Middelburg Dronk

Filmtheater Meccano

 

Filmtheater Meccano

Pauwpoort 3
4331 GB Middelburg

 

Een filmtheater dat tussen 1983 en 1986 was gevestigd in het pand aan Pauwpoort 3, achter het pand waar later ook het gelijknamige café Meccano was gevestigd, aan Damplein 27 in Middelburg. Zie ook de lemma's Meccano, Discotheek Meccano en MeeKaane.

Geschiedenis

1983
Cees Rijn

In 1983 opende Cees Rijn in het pand dat aan de achterzijde van Damplein 27 grensde, met de ingang aan Pauwpoort 3, discotheek Meccano. Hij nam het pand over van de firma Loontjens, die het in 1982, als opslagruimte van het voormalige café Carambole, verbouwden. In maart 1983 werd er in de krant geadverteerd met try-out voor 'Bar Dancing Discotheek Meccano'. Die zaak moest echter al snel sluiten van de Gemeente Middelburg, als gevolg van een bezwaarschrift van omwonenden onder leiding van Ir. Akkerman, die stelden dat een discotheek in strijd was met het bestemmingsplan. Die beroepsprocedure was in het voorjaar van 1982 al in gang gezet. Het pand werd daarom in 1984 in gebruik genomen als filmhuis Meccano, van Stichting Filmtheaters Middelburg. In 1986 verleende de Gemeente echter alsnog een vergunning voor een discotheek, waarna filmhuis Meccano weer moest wijken (in 1987 zouden er nieuwe filmtheaters worden geopende in de Electrobioscoop aan de Markt en in het Schuttershofcomplex). De ingang van de discotheek was vanaf toen niet meer aan de Pauwpoort te vinden, maar achterin het Grand Café op het Damplein.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op: Filmtheater_Meccano/fotos.


Naamgeving

Mooie verhalen

Jan Koole

Jan Koole hielp mee bij de verbouwingen van de cinema's in Middelburg en maakte in de jaren 80 veel foto's van de panden en de werkzaamheden. Hij schrijft: "Het Schuttershoftheater was de opvolger van Meccano(dat weer discotheek werd) als filmtheater. Electro is verbouwd en heeft gefunctioneerd als commerciele bioscoop. Electro was bedoeld om het geld op te leveren voor de betere film die we in het filmtheater draaiden. We wilden dus eigenlijk van de subsidiëring af door Middelburg. Films als Flodder, Total Recall en andere bioscoopfilms brachten goed geld in het laatje, omdat we die van de filmverhuurders in premiere mochten draaien, totdat Ad Westrate van Alhambra tegen de filmverhuurders zei dat als ze nog 1 film aan Middelburg zouden leveren ze bij hem (met 4 zalen) niet meer welkom waren. Toen was het met ons snel gebeurd, want een door Vlissingen al uitgemelkte film mogen draaien levert natuurlijk niks meer op. Dat is in het kort de geschiedenis. In, ik meen 1993, ging de Stichting Filmtheaters failliet en werd na een herstart met Rinus Roepman aan het hoofd de Stichting Cinema Middelburg, met als enige overgebleven theater het Schuttershof. In 1997 ben ik bij de Gemeente Middelburg gaan werken en ben ik gestopt bij de Cinema."

Externe links

Bronnen