Middelburg Dronk

Kanaalzicht/fotos

Foto's

Deze afbeeldingen horen bij het artikel Kanaalzicht. Zie ook Stationskoffiehuis, De Pauw (2) en Volkskoffiehuis.

Periode voor 1970

1970-1984

Verbouwing en heropening van de Reutel in 1989

1984-2007

2007-2014

Vanaf 2015

Een nieuw Carambolebiljart in De Reutel in Middelburg, 27 augustus 2021

Een geschenk van Loontjens Billiards aan Jim Saija

Carambole!

Toen we jaren geleden eens een stapel stickers voor Middelburg Dronk lieten maken, met daarop een afbeelding van Bacchus, als drinkend engeltje dat tegelijkertijd piest, lieten we daar ook de kreet 'omdat er nauwelijks iets is veranderd' aan toevoegen. Daarmee verwezen we naar het feit dat dingen die we nu doen honderd jaar of nog langer geleden vaak ook al gedaan werden.

Dat is ook wel zo, maar tegelijkertijd verandert alles continu, uiteraard. Er is geen ontkomen aan. Als we het even bij de horeca houden kunnen we genoeg dingen opnoemen die we zagen opkomen en gaan. Van het klassieke Chinese restaurant tot de klassieke discotheek, we noemen maar wat.

Het klassieke bruine café zou je ook een bedreigde soort kunnen noemen. Veel echte volks- en buurtcafés zijn in de loop van de jaren verdwenen, en daarmee ook al het vermaak dat bij zulke zaken hoort of ooit hoorde. Waar kun je nog flipperen of achter een fruitautomaat kruipen...of...een potje biljarten? Natuurlijk: hier en daar staan nog pooltafels, en in The Roadhouse kun je terecht voor álle soorten biljart, maar waar kun je verder nog carambole spelen? Wij zouden het niet weten.

Dat weten ze bij Loontjens Billiards natuurlijk ook. Dat bedrijf volgt alle veranderingen binnen de horeca al honderd jaar op de voet. Toen bij de recente verhuizing van het bedrijf, van de Dam naar Arnestein, er een paar oude biljarttafels opdoken ontstond het idee om Jim Saija van Café Kanaalzicht (de Reutel) te benaderen met de vraag of hij weer een tafel in zijn zaak zou willen. Die had er altijd gestaan, maar verdween een jaar of vijftien geleden uit beeld. Dat vond de familie Loontjes heel spijtig.

Maar gelukkig: Jim ging akkoord. De tafel, een model uit de jaren 20, staat nu weer op z'n vertrouwde plek. De feestelijke onthulling was gistermiddag, in het bijzijn van alle gebroeders Loontjens, een paar genodigden en een groepje vaste gasten. Eric Loontjens deed het woord, en vertelde over de geschiedenis van het familiebedrijf, het café én de tafel.

Als extra bedankje kreeg Jim een zilveren troffel van de Walcherse Bouw Unie, waar men het souvenir aan de herbouw van het pand in de jaren 80 altijd had bewaard. De Reutel kreeg ook nog eens een nieuwe stamtafel cadeau, die de broers hebben vernoemd naar hun vader, wijlen Stan Loontjens. Een Stan-tafel dus, die mooi staat naast die fraaie Juke-Box die Jim zelf onlangs aankocht.

Mooie dingen allemaal. Veranderingen houden we niet tegen, maar met een beetje goede wil kunnen we de geschiedenis wel een klein zetje geven, de andere kant op. Zeker in het Middelburgse instituut Kanaalzicht moet dat lukken. Gaan wij volgende keer eens voorzichtig informeren wanneer die schaaltjes met hardgekookte eieren terugkeren op de toog :-)

Zie ook de video op YouTube.

Bronnen