Middelburg Dronk

De Beurs

 

De Beurs

Dam 23
Middelburg

 

Een café dat tussen 1863 en 1970 was gelegen aan de Dam F 151 (later vernummerd tot 23) te Middelburg. De zaak was een voorloper van Porthole, De Meerpaal, De Dam (2), De Damrakker, De Graanbeurs en Sphinx.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op: De_Beurs/fotos.


Geschiedenis

1863
Ivo Pieter Bouwman

Een advertentie in de Middelburgsche Courant van 16 juni 1863 meldt dat er muziek is in het bierhuis De Beurs op de Dam bij Bouwman - later dat jaar volgen er nog twee advertenties van gelijke strekking. Het gaat hier wellicht over Ivo Pieter Bouwman, winkelier, die op 7 december 1864 overlijdt (zeeuwengezocht [1]).

1864
C.J. Pelle en Wed. C.J. Pelle

Op 10 mei 1861 trouwt Cornelis Jan Pelle met Anna Martina van Aartsen (zeeuwengezocht [2]) Ze krijgen hun eerste kind in 1864 (zeeuwengezocht [3]) en Cornelis Jan Pelle heeft dan als beroep winkelier, maar soms staat hij ook op het adres geregistreerd als tapper en winkelier (zeeuwengezocht [4]) - het was dus een winkel waar je ook wat drinken kon, een combinatie die in die tijd wel vaker voorkwam. Wanneer Pelle op 6 juli 1875 overlijdt (zeeuwengezocht[5]) zet zijn weduwe de zaak voort. Zij staat tot 1888 op het adres geregistreerd als tapster en winkelierster (zeeuwengezocht [6]).

1888
L. Provoost

In 1888 neemt Laurens Provoost de zaak over - hij staat dat jaar ook op het adres geregistreerd als koffiehuishouder (zeeuwengezocht [7]).

1892
Jan Vreke en Johanna Giffard

De naam De Beurs wordt geïntroduceerd door nieuwe eigenaar Jan Vreke - hij staat in 1892 geregistreerd als Koffiehuishouder, koffiehuis De Beurs (zeeuwengezocht [8]). Wanneer Vreke in 1909 overlijdt (zeeuwengezocht [9]) zet zijn weduwe de zaak de zaak voort. In 1911 doet Johanna afstand van haar vergunning ten faveure van Pieter Jacobus Krijger voor het pand Blauwedijk P 42 waar Krijger De Elf Provinciën begint - ook Jan Heuker doet afstand van zijn vergunning van Tramhalte.

1911
Jan Heuker

Jan Heuker neemt in 1911 De Beurs over van Johanna Giffard. Heuker staat in 1914 geregistreerd als caféhouder (zeeuwengezocht [10]) en vraagt in 1917 opnieuw een vergunning aan voor de verkoop van sterke drank, maar de zaak is ook een limonadefabriek en staat bij Middelburgers bekend als Fabriek 'De Beurs' of Fabriek J. Heuker - zie ook de foto's.

1918
Dries Poelman

Dries Poelman volgt Jan Heuker op in 1918 - hij vertrekt in 1926 naar Zeelandia (2) en zit later nog in Belge en Poelman.

1926
Leunis Versluijs

Leunis Versluijs volgt Poelman op, maar gaat in 1929 failliet (zeeuwengezocht [11]) Over Versluijs staat in een beschrijving uit de Middelburgse politiedossiers (Zeeuws Archief) dat deze man in september 1929 failliet ging. Hij zat toen in arrest in Huis van bewaring. (Zie Media:Versluijs_Failliet.pdf).

1929
P. Roose

Piet Roose neemt in 1929 de failliete boedel van Versluijs over en een van zijn eerste acties is het plaatsen van een nieuw Wilhelmina biljart.

1931
P.C. van Zweeden

Pieter Cornelis van Zweeden is in 1931 de volgende eigenaar van het café - hij trouwt dat jaar met Johanna Elizabeth Klaasse (zeeuwengezocht [12]). In 1934 vertrekt Van Zweeden naar Monopole aan de Pottenmarkt.

1934
J. Nagelkerke

Jacobus Nagelkerke volgt in 1934 Van Zweeden op in De Beurs, maar blijft maar 2 jaar in de zaak.

1936
J. van der Noll

J. van der Noll is de volgende caféhouder en hij staat in 1940 nog als zodanig op het adres geregistreerd (zeeuwengezocht [13]) - hij blijft in de zaak tot 1944

1944
W. Klumper-Kaczmarek en R. Tetenburg

Vreemd genoeg heeft De Beurs in 1944 binnen een tijdsbestek van twee maanden twee verschillende eigenaars, te weten W. Klumper-Kaczmarek die op 2 juni van dat jaar verlof A aanvraagt en vervolgens R. Tetenburg die dat op 23 augustus doet.

