Middelburg Dronk

Don Quichotte

 

Don Quichotte

Korte Delft 46
Middelburg

 

Een nachtclub/bar die van 1969 tot 1985 gevestigd was aan de Korte Delft 46, later Damplein 46 in Middelburg - een opvolger van De Lange Jan (2) en een voorloper van La Folie en Misty, Solo, In de Dikke Beer en La Piccola Italia.

Geschiedenis

1969
Robby van den IJssel en Rudi van den IJssel

Na een ingrijpende verbouwing openen de broers Robby en Rudi van den IJssel in de zomer van 1969 Don Quichotte op het adres Korte Delft 46, later Damplein 46 - de zaak had een nachtvergunning, vrij gekomen door sluiting van Chez verre d'or in De Reigerstraat. Rudi's vrouw Carla werkte ook in de zaak, die eigenlijk meteen al op veel publiek kon rekenen. Het Spaanse interieur en de muziek maakten dat het in het weekend vaak dringen was geblazen en er geselecteerd moest worden aan de deur. In het achterste deel van het pand was aanvankelijk een pension gevestigd, toen dit stopte werd er opnieuw verbouwd en kwamen er meer zitruimte, nieuwe toiletten en een dansvloer bij. De nachtvergunning maakte het mogelijk om tot 04.00 uur geopend te zijn, wat voor extra publiek zorgde - zelfs vanuit bar Het Karrewiel in Koudekerke kwamen de mensen door naar Don Quichotte. in december 1975 houden de broers het voor gezien - Rudi gaat nu full time in de autohandel en Robby begint Het Koper Galjoen een eindje verderop aan het Damplein.

1975
Cor van Nielen en Irene van Nielen

Vanaf december 1975 zijn Cor en Irene van Nielen de nieuwe eigenaars van Don Quichotte - ze zitten dan al in de Crazy Horse een paar panden verderop. Het echtpaar Van Nielen blijft tot 1985 in Don Quichotte - op 27 september 1985 opent Irving Comijs bar-discotheek La Folie in het pand.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Don_Quichotte/fotos


Naamgeving

Naar de hoofdpersoon van het in 1605 verschenen verhaal over El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha [De scherpzinnige edelman Don Quichot van La Mancha] van Miguel de Cervantes Saavedra.

Eigenaars

  • Rudi en Robby van den IJssel (en Carla Masius) 1969-1975
  • Cor en Irene van Nielen (1975-1985) - zij zitten zaten later in Astoria (2) in Domburg.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Het in het achterdeel van het pand gevestigde pension van Ben Sanderson werd vooral gebruikt als huisvesting door (waarschijnlijk) Oosteuropese gastarbeiders. De verhalen gaan dat er in die tijd op de zolder van het pension Slivovitsj (een pruimenbrandewijn) werd gestookt.

Adres en contactgevens

Destijds nog Korte Delft 46, maar wegens het afbreken van de Korte Delft begin jaren '70 werd dat Damplein 46 Middelburg.

Externe links

Bronnen