Middelburg Dronk

Het Zeeuws Koffiehuis

 

Het Zeeuws Koffiehuis

Rouaansekaai 115
4331 HE Middelburg

 

Een koffiehuis c.q. café aan de Rouaansekaai G 115 in Middelburg - een opvolger van De Florentijnsche Lelie, De Drie Indianen, De Drie Morianen, Het Schippershuis (2), Het Rotterdammer Veerhuis, Het Rotterdamsch en Goesch Veerhuis, hotel Bal en hotel Hamel en een voorloper van café De Jager.

Geschiedenis

1900
Johannes Gabrielse en J. Gabrielse-Verhulst

In 1900 neemt Johannes Gabrielse het ´Hotel en Koffiehuis met vergunning´ Hamel over aan Rouaansekaai 115 - hij noemt zijn zaak Het Zeeuwsch Koffiehuis. Wanneer Gabrielse in 1924 overlijdt (zeeuwengezocht [1]) neem zijn weduwe, Jakoba Gabrielse-Verhulst, de zaak over en vraagt in 1925 verlenging van de drankvergunning aan.

1925
Jan Stroo

De lijst van caféhouders in Middelburg uit 1925 meldt het volgende: Jan Stroo, geb. Biggekerke 27-12-1886, Rouaanse Kade G 115 - Jan Stroo is dus de weduwe Gabrielse opgevolgd. Het Handelsregister meldt in juli 1929 via de Middelburgsche Courant dat J. Stroo is uitgetreden en dat E.J.A. de Jager is ingeschreven onder de handelsnaam J.A. de Jager - en zo begint de geschiedenis van café De Jager.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Het_Zeeuws_Koffiehuis/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Uit het boek Dorp aan de Zeedijk: "Johannes Gabriëlse (Wannus van Binnen), gehuwd met Jakoba Verhulst Abr.d (Koote van Bram), kwam in 'Het Zeeuwsch Koffiehuis' op de Rouaanse Kaai."
  • De kans is groot dat in hetzelfde pand in de 18e eeuw herberg De Florentijnsche Lelie (Lely) was gevestigd.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Rouaansekaai 115 Middelburg

Externe links

Bronnen