Middelburg Dronk

Volkskoffiehuis

 

Volkskoffiehuis

Stationsstraat 32
Middelburg

 

Een café dat tussen 1902 en 1933 was gevestigd aan de Stationsweg P 44 (later vernummerd tot Stationsstraat 32) in Middelburg. De zaak was een opvolger van het Stationskoffiehuis en De Pauw (2), en een voorloper van het nog altijd bestaande café Kanaalzicht aan de Stationstraat in Middelburg.

Geschiedenis

1902
I. Paauwe

In mei 1902 komt Izaak Paauwe (zeeuwengezocht [1]) en (zeeuwengezocht [2]) in het pand Stationsstraat P 44 en hij noemt zijn café Volkskoffiehuis - hij zat eerder in het Fransch Huis.

1913
Th. P. Bos

Van mei 1913 tot april 1917 zit Th. P. Bos in de zaak - wellicht pacht of huurt hij van Paauwe

1917
I. Paauwe

Wanneer Th. P. Bos in april 1917 naar Het Bredasche Veerhuis vertrekt (later nog in Het Roosje), zet Paauwe het pand in eerste instantie te koop, maar korte tijd later bedenkt hij zich en heropent het Volkskoffiehuis op 1 mei van dat jaar.

1925
A. Schuit en B.J. van Woerkens

In 1925 neemt Arie Schuit (eerder eigenaar Bloemendaal, later Suisse) de zaak over - hij was getrouwd met Dina Paauwe (zeeuwengezocht [3]), dus wellicht had zij een familierelatie met vorige eigenaar Izaak Paauwe. In 1933 verandert Schuit de naam van zijn zaak in Kanaalzicht.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Volkskoffiehuis/fotos


Naamgeving

Er waren in die tijd veel zaken in Nederland die deze naam droegen.

Bijzonderheden

  • Het oprichten van het Volkskoffiehuis was, bizar genoeg, een initiatief van de Volksbond, Vereeniging tegen Drankmisbruik - zie ook bij Het Bredasche Veerhuis Bijzonderheden.
  • Onder Paauwe heeft de zaak wellicht ook even koffiehuis Parlament geheten.
  • Paauwe houdt er in het pand ook een tijd ook een winkeltje op na in o.a. sigaren.
  • In 1927 zit Bernardus Johannes van Woerkens, wellicht als zetbaas, in het Volkskoffiehuis.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen