Middelburg Dronk

MeeKaane

 

MeeKaane

Pauwpoort 3
4331 GB Middelburg

Website
Facebook

 

Een lunchcafe dat in september 2017 werd geopend aan Pauwpoort 3 in Middelburg, in het pand waar in de jaren 80/90 Discotheek Meccano en Filmtheater Meccano waren gevestigd.

Geschiedenis

2017
Annemiek Senden en Jeroen Lagerweij

In de zomer van 2017 maken Annemiek Senden en Jeroen Lagerweij bekend dat zij de benedenverdieping van hun woonhuis, de voormalige dansvloer met bar van discotheek Meccano (jaren 80), hebben verbouwd tot een lunchcafé dat zij eind september 2017 hebben geopend. Ter introductie zijn er eerst drie avonden met een pop-up restaurant, daarna zal de zaak geopend zijn van woensdag t/m zaterdag, van 10.00 tot 17.00 uur.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op: MeeKaane/fotos.


Naamgeving

Een knipoog naar de naam van de voorganger, discotheek Meccano.

Mooie verhalen

Experimenteren in MeeKaane (Kroegpraat Bode, januari 2018)

“We vinden het nog steeds leuk! Italiaanse pop-up avonden met Henry Willemsen, een Wildavond met De ZeeuwZe en Cas Zwemer, en ook nog een aantal besloten feestjes in het verschiet”. Eigenaars Annemiek Senden en Jeroen Lagerweij blikten kort voor de jaarwisseling vol enthousiasme terug op hun eerste drie maanden in Lunchcafé MeeKaane, dat ze op 30 september openden aan Pauwpoort 3 in Middelburg, een zijstraatje van het Damplein. Ik las het Facebookberichtje met een glimlach. In 2017 kwamen er in Middelburg centrum minstens 30 nieuwe winkels en horecazaken bij. Als volger van de ontwikkelingen in de stad had ik het er, met vlagen, gewoon een beetje druk mee. Ik vond alles even interessant maar voor een paar startende ondernemers had ik extra belangstelling, zo ook voor Annemiek en Jeroen. Zij begonnen de zaak namelijk in een prachtig pand waar ik veel herinneringen aan bewaar. Ik was heel nieuwsgierig hoe zij de ruimte van de voormalige discotheek en cinema Meccano zouden gaan benutten.

In de zomer van 2014 schreef ik al eens over Pauwpoort 3. In ‘Een werkelijk unieke woning’ (het pand stond toen te koop als woonhuis) meldde ik dat het woonhuis er tot mijn verbazing nog bijna helemaal bleek uit te zien als de discotheek van toen, maar dan mooier en sfeervoller. De foto’s op Funda slingerden me toen al terug naar Meccano van eind jaren 80: dansen op housemuziek, die toen net was overgewaaid vanaf Ibiza. Het eeuwige sjansen. De stevige knokpartijen die je er soms zag. Maar ook: de teloorgang van het uitgaansleven van het toen nog bruisende Damplein.

Annemiek en Jeroen werden verliefd op het pand en kochten het. Aanvankelijk hadden ze er geen zakelijke plannen mee, maar Annemiek droomde al jaren van een eigen horecazaak. Toen ze vorig jaar de kans kreeg om iets anders te gaan doen was de keuze snel gemaakt. Waarom niet iets proberen in een pand waar je toch al woont en waarin bijna alle horecavoorzieningen al aanwezig zijn, als je ook nog eens een vriend hebt die handig genoeg is om alles naar je eigen smaak te vertimmeren? Dan zijn de extra investeringen en het ondernemersrisico beperkt. Ze gingen aan de slag. De zaak opende een paar maanden later en het werd meteen duidelijk dat die zich niet alleen als lunchcafé wil profileren. In dat laatste kwartaal van 2017 was de zaak een paar keer pop-up restaurant, werden er diverse bedrijfsborrels georganiseerd en breidde de kaart met alcoholische versnaperingen snel uit. Vorige week ging ik buurten bij de twee en leerde dat ze vanaf januari zullen starten met High Wines, High Beers, en High Teas. Er is alle ruimte voor het experiment in MeeKaane, letterlijk en figuurlijk.

Het café is ook van de samenwerking. Het hielp als nieuwkomer op vrijwillige basis mee bij de wijn- en bierfestivals die in december op het Damplein werden georganiseerd en koopt de wijnen in bij de nieuwe buurtjes die óók vorig jaar begonnen, in het pand waar ooit café Meccano was gevestigd: Wijnlokaal Middelburg. In de jaren 80 waren de twee panden fysiek met elkaar verbonden, omdat je de discotheek betrad via een deur achterin het café, nu is de verbinding er weer in deze vorm. Prachtig toch?

Externe links

Bronnen