1952
A.C. v.d. Veeken

In 1952 is de nieuwe eigenaar van De Beurs A. van der Veeken en die doet tegelijkertijd in hypotheken - Van der Veeken zit later in Sonnevanck aan de Blauwedijk.

1954
Bram van der Weele

In 1954 nemen Bram van der Weele en echtgenote Lootje het café over van A.C. v.d. Veeken Bram en Lootje verhuizen in 1958 naar Het Melkboerinnetje in de Vlissingsestraat.

1958
Anna Vermeule en Corry (Wieleman?)

Op 24 juni 1958 worden Bram en Lootje van der Weele opgevolgd door Anna (Annie) Vermeule en ene Corry. Mogelijk is dit Corrie Wieleman. Het duo zit maar heel kort in de zaak, want een maand later verschijnt er alweer een advertentie in de PZC, waarin J.E. Zwagemaker meldt dat hij de zaak zal heropenen op 12 juli. 9 jaar later duikt Annie echter weer op, als echtgenote van Jan van der Hooft, die de zaak in 1967 overneemt. Annie werd ook wel Zwarte Annie genoemd. Ze werkte mogelijk ook nog enige tijd in café Damzicht of De Zwarte Ruiter.

1958
J.E. Zwagemaker

Op 12 juli 1958 adverteert J.E. Zwagemaker alweer met een heropening van de Beurs in de PZC. De dames waren dus al binnen een maand gestopt, om onbekende redenen. Zwagemaker gaat in maart 1961 failliet, zo blijkt uit verschillende advertenties in de krant. Dat faillissement wordt pas in 1962 opgeheven door de curator. In september van datzelfde jaar adverteert Henk Buijs (van het latere Buijs Bewaking) vanaf dit adres. Hij meldt dat hij die week geen petroleum kan leveren omdat zijn vrouw ziek is. Kinderen Henk en Emmy Buijs (en anderen) bevestigen dat Henk Buijs ook enige tijd in de zaak zat. Hoe lang precies is niet bekend.

1961
Henk Buijs

Zwagemaker gaat in maart 1961 failliet, zo blijkt uit verschillende advertenties in de krant. Dat faillissement wordt pas in 1962 opgeheven door de curator. In september van datzelfde jaar adverteert Henk Buijs (van het latere Buijs Bewaking) vanaf dit adres. Hij meldt dat hij die week geen petroleum kan leveren omdat zijn vrouw ziek is. Kinderen Henk en Emmy Buijs (en anderen) bevestigen dat Henk Buijs ook enige tijd in de zaak zat. Hoe lang precies is niet bekend.

1964
J. Aarnoutse

Het echtpaar Aarnoutse heropent De Beurs op vrijdag 5 juni 1964 - ze blijven 3 jaar in de zaak.

1967
Jan van der Hooft en Anna Vermeule

Jan en Anna (zie ook 1958 en de paragraaf 'Mooie Verhalen') van der Hooft nemen de zaak in 1967 van het echtpaar Aarnoutse over - Van der Hooft is de laatste eigenaar van De Beurs, want in 1970 opent hij de bar Porthole in het pand en houdt de legendarische naam De Beurs op te bestaan.

Naamgeving

Het is genoemd naar de oude Graanbeurs, die net iets dichter tegen het Dok aan lag dan de huidige.

Mooie verhalen

Over Henk Buijs

Meer informatie volgt binnenkort!


Over Anna (Annie) Vermeule

Uit "De Stamboom Vermeule", gemaakt en beschikbaar gesteld in 2013/2014 door de familie Vermeule:

Anna Maria Vermeule geboren 8 februari 1925 (tante Annie)te Middelburg adres Bellinkstraat G 170 te Middelburg. Dochter van Alouisius Lourens Vermeule en Paulina Angelina de Rooij. Anna Maria is overleden: 25 juni 1989 te Oostburg.

