een bejaardencentrum in Bilthoven.

1971
H.J.A. de Raad

Per 1 oktober 1971 zwaait H.J.A. de Raad - tot die tijd was hij chef-kok in dienst van voorganger Ten Haaf - de scepter in De Abdij. Wanneer hij in 1982 failliet gaat, staat de zaak 2 jaar leeg.

1984
Robby van den IJssel

In 1984 heropent Robby van den IJssel - eerder Don Quichotte en Het Koper Galjoen op het Damplein - De Abdij na een ingrijpende verbouwing. Van den IJssel zat tot 2001 in de zaak. In dat jaar verliep de pachttermijn van 20 jaar en kocht de Provincie Zeeland hem uit, omdat de ruimte zelf wilde gebruiken voor andere doeleinden - Van den IJssel vertrekt naar de Clubroom Domburgsche Golfclub

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Abdij_(1)/fotos.

Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Look, there's Baby

Baby den Toonder was na W.O. II een pianist die bijna een halve eeuw lang wereldberoemd in Middelburg en omstreken bleef. Hij trad overal op waar een piano, of iets wat er op leek, stond. Vlak na W.O. II was dat vooral het Schuttershof waar Wim Meeuse (van Dansschool Meeuse) vaak als balleider de scepter zwaaide, maar later ook in diverse andere Middelburgse lokaliteiten. Baby had ook een goede band met de gemeente en toen Middelburg een zusterstadrelatie met Folkestone aanging, was Baby een vaste waarde tijdens allerlei activiteiten waar muziek bij te pas kwam. Daar kwam nog bij dat Baby het Engelse repertoire - van Auld lang syne tot We'll meet again en dat vice versa - bijna zonder handen kon spelen en aangezien Engelsen altijd zonodig moeten zingen was dat natuurlijk kaasje. Baby viel niet weg te denken uit die zusterstedelijke habitat en zo kon het eind jaren '70 gebeuren dat toen burgemeester Piet Wolters samen met zijn vrouwelijke collega uit Folkestone de trap van De Schouwburg af kwam de gedenkwaardige woorden Look, there's Baby sprak. Zijn ambstgenote fronste eens, maar stortte zich vervolgens met Wolters in de door Baby ingezette Vogeltjesdans, wat volgens ooggetuigen het woord potsierlijk van een nieuwe dimensie voorzag. Baby speelde nog steeds de sterren van de Engelse hemel in de jaren '90 en zo werd hij als pianist ingehuurd voor de muzikale omlijsting bij het afscheidsdiner van de sportuitwisseling Middelburg-Folkestone in 1991. Ik werkte toen als voorlichter bij de gemeente Middelburg en was in die functie verantwoordelijk voor het welslagen van de avond. Wethouder Jos Douwes opende de avond met zijn welkomstspeech en meteen daarna zette Baby de toon en Roll me over in the clover in. Een tijdje later seinde Robby van den Ijssel dat we even een gesprek onder vier ogen moesten hebben. Het ging niet goed met Baby die op een of andere manier onpasselijk was geworden - wat nu te doen. Robby opperde om Jo den Hollander, een pianist die dat repertoire ook wel aan kon, te bellen. Enfin, om een lang verhaal kort te maken, Jo en Hollander nam gruisloos de plaats van Baby in die per taxi naar huis werd gebracht. Toen na alle evergreens een einde kwam aan de community singing en de avond, nam Jos Douwes achter de microfoon plaats voor zijn afsluitende speech. Hij bedankte de aanwezigen voor de gezellige avond, Robby en zijn personeel voor de goede zorgen en tenslotte Baby voor het fantastische muzikale divertissement. Hij draaide zich bij die laatste woorden naar hem toe en keek tot zijn grote verbazing in de ogen van Jo den Hollander - hij had niets van pianistenwissel gemerkt.

Externe links

Bronnen