Het wapen van Middelburg (2)
Pottenmarkt 12
4331LM Middelburg
Hotel-café-restaurant op de Pottenmarkt 12-16 in Middelburg. De zaak stond ook bekend als Blanker.
Inhoud
Geschiedenis
1966
|
J. A. Blanker Vanaf de jaren '30 zijn de gebroeders Blanker gevestigd aan de Pottenmarkt. Zij hebben onder meer een taxibedrijf. Op zeker moment wordt het pand op nummer 12 aangekocht ingericht als Hotel-Café. Net na de oorlog is dat pand nog de locatie van het café van P.J.J. Marcus, die tot het begin van de oorlog eigenaar is van café Monopole aan de overzijde van de Pottenmarkt, op nummer 7. Omdat dat pand bij het bombardement van mei 1940 verloren ging maakt Marcus een doorstart op nummer 12. In kranten adverteert hij dan als café Marcus of Markusse. Op 6 april 1966 opent J.A. Blanker hotel-pension Het Wapen van Middelburg - hij geeft in een advertentie tevens aan dat zijn cafetaria met drankvergunning Het Wapen van Zeeland (3) op Pottenmarkt 2 hiermee is verhuisd naar Pottenmarkt 12 - Zeeland is Middelburg geworden. Rond 2000 stopt de heer Blanker met zijn hotel - de familie Blanker is nog steeds eigenaar van het pand dat sindsdien als woning fungeert. |
Foto's
Meer afbeeldingen zijn te vinden op Het_Wapen_van_Middelburg_(2)/foto's.
Cafetaria Blanker 1964 (voorloper San Remo Bar en De Herberg)
Naamgeving
Eigenaars
J.A. Blanker
Bijzonderheden
"Vervoersbedrijf Blanker is in 1922 gestart als bodedienst. In dit jaar nam Dhr. C. Blanker het bedrijf over van familie de Wit. Het bedrijf was gevestigd in een pakhuis aan de Breestraat in Middelburg en in 1928 verhuisden ze naar de Pottenmarkt in Middelburg.
Tot aan de oorlog waren de gebroeders Blanker en een knecht in het bedrijf aan het werk. In het begin bezorgde ze alleen pakjes in Middelburg en Vlissingen maar later ook in Goes. Deze pakjes werden bezorgd met paard en wagen en later met een vrachtwagentje. Toen ze in 1933 de lijkkoets van een stalhouderij in Middelburg werd overgenomen, ging het bedrijf ook begrafenissen en het overbrengen van overlede mensen verzorgen.
In deze periode werd ook de eerste touringcar aangekocht. Met deze aanwinst kon het bedrijf reizen gaan verzorgen. Eerst met één bus die gemaakt was op een vrachtwagen chassis, later kwamen er nog eens drie touringcars. Er werd toen ook een taxi gekocht.
[...]
In 1959 is de heer C. Blanker uitgetreden als firmant van het bedrijf. Het touringcarbedrijf werd verkocht aan de gezamenlijke concurrenten. De heren H. Blanker en J.A. Blanker werden firmanten van het bedrijf. Het bedrijf werd nu een taxi en garagebedrijf met later ook een benzinestation en autoverhuur. In 1964 kregen ze het dealerschap van " Toyota". De heer P.A. Blanker Sr. ging mee naar het bedrijf in Klein Vlaanderen. Het gebouw op Klein Vlaanderen bleef van hem. Dhr. P.A. Blanker Sr. neemt later het rouwvervoer voor zijn rekening. Hij kocht ook in de loop der tijd diverse huisjes in de buurt op, omdat ze meer ruimte nodig hadden. Het gebouw op de Pottenmarkt is bij de uittredende frimant gebleven."
In de geschiedenis van het vervoersbedrijf worden de horeca-activiteiten van Blanker niet vermeld, maar die waren er dus wel, tot 1966 zelfs in twee panden.
Mooie verhalen
Adres en contactgevens
Pottenmarkt 12 Middelburg
Externe links
Bronnen
- Foto's: Zeeland in Beeld Zeeuws Archief en Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek en collectie mevrouw Verdonk
- Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
- de website van Vervoersbedrijf Blanker