Middelburg Dronk

Bruggen

Bruggen

De meeste Middelburgse bruggen hebben een belangrijke gemeenschappelijke factor met de Middelburgse stadspoorten. Wanneer er een stadsuitleg plaatsvond schoven de stadspoorten op met de nieuwe grachten die gegraven werden. De oude stadspoorten werden afgebroken en de nieuwe opgebouwd - soms onder dezelfde naam, soms onder een andere. De oude bruggen bleven natuurlijk wel bestaan en de nieuwe bruggen kregen een naam die refereerde aan de locatie waar ze geslagen werden. Zo kreeg je bijvoorbeeld namen als Langevielebinnenbrug en Langevielebuitenbrug.

Er waren ook bruggen die refereerden aan aan de richting, zoals bijvoorbeeld de Veersche brug en de Vlissingsche brug, of aan het ambacht waar de weg naar toe voerde, zoals de Seisbrug. Die laaste referentie kan ook worden gezien als een referentie naar de Seispoort - zo was er ook een Koepoortbruggetje. De Veersche Brug - tussen de Nederstraat en de Veerseweg - werd in 1875 afgebroken. De brug werd overbodig omdat een deel van de vest werd gedempt (zie het kaartje bij de Veersche Brug). Er waren ook vreemde eenden in de bijt als het St. Jorisbruggetje dat van de St. Jorisstraat over en naar de Herengracht ging. Toen echter de St. Jorisstraat (bij de Balans) werd aangelegd, veranderde men de naam van het bruggetje in Smytegeltbruggetje (zie De engelenwacht van Smytegelt) en kreeg de oude St. Jorisstraat zijn huidige naam St. Antheunisstraat.

Een vreemde eend was ook de Dambrug die het dok overspande en de Dam met de Dwarskaai verbond. Toen de Dambrug in 1875 werd afgebroken, herrees deze een eindje verderop als de huidige Spijkerbrug. De bruggen hadden ook een link met de horeca, al dient gezegd dat deze link indirect is - de herbergen, logementen en cafés stonden er toch voornamelijk omdat het personen- en goederenverkeer vanaf de kaden plaatshad. Advertenties in de Middelburgsche Courant etc. hebben soms dan weer wel de naam van een brug als herkennings- c.q. verwijzingspunt. Ten slotte dient ook opgemerkt dat er nogal wat friteskramen domicilie bij een brug kozen.


Externe links

Bronnen