Annie is getrouwd geweest met Hendrik de Graaff Middelburg. Zij hebben samen 5 kinderen gekregen. Het huwelijk ging niet goed en ze zijn gescheiden. Annie is gaan wonen op het Havendorp waar ook haar vader woonde. In Vlissingen heeft ze Izaak Pieter van der Hoofd leren kennen. Hij werkte bij de marine ,de kazerne lag naast het Havendorp. Izaak en Annie zijn getrouwd rond 1957 en zijn gaan wonen op het Havendorp Bunkerweg 761 (zou de Botterstraat kunnen zijn), daar hebben ze gewoond tot 1961. Gezellige tijd met veel vrienden zoals de fam. Van Geel. Later zijn ze naar de binnenstad van Vlissingen verhuisd. Na hun trouwen heeft Izaak nog een reis op de “ Heemskerk” gemaakt en is daarna gestopt bij de marine en zijn ze gaan varen met een rijnaak. Daarmee hebben ze een ongeluk gehad, zijn weer aan land gekomen en in de Noordstraat in Vlissingen gaan wonen waar ook haar vader woonde. Zij zijn in 1967 verhuisd naar Middelburg en hebben café “De Beurs” op de Dam 23 te Middelburg overgenomen van de fam. Aarnoutse die er drie jaar ingezeten hadden. Café De Beurs was een beroemd/berucht café in Middelburg. De geschiedenis leert dat in 1958 het café werd overgenomen door Anne en Corry. De achternamen van deze twee dames zijn niet bekend maar uit verhalen zouden dat Anne Vermeule en Corrie Wieleman kunnen zijn. Corrie zou dan dus de vrouw van Ome Bertus kunnen zijn. Izaak en Anne hebben de zaak 6 jaar gehad. In de zaak heten ze Jan en Annie en woonden boven de zaak. Jan een oud-marine man had de toog in de vorm van een schip gebouwd - echtgenote Annie had de bijnaam zwarte Annie. In 1970 is het café verbouwd en kreeg het de naam Porthole, de legendarische naam De Beurs was daarmee voorgoed verdwenen. Medio 1971 zijn ze uit Middelburg vertrokken, even in Breskens gewoond en in Oostburg terecht gekomen op het adres Maaidijk 3 waar ze hun oude buurtjes de familie Van Geel weer aantroffen. Annie was een gezonde vrouw en hield van uitgaan, maar op 25 juni 1989 is zij plotseling op 64-jarige leeftijd overleden - Izaak van der Hooft overlijdt 5 december 2005 op 76-jarige leeftijd.


Rum Punch

DéKo, de drankenhandel in de Lange Viele van Pauw Koole's vader David (zie ook het verhaal Schoenlappersmaandag bij De Geere) had in de oorlogsjaren nogal wat wijn in voorraad. In die tijd was er vooral veel jonge wijn in de handel en als je er niet veel van verkocht, werd die op een gegeven moment zuur. Maar Pauw's vader verzon een list om toch van die winkeldochters af te komen. Hij maakte er geen azijn van, maar mengde de zure wijn met siroop en rum essence en zo werd de Rum Punch geboren, een cocktail die zo'n 12% alcohol bevatte. Pauw vertelde dat veel boerenjongens en -meisjes op Annetje-Lijsjesdag (zie externe links) met indrinken begonnen bij Piet Wanjon in St. Joris op de Markt om zich dan vervolgens arm in arm zingend door de Lange Delft - hoewel ze dan vaak ook het bekende liedje Errem in errem de Gortstraat in zongen - naar de Dam te begeven. Pauw vertelde dat ze daar naar het café van Mol gingen vlak bij het pand van Loontjes. Nader onderzoek leerde dat het om café De Beurs ging waar in die tijd Van der Noll in zat - Mol of Noll dat scheelt maar een haartje in het geheugen. In De Beurs was de Rum Punch een grote hit op Annetje-Lijsjesdag en zo raakte DéKo toch nog van zijn zure wijn af - het was op die donderdagen soms nog enige tijd onrustig in de stad.

Bijzonderheden

  • Achterkant bovenste foto vermeldt: "Bezoekt CAFE DE BEURS. Op de Dam in Middelburg. Gezellig zitje en goede Consumptie. A.C. v.d. Veeken. De Brabander. (Afkomstig uit Brabant)" Bron: T. de Roos

Uit een krantenknipsel blijkt dat eigenaar A. v.d. Veeken ook hypotheken 'tegen matige rente' verstrekte vanuit zijn cafe, in 1952.

  • Van den Abeele's dochter Anna Josina was getrouwd met Gerrit de Jager (zeeuwengezocht [14]) die als eerbetoon aan zijn schoonvader in 1875 De Nieuwe Kersenboom aan de Langeviele opende - hij zat later nog in de Werkmansvereeniging. Kleinzoon Willem Antonie de Jager zou later Jager aan de Markt uitbaten.
  • Uit advertentie Krantenbank Zeeland: Op 1 mei 1919 zou het café, geschikt voor hotel verkocht worden. Het café werd toentertijd voor 9 gulden per week werd verhuurd aan D. Poelman.
  • P.C. van Zweeden was de zoon van Jacob van Zweeden van café Rotterdam (zeeuwengezocht [15]).
  • Jacobus Nagelkerke (zeeuwengezocht [16]) was een broer van Mattheeus Nagelkerke (zeeuwengezocht [17]) van Kanaal en Spoorzicht - ze hadden het niet van een vreemde, want hun vader was herbergier in 's-Heerenhoek.
  • Rene van Hilst, van De Groene Papagaay woonde vroeger op Dam 25. Hij vertelde dat eigenaar Jan van der Hooft, een oud-marineman, de toog de vorm van een schip gaf - echtgenote Annie had de bijnaam zwarte Annie.
  • Leunis Versluijs jr. zit later in Duinlust in Dishoek.

Externe links

Bronnen