Middelburg Dronk

Chez verre d'or


Chez verre d'or
Locatie Reigerstraat
Periode 1960-1970
Eigenaar H. (Jacky) Blitz
Voorganger Amigo-bar
Opvolger Meneer Jansen


Verre dor advertentie.jpg

Beschrijving

Zat vanaf 1969 in de Reigerstraat, in het pand waar nu Underground zit. Voorheen Amigo-bar. Werd later nog Meneer Jansen en (mogelijk) cafe De Reiger.

Geschiedenis

Eigendom van Jacky Blitz, voormalig barkeeper op de Holland-Amerika Line en Hotel Brittania. In zijn tijd kreeg Chez Verre D'or Cocktailbar, zoals het toen heette, de eerste vergunning die Middelburg uitgaf voor opening tot 02.00 uur. Jacky Blitz (bijgenaamd Jacky Eenbal) beweerde zelf ooit kampioen drankjes mixen geweest te zijn.

Foto's


Naamgeving

Eigenaars

H. (Jacky) Blitz (bijnaam 'Jacky Eenbal')

Bijzonderheden

Mooie verhalen

De commissaris van Politie verklaart, als advies bij de aanvraag voor opening na 24.00 uur in 1969: "Sinds de heer Blitz de zaak onder een andere naam exloiteert komt er een heel ander soort publiek. Klachten over overlast worden niet meer vernomen. [...] De heer Blitz is, zodra hij de zaak overnam, begonnen zijn publiek te selecteren. In verband hiermee heeft hij ook een portier in dienst genomen. De prijzen van zijn dranken zijn belangrijk hoger dan in een gewoon café. Een glas bier kost er bijvoorbeeld f 1,15, een glaasje genever f 1,40 en een glas jus d'orange f 1,65." en jawel, dhr. Blitz kreeg zijn vergunning...
Een notoire lastpak (naam vergeten) kwam een keer de zaak binnen en sloeg heel de tent kort en klein. Jack trok zich dan meestal terug in de keuken om sateh te bakken. Een dag later was de lastpak in kwestie wel portier bij Chez verre d'or. Wat je noemt ouderwetsch solliciteren.

  • Haagse Simon

Wilde al lang wat schrijven over Sybren Scheepstra en had het daar vandaag met Jaap Gesink over in Seventy Seven . Jaap herinnerde mij eraan dat Sybren’s bijnaam ‘Haagse Simon’ was. Toen hij dat zei was er meteen een aha erlebnis, maar toen Jaap zei dat Haagse Simon naar verluid ook verantwoordelijk werd geacht voor een kogelgat dat jarenlang de spiegel van Het Hof van Zeeland sierde, schoot mijn gedachten alle kanten op – moet het fijne nog eens bij Harm verifiëren, want die werkte in die periode bij Bosman, maar Harm heeft bezigheden buitenshuis, dus later wellicht des poedels kern. Doch toch, was mijn geheugen niet zo fenomenaal als verondersteld door sommigen of was de protagonist van het verhaal gezegend met een gespleten persoonlijkheid?

De Vlasmarkt was – begin jaren 70 - de habitat van Haagse Simon, een habitat die destijds gedeeld moest worden met meer mannen van staal en stavast, maar Sybren was niet zo goed in delen, zeker niet wanneer het gedeelde hem onwelgevallig was. Zo was ik een keer getuige van zijn robuuste karakter toen beeldend kunstenaar Guido Metsers (de broer van Hugo I) op een feestje een kunstwerk van Simon (in een parallel leven waande hij zich kunstenaar) nu niet direct heus bejegende. Sybren liet het eelt op zijn handen zingen en Guido kon taxigewijs naar het ziekenhuis, maar die kwam uren later gehecht en wel terug om Simon te zeggen dat het toch echt geen kunst was - daar had Sybren niet van terug.

Ik kan me zeker nog goed herinneren dat ik op een nacht met Jaap, Harm en Yntze in Chez verre d’or zat – Yntze had net een beurs gekregen, dus niet getreuzeld. Jacky – naar eigen zeggen ex-wereldkampioen cocktail shaken – stond achter de bar en had praats voor 10 tot Haagse Simon binnenkwam. Er brak een heroïsche vechtpartij uit, Jacky sloot zich strategisch op in de keuken om, zogezegd, sateh te bakken en wij beschermden onszelf door op de voetsteun van de bar plaats te nemen – het bargewelf vormde zo een schervenvrije abri. Sybren sloeg de hele tent, inclusief de grote ruit, aan gort en zei tegen Simon dat ze een goed stel vormden – de volgende dag had Jacky een nieuwe portier: Haagse Sybren.

Adres en contactgevens

Reigerstraat 7
4331 BA Middelburg

Externe links

De Zelfbinder en het Horecahouvast

Bronnen