Middelburg Dronk

Damzicht

k
k
Regel 9: Regel 9:
 
}}
 
}}
 
==Beschrijving==
 
==Beschrijving==
Een café op de Dam in Middelburg, tussen 1934 en 1971. De zaak was een voorloper van café [[de Zwarte Ruiter]], [['t Witte Paart]] en [[De Witte Ruiter op het Zwarte Paard]]. Voordat de zaak Damzicht heette, was er een brouwerij annex bierhuis gevestigd, die behalve de naam [[Maastrichts Bierhuis]] ook de naam De Zwarte Ruiter had - dat was de naam van de brouwerij uit Maastricht die het bierhuis had opgezet. Daar is naam van het latere cafe weer van afgeleid. In de PZC van 31 januari 1972 werd de complete inboedel van café Damzicht te koop gezet.
+
Een café op de Dam in Middelburg, tussen 1934 en 1971. De zaak was een voorloper van café [[de Zwarte Ruiter]], [['t Witte Paart]] en [[De Zwarte Ruiter op 't Witte Paart]]. Voordat de zaak Damzicht heette, was er een brouwerij annex bierhuis gevestigd, die behalve de naam [[Maastrichts Bierhuis]] ook de naam De Zwarte Ruiter had - dat was de naam van de brouwerij uit Maastricht die het bierhuis had opgezet. Daar is naam van het latere cafe weer van afgeleid. In de PZC van 31 januari 1972 werd de complete inboedel van café Damzicht te koop gezet.
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
 
In mei 1934 stopt De Ruttens Bierbrouwerij 'de Zwarte Ruiter' N.V. de exploitatie van het [[Maastrichts Bierhuis]] en wordt J. Kerkhoven eigenaar van Damzicht.
 
In mei 1934 stopt De Ruttens Bierbrouwerij 'de Zwarte Ruiter' N.V. de exploitatie van het [[Maastrichts Bierhuis]] en wordt J. Kerkhoven eigenaar van Damzicht.

Versie van 16 mei 2012 om 13:36


Damzicht
Locatie Dam
Periode 1960-1970
Eigenaar Adriaan de Bu
Voorganger Maastrichts Bierhuis
Opvolger De Zwarte Ruiter


Damzicht 1936.PNG

Beschrijving

Een café op de Dam in Middelburg, tussen 1934 en 1971. De zaak was een voorloper van café de Zwarte Ruiter, 't Witte Paart en De Zwarte Ruiter op 't Witte Paart. Voordat de zaak Damzicht heette, was er een brouwerij annex bierhuis gevestigd, die behalve de naam Maastrichts Bierhuis ook de naam De Zwarte Ruiter had - dat was de naam van de brouwerij uit Maastricht die het bierhuis had opgezet. Daar is naam van het latere cafe weer van afgeleid. In de PZC van 31 januari 1972 werd de complete inboedel van café Damzicht te koop gezet.

Geschiedenis

In mei 1934 stopt De Ruttens Bierbrouwerij 'de Zwarte Ruiter' N.V. de exploitatie van het Maastrichts Bierhuis en wordt J. Kerkhoven eigenaar van Damzicht.

Fotos

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Damzicht/fotos.


Naamgeving

  • Zicht op de Dam, is het niet buitengewoon?

Eigenaars

  • J. Kerkhoven (1934-1942)
  • Th. Zeventer (1942-1964)
  • Adriaan de Bu oftewel A. de Bue (1964-1972)

Bijzonderheden

Op de foto de straatveger Jan Mesu: die vonden ze 's ochtends vroeg nog wel eens slapend op de wc van de Reutel alias Kanaalzicht. En die pet? Die had hij altijd op!

Mooie verhalen

  • Jacques Prince

Damzicht was in eerste instantie de kroeg van mijn schooljaren – de R.H.B.S. in de Sint Pieterstraat lag bijna om de hoek – mijn eerste biertje dat ik er in 1969 kocht, kostte 45 cent. Mijn kennismaking met Arjaan de Bu bestond uit het typische Middelburgse met de woorden "Van wie bin jie der dan één?". Toen ik antwoordde dat ik er één was van Piet van Hese, bleek dat De Bu mijn vader kende en sindsdien was het me ten strengste verboden fooi te geven. De Bu, altijd getooid in stofjas, had een markante kop met zware, borstelige wenkbrauwen en oogleden die voorzien waren van angstwekkende aanhangsels – je kon bijna niet anders dan je naar behoren te gedragen. Het was in Damzicht dat ik Chris Ludekuse (zie De Lachende Vis) leerde kennen; hij woonde bijna om de hoek, in de Koepoortstraat waar zijn moeder pension Royaal uitbaatte (later Auberge Provençal). Chris tekende in die tijd al en zijn grote voorbeeld was Jacques Prince met wie hij me korte tijd later in contact bracht. Jacques zat altijd aan de stamtafel, vaak vergezeld van zijn hond, waar hij de toestand in de wereld besprak en fanatiek met iedereen die hij kon overhalen damde. Hij was, naast begenadigd tekenaar, een kleurrijke figuur (zie ook Kanaalzicht) die de stad als zijn broekzak kende en over wie in die stad nogal wat verhalen de ronde deden. Zo ging het verhaal dat hij de biologische vader zou zijn van een later bekende Middelburgse wethouder – toen ik die met het verhaal confronteerde, resulteerde dat slechts in een schaterlach. Prince woonde nu eens niet bijna om de hoek van Damzicht, maar er schuin tegenover in de Bellinkstraat. Eind jaren ’60 werd er een keer bij hem ingebroken en de buit bestond o.a. uit kostbare fotoapparatuur; de dader bleek ene Abje. Van S., een habitué van De Beuk, te zijn. Toen dit bekend werd, is Abje zo gestalkt met verhalen over de wel zeer hechte connecties die Prince zou onderhouden met allerlei woeste consorten van de zelfkant tot aan het Vreemdelingenlegioen toe, dat hij uit angst voor zijn hachje de spullen liet terugbezorgen. Jacques Prince overleed op 26 januari 1973 op 45-jarige leeftijd en de stad weende zeer.

Afbeeldingen Jacques Prince


  • Bert Gerestein herinnert zich: "Café Damzicht van het echtpaar De Bu was begin jaren zeventig 'the place to be'. Een pilsje kostte 55 cent. Vier keer per jaar was er een mosselavond. Dan zag het zwart van het volk, want wat wil je: gratis mosselen! En nergens waren de mosselen zo lekker als in Damzicht. De drankomzet maakte voor het echtpaar De Bu alles goed. Er stond een jukebox met uitsluitend smartlappen. "Hij was een smokkelaar" werd grijsgedraaid. Op de bar stonden schalen met gekookte eieren en koude gehaktballen. Het café werd populair bij een wat jonger publiek en de oude stamgasten verlekkerden zich aan al die jonge meiden met minirokjes. Maar zodra ze handtastelijk werden, werden ze door moe De Bu resoluut de deur gewezen: "Het is hier geen hoerentent!""
  • Als je een wit voetje wilde halen bij mevrouw de Bu, dan gaf je een hard gekookt ei aan de hond die altijd in de kroeg zat.

Adres en contactgevens

Dam 33
4331 GE Middelburg

Externe links

Bronnen