Middelburg Dronk

Peper & Zout

 

Peper & Zout

Lange Noordstraat 6 - 8
4331 CD Middelburg

0118 - 627058
info@peperenzout.com
Website
Facebook
Twitter

 

Een Restaurant dat is gelegen aan de Lange Noordstraat 6 te Middelburg (voor 2013 op nummer 8). De zaak is een opvolger van visrestaurant Bij het Stadhuis.

Geschiedenis

2003
Marco Adriaanse en Manon Adriaanse-van Westen

"Restaurant Peper & Zout opende op 6 maart 2003 na een verbouwing van dik 2 maanden.Er volgden nog diverse grote- en kleine aanpassingen zoals de verbouwing van de toiletgroep en het creëren van een wijnkast. De grootste verbouwing in deze serie was de keuken, november 2007. Volledig afgebroken en opnieuw herbouwd met als bonus een extra aanbouw ten bate van de spoelkeuken. Omdat we met 44 stoelen en de indeling (langgerekte pijpenlade) regelmatig tegen capaciteitsproblemen aanliepen hebben wij toen de mogelijkheid zich voordeed het naast gelegen restaurant aangekocht en omgedoopt tot restaurant Mes & Vork. We hebben bewust gekozen voor 2 gezichten, we waren bang de sfeer en het knusse van Peper & Zout te verliezen bij het doorbreken van alle muren. Wel is er voor de gasten een inpandige verbinding tussen beide restaurants. Ook hier is 3 maanden grondig verbouwd en ook alles aan de huidige tijdseisen en -geest aangepast. Met de gewenste capaciteitsuitbreiding kwam er ook een aparte patisseriekeuken achterin Mes & Vork en een bar aan de voorkant, uitgerust met het Enomatic-systeem en een Heinekentap." (tekst website Peper & Zout). In 2013 ondergaat Peper & Zout een metamorfose. Marco en Manon besluiten een oude droom te realiseren en een winkel in Chocolade en streekproducten te openen, onder de naam Zeeuws Ministerie van Chocolade & Culinaire zaken. De zaak wordt medio juni 2013 geopend, na een rigoreuze verbouwing van Peper & Zout. Het restaurant blijft gewoon bestaan, maar verhuist naar de ruimte waar Mes & Vork was gevestigd.

In april 2017 maken Marco en Manon bekend dat zij op zoek gaan naar opvolgers, omdat zij zich willen concentreren op de chocolaterie.

 

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Peper_en_Zout/fotos.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Uit de rubriek Barcodes: Machtige maaltijden in De Roode Leeuw (Rob 08 augustus 2014)

Nieuwe Doelen ca 1900.JPG

We zien in een spiegel en in het duister soms een wazig beeld van een vervlogen, gouden eeuw. Manon en Marco Adriaanse hadden juist een ander, helder beeld van de toekomst op hun netvlies toen ze een dik jaar geleden besloten het roer half om te gooien. Als gepokt en gemazelde koks – Manon stond eerder achter de kachel in o.a. De Mug en De Peperboom en Marco in De Kameel en De Bourgondiër – waren ze toe aan een nieuwe uitdaging. Op dat moment waren ze eigenaar van Peper en Zout en Mes & Vork, twee aan elkaar grenzende restaurants aan het begin van de Lange Noordstraat tegenover het voormalige stadhuis in Middelburg.

Mes & Vork, op nummer 6, verdween van de kaart en maakte plaats voor Peper & Zout. Op de oude locatie van Peper & Zout, op nummer 8, begonnen ze het Zeeuws Ministerie van Chocolade & Culinaire zaken. In de negentiende eeuw hadden ze hun chocolade bijna met een kruiwagen kunnen ophalen bij de firma Fak Brouwer die een chocolademolen in de Korte Noordstraat had - een kruiwagen was, en is nog steeds, een handzaam en multifunctioneel voertuig. De huidige minister-president van het Zeeuws Ministerie, 5-jarige dochter Kate Adriaanse, zou het kruiwagentraject als een wervelwind hebben afgelegd – doch dit terzijde.

Het eerste stuk van de Lange Noordstraat kent een fascinerende horecageschiedenis. Zo kocht de gemeente Middelburg er in 1562 het pand De Roode Leeuw dat de functie van stadsherberg kreeg. De stadhuisbode of -conciërge had tevens de functie van herbergier. In de herberg hadden o.a. vergaderingen, aanbestedingen en verkiezingen van kiesmannen plaats en vanzelfsprekend werden de stadsregenten en hun relaties er uitgebreid gefêteerd op machtige maaltijden. Om het pendelen tussen herberg en stadhuis te faciliteren werd er een galerij aangelegd die de afstand tussen de eerste etages van beide panden overbrugde – een wandelgang voor hoge heren. De locatie van de stadsherberg is enigszins duister, maar wellicht was dat aan het begin van de Lange Noordstraat, omdat De Roode Leeuw in 1784 wordt afgebroken in verband met de uitbreiding van het stadhuis. De veronderstelling van genoemde locatie vindt bijval in een publicatie over het Theater Anatomicum: “Vanaf 1632 is er sprake van echte anatomische ontledingen, die toen plaatsvonden in een van de bovenkamers van het Gasthuis. Vergaderen deden de chirurgijns daar niet. Dat deden ze ofwel bij de deken aan huis, of in een herberg meestal in De Roode Leeuw op de Markt waar de ‘teerkosten’ soms hoog opliepen.”

Op de veronderstelde locatie wordt in 1879 hotel De Nieuwe Doelen geopend – een groot, uit twee panden bestaand hotel dat in 1940 wordt verwoest. De Nieuwe Doelen verkast naar de Loskade, waar het hotel nog steeds staat, en op de oude locatie vindt herbouw plaats. Toen de Adriaanse’s zich een jaar geleden nieuwe doelen stelden, bleef de natte horecacirkel van de locatie voorlopig nog steeds gesloten; de gemeentelijke herbergier van De Roode Leeuw zou daar wel chocolade van hebben kunnen maken.

Externe links

Bronnen