Middelburg Dronk

Discotheek Meccano

 

Discotheek Meccano

Pauwpoort 3
4331 GB Middelburg

 

Een discotheek die tussen 1983 en ...was geopend in het pand aan Pauwpoort 3, achter het pand waar later ook het gelijknamige café Meccano was gevestigd, aan Damplein 27 in Middelburg. De discotheek was in 1983 slechts kortstondig geopend, door bezwaren van omwonenden. Het pand werd toen tijdelijk door Filmtheater Meccano in gebruik genomen. In 1986 heropende de discotheek alsnog, nu met in ingang via de achterzaal van Café Meccano. Anno 2018 zit lunchcafé MeeKaane in het pand.

Geschiedenis

1983
Cees Rijn

In 1983 opende Cees Rijn in het pand dat aan de achterzijde van Damplein 27 grensde, met de ingang aan Pauwpoort 3, discotheek Meccano. Hij nam het pand over van de firma Loontjens, die het in 1982, als opslagruimte van het voormalige café Carambole, verbouwden. In maart van dat jaar werd er in de krant geadverteerd met try-out voor 'Bar Dancing Discotheek Meccano'. Die zaak moest echter al snel sluiten van de Gemeente Middelburg, als gevolg van een bezwaarschrift van omwonenden onder leiding van Ir. Akkerman, die stelden dat een discotheek in strijd was met het bestemmingsplan. Die beroepsprocedure was in het voorjaar van 1982 al in gang gezet. Het pand werd daarom in 1984 in gebruik genomen als Filmtheater Meccano, van Stichting Filmtheaters Middelburg. In 1986 verleende de Gemeente echter alsnog een vergunning voor een discotheek, waarna filmhuis Meccano weer moest wijken (in 1987 zouden er nieuwe filmtheaters worden geopend in de Electrobioscoop aan de Markt en in het Schuttershofcomplex). De ingang van de discotheek was vanaf toen niet meer aan de Pauwpoort te vinden, maar achterin het Grand Café op het Damplein. De Discotheek was drie avonden per week open en werd een groot succes. De omwonenden gaven de strijd tegen de zaak echter niet op. Zo werd er wekelijks gepost met decibelmeters en ging men door tot de Raad van State om in het gelijk gesteld te worden. Uiteindelijk met succes. De sluitingstijden van uitgaansgelegenheden op het Damplein werden teruggedraaid naar 2.00 uur. Dat was het begin van het einde.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op: Discotheek_Meccano/fotos.


Naamgeving

Mooie verhalen

Een oud-medewerker herinnert zich

In mijn beleving was de discotheek er eerder als het cafe. De discotheek is begonnen met de ingang in de pauwpoort , in het zelfde jaar dat ook het Veronicaschip naar Middelburg kwam. er was toen nog geen sprake van een doorgang naar het cafe. Dat heeft niet zo heel lang geduurd ,vanwege problemen met omwonenden , toen moest de boel dicht, en is het tijdelijk een filmtheater geworden ,met zowel beneden als boven stoelen. DJ's waren er onder andere Bert van Leerdam en Thomas Siahaya. Maar ook Pieter Noorderbos en Jan-Willem Jansen

Sluiting

Uiteindelijk was het buurman ir. J.W. Akkerman die het lot bepaalde van Meccano, althans van de Discotheek. Deze man verzette zich van meet af aan tegen de vergunning voor de discotheek. In de procedures werden enkele fouten gemaakt door de gemeente Middelburg, waardoor de Discotheek uiteindelijk toch open kon, zij het met een entree in het café zelf, in plaats van in de Pauwpoort. Akkerman legde zich daar niet bij neer en bleef jarenlang klagen over de overlast (hij stond met decibelmeters naast de deur en ging ooit met zijn vingers in zijn oren voor een podium op het Damplein staan, om zijn ongenoegen kenbaar te maken). Mede door zijn toedoen besloot de gemeente de nachtvergunningen voor de horeca op het Damplein in te trekken, om die te concentreren in het gebied bij de Markt (ernstige vernielingen tijdens Oud en Nieuw waren de directe aanleiding). De spanningen liepen daarbij nog enige tijd hoog op. Een grote groep cafébezoekers liet ooit nog een paginagrote rouwadvertentie in de Provinciale Zeeuwsche Courant plaatsen: "Rust in vrede, uitgaansleven Middelburg".

Externe links

Bronnen