Middelburg Dronk

Sint John

k
k (Externe links)
Regel 41: Regel 41:
 
info@sintjohn.nl<br>
 
info@sintjohn.nl<br>
 
==Externe links==
 
==Externe links==
*[http://www.sintjohn.nl/| Website Sint John]
+
*[http://www.sintjohn.nl/ Website Sint John]
 
*[http://www.facebook.com/profile.php?id=100000840766577| Sint John op Facebook]
 
*[http://www.facebook.com/profile.php?id=100000840766577| Sint John op Facebook]
 
*[http://twitter.com/#!/sintjohn| Sint John op Twitter]
 
*[http://twitter.com/#!/sintjohn| Sint John op Twitter]
 
*[http://www.zeelandnet.nl/video/bekijk/video/5293| Overdracht Sint John op TV Walcheren augustus 2009]
 
*[http://www.zeelandnet.nl/video/bekijk/video/5293| Overdracht Sint John op TV Walcheren augustus 2009]
 +
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
 
* Afbeelding Krantenartikel: [http://www.birdshit.nl/stjohn.html| Bert van Leerdam op Birdshit]
 
* Afbeelding Krantenartikel: [http://www.birdshit.nl/stjohn.html| Bert van Leerdam op Birdshit]

Versie van 20 okt 2011 om 01:10


Sint John
Locatie Sint Janstraat
Periode 2010-2020
Eigenaar Geoffrey Hendrikse
Jan Jobse


Sint John Sneeuw.jpg

Beschrijving

Een coffeeshop (in de traditionele zin des woords, dus zonder aanbod van softdrugs) aan de Sint Janstraat in Middelburg. Van 1982 tot 2009 werd in Sint John alleen koffie, thee, yoghurt-ijs, etc geschonken, maar de nieuwe eigenaar Geoffrey Hendrikse (een zoon van de oud-eigenaren van voormalig Restaurant Het Groot Paradys, aan Damplein) bracht daar verandering in en zette ook bieren en wijnen op de kaart.

Geschiedenis

Sint John werd in juli 1972 gestart door de uit Utrecht afkomstige Hans van den Ende. Hans de Graaf (Bommel etc.) werkte voor hem. De zaak werd in 1991 overgenomen door de familie Jobse uit Gapinge en in 2009 voortgezet door Geoffrey Hendrikse. Het pand heet de Wildeman maar is ooit hernoemd tot 't Oude Bierhuys. De kans is groot dat in het pand, in het verre verleden, ook alcoholgerelateerde activiteiten plaatsvonden. Voor de jaren '80 was het echter geen horecagelegenheid. Er zat onder meer een autogarage en een brandweerkazerne. In de begintijd werd de coffeeshop nog wel geflankeerd door Company (links) en De Harlekeijn (rechts).

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Sint_John/fotos


Naamgeving

Een verwijzing naar de locatie, de Sint Janstraat (zie ook Commanderij).

Eigenaars

  • Vanaf 1972: Hans van den Ende
  • Van 1991 tot 2009 was Sint John eigendom van Jan Jobse en zijn vrouw Nel en dochter Miranda.
  • Vanaf 2009 is de zaak eigendom van Geoffrey Hendrikse en zijn partner Sanne.

Bijzonderheden

In het pand Sint Janstraat 42 (oude nummering Sint Janstraat I 59-60) zat in 1889 een kroeg - J.E. Kampman-Spitser was er - conform het bevolkingsregister - kroeghoudster. Vervolgens had S. Levinson-de Klerk (zie ook De Drie Tonnetjes, De Stoomboot (2), Bierhuis Schuttershofstraat, Zeeuwsche Bierhal en Huijsman ) van 1892 tot 1894 een bierhuis in het pand - zij stond te boek als bierhuishoudster.

Mooie verhalen

Ik heb enige tijd in St.John gewerkt. Al op de middelbare school(HAVO CSW) was St.John een geliefd oord om tussenuren e.d. door te brengen en ook de zaterdagmiddagen werden met vrienden en kennissen gestart vanaf 15.00 uur in St. John met veel koffie en shag en de leesmap op de leestafel en vervolgens naar het café. Na mijn opleiding aan de Pedagogische Academie had ik niet gelijk werk en toen ze in St.John een schoonmaker vroegen, heb ik dit dankbaar aangepakt. Naast het terras opruimen, aanvullen van frisdranken (de enige alcohol toen die verkocht werd, was de Irish Coffee), stofzuigen etc, werd ik overdag ook nogal eens gevraagd door Hans (vd Ende) of het toenmalige boegbeeld Kees (Smallegange)om bij te springen als het druk was. Van lieverlee werd dit steeds meer en na een jaar ben ik gestopt met opruimen en kwam ik steeds meer in de bediening. Heb dit een jaar of vijf gedaan en dit met veel genoegen. Vele bekende Middelburgers bezochten dagelijks dit befaamde etablissiment en zeker in het begin was men erg argwanend t.o.v. nieuw personeel. Ze gingen er ook blindelings vanuit dat je vanaf het begin dat je er werkte toch zeker wel hun vaste bestelling in je hoofd had,en waren zeer ontdaan als je geen melk in die koffie had gedaan of juist we, of hoe het mogelijk was dat je niet wist dat hun tosti i.p.v. van wit brood met bruin gemaakt moest worden.

Vanaf 9.00 uur was het meestal nog relaxt en kon je het nog alleen af, maar tussen de middag en vooral 's zomers tijdens de donderdagen(antiekmarkten) was het vaak enorm druk. Veel geleerd, koffies maken, de tosti's maken, yoghurt ijs maken (de melkboer kwam iedere dag kratten met yoghurt brengen die m.b.v. een mysterieus emmertje jocopa omgetoverd werd tot het befaamde ijs. Heb ook nog een keer een volle emmer ijs vanuit de keuken vol in de zaak laten vallen hetgeen qua drukte toen niet echt handig was. Na een aantal jaren nam Hans de Graaff de boel over van Hans van de Ende. Weet nog dat Hans de Graaff zeer geirriteerd werd van Duitsers die met het idee van een Nederlands coffeeshop in hun hoofd bijna tot achter de bar kwamen en fluisterden dat ze "zwei gramm" wilden. Op zaterdagavonden na het werk na de kas opgemaakt te hebben was het borreltijd (De Koninck) en met het tempo van dhr. Smallegange was ik na een uur nog blij als ik nog recht op de fiets naar huis kon. Na vijf jaar vond ik het mooi geweest, kreeg een baan elders. Nadat Hans de Graaff café Bommel was gestart en Kees Smallegange ondertussen ook een andere werkkring had gevonden ben ik eigenlijk niet vaak meer in St. John geweest. Zonder afbreuk te doen aan de gastvrijheid van de opvolgers van Hans en Kees, weet ik wel dat ik hun humor en (slap) geouwehoer miste en ik denk velen met mij!

Giel de Troije

Adres en contactgevens

Sint Janstraat 40
4331 KD Middelburg
0118-628995
info@sintjohn.nl

Externe links

Bronnen