Middelburg Dronk

Hildernisse

 

Hildernisse

Plein 1940 10
4331 LH Middelburg

0118-620381
info@hildernisse.nl
Website
Facebook
Twitter

 

Café-restaurant aan Plein 1940 10 te Middelburg.

Geschiedenis

2012
Paul Sanders, Carolien Sanders en Robert Felius

Op dinsdag 15 mei 2012 opent Paul Sanders samen met zijn vrouw Carolien en zijn compagnon, Robert Felius (VOF SanFel) Hildernisse Eten & Drinken' op het Plein 1940 10 in Middelburg. De VOF is ook eigenaar van steakhouse De Tamboer en exploiteerde eerder ook Zinin!, aan de Pottenbakkerssingel in Middelburg, en tussen 2007 en 2015 't Vooronder in Vlissingen.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Hildernisse/fotos.


Naamgeving

  • Hildernisse was van oudsher al de naam van de drankenwinkel die in het pand zat. Slijterij/Likeurstokerij M.W. Hildernisse bestond -onder die naam- al sinds 1813. De zaak zat eerst in de Vlasmarkt in Middelburg, daarna tot de oorlog in de (Korte) Gortstraat, en tot slot op Plein 1940. Zie ook De Gouden Poort.

Eigenaars

Bijzonderheden

  • Het nieuws dat er in 2012 alweer een nieuwe horecagelegenheid zal worden geopend in Middelburg Centrum leidde tot verbaasde reacties bij sommige Middelburgers maar de opening van een zaak aan Plein 1940 lijkt geen verkeerde zet als je bedenkt dat de Gemeente Middelburg plannen heeft om op het plein een versmarkthal te gaan bouwen. Dat plan borduurt voort op een eerder plan, uit 1998. Theo Giele schreef in de PZC van 24 januari 2012: "Voor het bouwen en uitbaten van een versmarkthal op Plein 1940 is veel interesse. Dat zei de Middelburgse wethouder Johan Aalberts gisterenavond. T. Tuinhof van architectenbureau TDH gaf gisteren aan de raadscommissie ruimte een presentatie van de plannen met Plein 1940. Eerder al had de raad besloten dat er een er een soort markthal moest komen. In de hal zouden dan producten uit de streek verkocht moeten worden. Tuinhof kwam met een plan voor een tamelijk smalle, maar lange markt. Een zuilen galerij die in de winter en 's avonds ook geheel of gedeeltelijk afgesloten kan worden en waarvan de voorzijde ongeveer op de rooilijn van het eerste pand van de Lange Viele loopt. Een klassiek model in een moderne, strakke uitvoering. "Ontwikkelaars zijn enthousiast en ook de aanbieders van verse streekproducten zijn zeer geïnteresseerd", aldus Aalbert. Hij zei binnen een half jaar met een uitgewerkt plan te komen, compleet met de naam van de exploitant die de markthal voor eigen rekening en risico gaat bouwen en exploiteren. En in tegenstelling tot de andere pleinen die op de schop zijn gegaan en nog gaan, verwacht Aalberts dat Middelburg aan de versmarkthal geld overhoudt. "
  • Leendert Willem Hildernisse begon in 1908 zijn zaak met een slijtersvergunning die hij overnam van Barend De Jong - De Jong had toen een café/koffiehuis annex slijterij in de Nederstraat.
  • De kok is Hennie Francke, Jeroen Sijbel (voorheen onder meer Vriendschap) is barmedewerker

Mooie verhalen

  • Uit de PZC (artikel Annemarie Zevenbergen) van 15 mei 2012:

" Het maakt hem niet uit hoe ze Hildernisse eten & drinken noemen. Paul Sanders: "Eetcafé, restaurant, brasserie, wijnbar; het maakt niet uit. Dat is ook de bedoeling. Het moet een plek worden waar mensen samenkomen. Die deel gaat uitmaken van het dagelijks leven. Waar iedereen lekker binnenloopt voor een wijntje, even kletsen of een hapje eten."

Vandaag is de officiële opening van Hildernisse eten & drinken aan plein 1940 in Middelburg. Gevestigd in de voormalige slijterij waar Bart de Graauw achter de toonbank stond. Delen van de slijterij zijn verwerkt in het interieur van Hildernisse. Zo komen onder meer de magazijnschappen, waar decennia lang de flessen stonden, en delen van een oud houten plafonnetje hun plekje terug in de nieuwe gelegenheid. De eiken vloer, twee boomstronken aan het plafond waarin stekker zijn weggewerkt, tekenen de sfeer. Oude balken, in stukjes gezaagd, zijn verwerkt tot zijkant van de bar. De luie banken en een stamtafel voorin de zaak noden tot lekker loungen met een goed glas. Achteraan is een serre aangebouwd, grenzend aan een tuinterras. De zaak is eigendom van Paul en Carolien Sanders en Robert Felius. Het trio is ook eigenaar van het naastgelegen steakhouse De Tamboer en restaurant het Vooronder bij het Arsenaal in Vlissingen. ZinIn! bij Albert Heijn in Middelburg wordt eveneens door hen gerund. Paul Sanders is een bekend gezicht in de Middelburgse horeca. Hij runde een jaar of twintig De Herberg. In de keuken zwaait chef-kok Hennie Francke de scepter. Hij stond eerder in het Wapen van Veere, de Kampveerse toren in Veere en de Goese Golf. Hennie moet zijn keuken overigens delen met de witte brigade van de Tamboer. Francke: "Ik heb mijn eigen stuk, we koken ook apart. Maar ik ben wel benieuwd hoe het gaat. Want je moet de ruimte toch delen."

Paul Sanders: "Ik wilde nog één keer iets nieuws. En eigenlijk miste ik de Herberg ook wel. Zoiets wil ik hier ook weer. Een plek waar iedereen samenkomt. Waar tijdens de zondagmiddagborrel iemand zachtjes op een gitaar plonkt. Waar je je verjaardag kan vieren, maar ook een ondernemersborrel kan houden." Ook delen van het houten huis van het echtpaar Sanders zijn gebruikt. "Ik heb een tijd geleden de keuken verbouwd om meer ruimte te krijgen. Die uitgezaagde balken hebben jaren liggen wachten. Dat zijn nu lampvoeten geworden. We wilden hier een eerlijke, natuurlijke sfeer. Pure materialen en niet te veel kleur en tierelantijnen. De mensen moet Hildernisse kleur geven." De naam Hildernisse is bewust gehandhaafd. Die is bekend in Middelburg en omstreken, dus waarom veranderen was de gedachte van de nieuwe uitbaters. De naam duikt al halverwege 1800 op. Zo heeft het Zeeuws archief een foto van kar met ton voor de drankenwinkel, met de tekst; 'op 1 mei 1856 droeg W. Leenhouts Azn. de likeurstokerij en tabakskerverij aan de Korte Gortstraat over aan zijn meesterknecht Marinus Willem Hildernisse; deze overleed 18 november 1859, 66 jaar oud; de zaak werd door zijn weduwe en zoons voortgezet'. Na de oorlog verhuisde de wijnhandel naar het huidige pand aan Plein 1940. De poort naast de oude drankenwinkel is nu entree voor de zaak. Het gedicht Hildernisse van Middelburgs stadsdichter Henry Looymans is daar blikvanger."

Externe links

Bronnen