Middelburg Dronk

De Herberg

 

De Herberg

Pottenmarkt 2
4331 LM Middelburg

0118 625539
info@deherberg.info
Website
Facebook
Twitter

 

Een eetcafé dat sinds 1979 is gevestigd aan de Pottenmarkt 2 in Middelburg. De zaak is een opvolger van San Remo Bar en cafetaria Het Wapen van Zeeland (3).

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Herberg/fotos

Geschiedenis

1979
Leny en Han en Nel (achternaam nog niet bekend)

In de naoorlogse periode zaten er achtereenvolgens een zaak in dameshoeden (Baars-Sijbrants), een handweverij (De Schietspoel)en een cafetaria met drankvergunning (Blanker) in het pand aan Pottenmarkt 2. Pas in 1966 werd de zaak een echt café, toen Adrie de Pree de zaak San Remo Bar hier startte. De geschiedenis van de gebroeders Blanker op de Pottenmarkt is terug te vinden op de pagina van Het Wapen van Middelburg (2), een zaak die een paar panden verderop was te vinden, op nummer 12). Leny, Han en Nel zaten in de zaak voor Jan van Dijk. Zij namen de zaak over van Willem Vreeke. Blijkens een advertentie in de PZC openden zij de zaak in oktober 1979 als Café Petit-Restaurant De Herberg. Zij vertrokken op zeker moment naar Luxemburg, waar ze een hotel gingen exploiteren. Hoe lang dit stel precies in de zaak zat is nog niet bekend.

1982 (?)
Jan van Dijk

De tweede eigenaar van café De Herberg was Jan van Dijk. Over hem is nog niet veel bekend.

1985
Aad Bosman

Aad Bosman nam in 1985 de zaak over van Jan van Dijk. Aad was ook bekend van het initiëren van zaken als Het Hof van Zeeland, De Klos en Tognog.

1987
Paul Sanders en Hananja Huis in 't Veld

Paul Sanders (nu eigenaar Steakhouse De Tamboer en Hildernisse op Plein 1940) bestierde De Herberg van december 1987 tot 2004. Hananja Huis in 't Veld startte als mede-eigenaar, maar zij vertrok in 1993. Voordien werkte Paul in De Mug en café Meccano. Toen Aad bij eigenaars Cees Rijn en Connie de Lange informeerde of zij de zaak niet wilden overnemen besloten zij dat niet te doen, maar schoven zij wel medewerker Paul naar voren, die de zaak uiteindelijk wel kocht.

2004
Michiel Hardy

Michiel nam de zaak over van Paul Sanders, toen die de zaak verkocht om zich volledig te richten op De Tamboer en ZinIn! aan de Pottenbakkerssingel.

2009
Peter Bliek

Banketbakker Peter Bliek (zie ook Bliek Eten & Drinken in Veere) kocht de zaak eind 2009 van Hardy. Hij exploiteerde meer dan vier jaar. In februari 2014 verkocht hij de zaak aan Bob Roosdorp en Maite van Veen, tot dan toe respectievelijk bedrijfsleider en barmedewerkster bij café Seventy Seven.

2014
Bob Roosdorp en Maite van Veen

Bob Roosdorp en Maite van Veen namen De Herberg over per 1 april 2014. Bob werkte voorheen langer dan 15 jaar als bedrijfsleider in Seventy Seven. Maite werkte daar ook een jaar of drie. Sara Thijs (voorheen Kloveniersdoelen en Ko D'oooooooor) was het eerste jaar bedrijfsleider van de Herberg. De zaak werd in januari-februari 2016 grondig verbouwd: de keuken werd vernieuwd en fors uitgebreid en de eerste verdieping werd ook ingericht als café-restaurant.

Naamgeving

Oud-medewerkers

Fia de Pree, Mariette Schuit, Suzanne Haers, Marloes, Nander Wiersum, Ad van der Heijden (kok) zie ook Sjénee , Ellen Polderman, Eric Caljouw, Tjeerd, Joris den Ouden, Justus Groen, Romy Uitdenhagen, Hans de Graaf, Adje Burgers, Bo Wesdorp, Joke Wisse, Linda Martens, Bas van Vliet, Johan Dekker, Barbara Meijers, Stefan Louwerse.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Een citaat uit het Walchers Bierboek (1986)

"Sinds 1985 is Aad Bosman herbergier van de Herberg en wat is er in die tijd niet allemaal gebeurd? Zonder het karakter van het eetcafé aan te tasten heeft hij in stilte gewerkt aan de uitbouw van een collectie bieren die er zijn mag. Ze worden allemaal vermeld op een zwart schoolbord in bistrostijl dat samen met ruimtegevoel creërende spiegels één van de korte wanden beslaat. Als het Bosman allemaal meezit dan zal dat bord straks te klein zijn, want hij is van plan zijn bierbaanbod, dat nu al een respectabel aantal merken omvat, geleidelijk uit te breiden.[...]
De Herberg is klein en intiem; nergens op Walcheren worden op zo weinig vierkante meters zoveel verschillende speciaalbieren uitgeschonken. Een van Bosman's prioriteiten is het vergroten van de opslagruimte, want bier is kwetsbaar en vraagt een goede verzorging maar dat is aan deze specialist wel toevertrouwd. Het gastenbestand van de Herberg is zeer gemêleerd. Stamgasten nestelen zich doorgaans aan de bar, terwijl van het winkelen vermoeide vrouwen een tafeltje bij het raam prefereren. Scholieren en studenten met een verloren tussenuurtje mengen zich verder met mensen die hebben ontdekt dat je hier comfortabel op de bus kunt wachten. 's Zomers is het terras al gauw te klein, als ook de toeristen zich aandienen.
De Herberg kampt dan met het euvel dat veel horeca-exploitanten ervan weerhoudt een groot assortiment bieren te voeren, namelijk het gemak waarmee gasten zich definitief ontfermen over de fraaie glazen. Statiegeld wil Bosman niet heffen en daarom schenkt hij zijn bieren buiten in normale glazen. De hele dag door zijn er in De Herberg kleine happen verkrijgbaar en er is een kleine wisselende kaart met zeer redelijk geprijsde bistrogerechten tijden de lunch en 's avonds van half zes tot half tien."

Geschiedenis van het pand Pottenmarkt K 171

Zie de pagina Geschiedenis_Herberg_Pottenmarkt.

Externe Links

Bronnen