Middelburg Dronk

Het Nederlandsch Welvaren

(Nieuwe pagina aangemaakt met '<meta naam = "Het Nederlandsch Welvaren" sorteer = "Nederlandsch Welvaren, Het" afbeelding = "De_schoorsteenvegerssingel_in_1959.jpg" soort = "Cafe, Koffiehuis" ...')
 
(Geschiedenis)
Regel 24: Regel 24:
 
| jaar=1843
 
| jaar=1843
 
| naam=A. Geljon  
 
| naam=A. Geljon  
| tekst= Uit advertenties in de Middelburgsche Courant van Augustus 1846 blijkt ineens dat uitspanning de Harmonie is omgedoopt in de herberg het Nederlandsch Welvaren. Waarschijnlijk is dit medio 1845 gedaan, een jaar waarin Geljon voor huiselijk geweld voor de rechter staat; het is aannemelijk – aangezien hijzelf als zijnde zonder beroep wordt genoemd en zijn vrouw als herbergierster. Er lijkt hiermee sprake te zijn van een doorstart; als uitbaatster zou dan ook Adriana Elisabeth Goeree gesteld kunnen worden; mogelijk met haar voornoemde dochter Johanna Adriana Elisabeth Geljon.  (zie ook [[Het Gulden Vlies]], [[Het Nederlandsche Koffiehuis]] en [[Het Nederlandsche Koffiehuis (2)]] en [[De Harmonie]]).
+
| tekst= (Zie ook [[Het Gulden Vlies]], [[Het Nederlandsche Koffiehuis]] en [[Het Nederlandsche Koffiehuis (2)]] en [[De Harmonie]]). Uit advertenties in de Middelburgsche Courant van Augustus 1846 blijkt ineens dat uitspanning de Harmonie is omgedoopt in de herberg het Nederlandsch Welvaren. Waarschijnlijk is dit medio 1845 gedaan, een jaar waarin Geljon voor huiselijk geweld voor de rechter staat; het is aannemelijk – aangezien hijzelf als zijnde zonder beroep wordt genoemd en zijn vrouw als herbergierster. Er lijkt hiermee sprake te zijn van een doorstart; als uitbaatster zou dan ook Adriana Elisabeth Goeree gesteld kunnen worden; mogelijk met haar voornoemde dochter Johanna Adriana Elisabeth Geljon.  In diezelfde advertenties wordt aangekondigd dat de herberg publiek zal worden verkocht door notaris A.F. Sifflé in hetzelfde logement als eerder in 1843. Saillant detail is dat uit één van de publicaties blijkt dat de notaris het zal verkopen wegens een aan hem verstrekte rechterlijke machtiging. De familie Geljon zal er financieel niet bovenop zijn geraakt; verder onderzoek naar deze rechterlijke machtiging zal met zekerheid aanvullende gegevens opleveren. Hierna zal er geen herberg meer in het pand gevestigd zijn. Of hij het direct in 1846 gekocht heeft is niet duidelijk, maar vanaf Augustus 1849 tot zeker September 1857 is hier de bloemisterij van Jan Regeur gevestigd.
 
}}
 
}}
 +
 
==Foto's==
 
==Foto's==
 
<gallery perrow="5">
 
<gallery perrow="5">

Versie van 23 okt 2014 om 15:09

 

Het Nederlandsch Welvaren

Pottenbakkerssingel Q 70
Middelburg

 

Een koffiehuis dat tussen 1843 en 1845 was gevestigd op de hoek Schoorsteenvegerssingel/Pottenbakkerssingel in Middelburg, op nummer Q70. Dat werd later Schoorsteenvegerssingel 2.

Geschiedenis

1843
A. Geljon

(Zie ook Het Gulden Vlies, Het Nederlandsche Koffiehuis en Het Nederlandsche Koffiehuis (2) en De Harmonie). Uit advertenties in de Middelburgsche Courant van Augustus 1846 blijkt ineens dat uitspanning de Harmonie is omgedoopt in de herberg het Nederlandsch Welvaren. Waarschijnlijk is dit medio 1845 gedaan, een jaar waarin Geljon voor huiselijk geweld voor de rechter staat; het is aannemelijk – aangezien hijzelf als zijnde zonder beroep wordt genoemd en zijn vrouw als herbergierster. Er lijkt hiermee sprake te zijn van een doorstart; als uitbaatster zou dan ook Adriana Elisabeth Goeree gesteld kunnen worden; mogelijk met haar voornoemde dochter Johanna Adriana Elisabeth Geljon. In diezelfde advertenties wordt aangekondigd dat de herberg publiek zal worden verkocht door notaris A.F. Sifflé in hetzelfde logement als eerder in 1843. Saillant detail is dat uit één van de publicaties blijkt dat de notaris het zal verkopen wegens een aan hem verstrekte rechterlijke machtiging. De familie Geljon zal er financieel niet bovenop zijn geraakt; verder onderzoek naar deze rechterlijke machtiging zal met zekerheid aanvullende gegevens opleveren. Hierna zal er geen herberg meer in het pand gevestigd zijn. Of hij het direct in 1846 gekocht heeft is niet duidelijk, maar vanaf Augustus 1849 tot zeker September 1857 is hier de bloemisterij van Jan Regeur gevestigd.

Foto's


Naamgeving

Mogelijk een verwijzingen naar Het Groot Zeemans Welvaaren, dat eerder ook aan de Schoorsteenvegerssingel in Middelburg was gevestigd.

Bijzonderheden

ABRAHAM GELJON JUNIOR (1792-1855) Abraham Geljon junior, soms Galjon genoemd, wordt geboren in Middelburg, maar zijn vader vertrekt een paar jaar later naar Vlissingen. Een mogelijke reden voor het vertrek kan zijn dat Geljon senior publiek werd beschuldigd van laster over gebeurtenissen uit de roerige tijden van plundering en politieke twisten in 1787. Wat er in die eerste jaren wordt gedaan is onbekend, maar in de jaren 1820 is zijn vader bekend als de eigenaar van de Vlissingse koffiehuizen het Gulden Vlies aan de Grote Markt en de Stad Londen aan de Engelse Kaai. Abraham Geljon junior begint, volgens zijn huwelijksakte, zijn werkzame leven als bakker, maar zal dit vak al snel achter zich hebben gelaten. Na 1814 wordt hij te Vlissingen genoemd als herbergier, hoogstwaarschijnlijk in het Gulden Vlies.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen