Middelburg Dronk

Sonnevanck

k
k
Regel 109: Regel 109:
 
*[http://www.archieven.nl/zoeken?miview=inv2&mivast=0&mizig=210&miadt=239&micode=646&milang=nl&mizk_alle=sonnevanck+blauwe+dijk  Plan voor verbouwing door architect Piet Götzen]
 
*[http://www.archieven.nl/zoeken?miview=inv2&mivast=0&mizig=210&miadt=239&micode=646&milang=nl&mizk_alle=sonnevanck+blauwe+dijk  Plan voor verbouwing door architect Piet Götzen]
 
* [http://www.hkwalcheren.nl/UserFiles/File/DeWete_26_4_WalcherenAbkommandiert.pdf Een Duitse oud-soldaat vertelt hoe zij eten en dronken in Sonnevanck, tijdens WOII, in Nach Walcheren abkommandiert (PDF)]
 
* [http://www.hkwalcheren.nl/UserFiles/File/DeWete_26_4_WalcherenAbkommandiert.pdf Een Duitse oud-soldaat vertelt hoe zij eten en dronken in Sonnevanck, tijdens WOII, in Nach Walcheren abkommandiert (PDF)]
 +
* [* [http://www.omroepzeeland.nl/video/trugkieke-bevrijding-middelburg#.T5DCqquRGms Trugkieke: Bevrijding Middelburg, met o.a. beelden van [[Damzicht]] en [[Sonnevanck]]]
 
==Bronnen==   
 
==Bronnen==   
 
* Foto: Café’s Huize Sonnevanck en Elf Provinciën: bron: Zeeuws Archief, inventarisnummer HTAM-A-1625<br />
 
* Foto: Café’s Huize Sonnevanck en Elf Provinciën: bron: Zeeuws Archief, inventarisnummer HTAM-A-1625<br />

Versie van 20 apr 2012 om 03:07

Sonnevanck zeven prov.jpg
Algemeen
Soort Cafe
Adres Blauwedijk 41-43
Links
Tijdlijn
Periode 1930-1940
Gebied
Zie ook Blauwedijk

Café-hotel-restaurant, dat tussen 1999 en 1986 was gelegen aan de Blauwedijk 41-43 in Middelburg, naast hotel Pax.

Geschiedenis

1939
J. van Leur

Jacobus van Leur (hij zat eerder in Centraal) vraagt op 6 juni 1939 Verlof A aan voor het pand Blauwedijk 41-43 en opent Sonnevanck in augustus. Hij blijft nog geen jaar in de zaak.

1940
J.Th. Surendonk

Op vrijdag 14 juni 1940 komt Surendonk (hij zat eerder in De Lange Jan) in Sonnevanck en ook hij blijft maar kort in de zaak.

1941
H.A. Ots

H.A. Ots zit vanaf 5 juli 1941 Sonnevanck. Hij verbouwt de zaak, wellicht na oorlogsschade, en heropent, zo meldt een advertentie, zijn zaak gedeeltelijk in mei 1945. Ots vertrekt in 1948 naar het Concertgebouw in Vlissingen.

1948
W.J. Corstanje

Per 1 augustus 1948 is W.J. Korstanje de nieuwe eigenaar van Sonnevanck - hij blijft in de zaak tot 1951.

1951
B. Kloet

B. Kloet zit van 1951 tot 1955 in Sonnevanck - in oktober van dat jaar biedt hij de zaak ter overname aan.

1955
A.C. v.d. Veeken

A.C. v.d. Veeken neemt Sonnevanck in 1955 over - hij zat eerder in De Beurs. Hij verbouwt het hotel in 1959 volledig en heropent op 29 april zijn vernieuwde zaak. In 1964 doet hij de zaak over aan P.J. Maljers.

1964
P.J. Maljers

Piet Maljers komt op 6 maart 1964 in Sonnevanck - twee jaar later vertrekt hij met vrouw Zus naar Spanje.

1966
A.C. v.d. Veeken

A.C. v.d. Veeken heeft in 1966 zijn oude zaak teruggekocht van Maljers.

1979
M.H. van den Brink, A. van der Sluijs en J.F. van den Brink

Het is niet bekend wanneer de familie Van den Brink Sonnevanck overnam van A.C. v.d. Veeken, maar een mededeling in de PZC meldt dat op 13 juni 1979 handreiking is verleend aan Justina Francina van den Brink om samen met haar ouders Marinus Hendrikus van den Brink en Aagke van der Sluijs hotel Sonnevanck te exploiteren. De familie van den Brink zit tot 1986 in Sonnevanck - in oktober van dat jaar houden ze totale uitverkoop en vervalt de horecafunctie van het pand. Justina van den Brink opent in 1987 Broodje Sonnevanck in de Korte Noordstraat.


Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Sonnevanck/fotos

Naamgeving

Bijzonderheden

  • Hotel Sonnevanck zat in 1958 vol Indische Nederlanders. Dit was een gevolg van de souvereiniteitsoverdracht met Indonesie Door het beleid van Soakarno zagen tienduizenden Indonesiers zich genoopt naar Nederland te verkassen. Huisvesting was een groot probleem en de overheid vorderde daartoe pensions en hotels. Ook het naastgelegen Hotel Pax zat in die tijd vol met voormalige rijksgenoten.
  • Eigenaar B. Kloet had een dochter: Greetje. Zij bleek gek op zingen en daar legt ze al vroeg heel haar ziel en zaligheid in.

In 1952 zingt ze als 13-jarige voor het eerst op de radio, in het jeugdprogramma Minjon met de Zeeuwse groep The Raindrops. Oude kranten berichten over 'Het HBS-bandje - ' of ' De Ambonezenband The Raindrops' waarin ook de Middelburger Tonnie van Verre een bijdrage heeft. Greetje besluit een artiestennaam aan te nemen en kiest voor de achternaam van haar Duitse moeder: Kauffeld. Greetje Kauffeld zal een verdienstelijk zangcarriere tegemoet gaan. Hier in de buurt zat ook Hotel café restaurant Piet Mulder, tegenover het station aan de Blauwedijk (1915-1925)

  • In 1979 wordt handreiking verleend aan dochter Justina Francina van den Brink om Sonnevanck samen met haar ouders te exploiteren - de gemachtigde was mr. H. Bruin en die woonde een paar huizen verderop.

Mooie verhalen

P.J. (Piet) Maljers had in de zaak een papegaai, een grijze roodstaart, die, hoe kan het ook anders, Lorre heette. Toen de Warenwet aangaf dat Lorre om redenen van hygiëne moest verdwijnen vroeg Piet Maljers aan m'n vader (Piet van Hese) of Lorre bij ons kon komen wonen - wat ook gebeurde. Lorre praatte volop en was echt fantastisch in het reproduceren van geluiden zoals de zware shaghoest van Piet Maljers en het hoge stemmetje van diens vrouw Zus. Ook kon Lorre exact het geluid weergeven van een flesje dat in een glas werd geschonken. Het meest fenomenale was zijn gehoor, want als Lorre 'tuut' zei dan reed even later mijn vader,s auto de straat in.

Adres en contactgevens

Blauwedijk 41-43 Middelburg

Externe links

Bronnen

  • Foto: Café’s Huize Sonnevanck en Elf Provinciën: bron: Zeeuws Archief, inventarisnummer HTAM-A-1625