Middelburg Dronk

Old Dutch

 

Old Dutch

Pottenmarkt 24
4331 PE Middelburg

 

Een cafe van A. de Pree, aan Pottenmarkt 24, tussen november 1971 en januari 1980. De zaak was een voorloper van De Kreukel, 't Hoekje, 't Geintje en De Zaak (1) .

Geschiedenis

1971
A. de Pree

A. de Pree, ook eigenaar van San Remo Bar, Amigo-bar Alassio en 't Sincken Tooghje opende in 1971 Old Dutch in het pand aan Pottenmarkt 24, waar voordien onder meer chocolaterie Burger en Kapper Verelst waren gevestigd. In de zaak werkten onder meer Janet de Pree, de dochter van de oude de Pree uit Zusterstraat, en Turry Thurnim.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Old_Dutch/fotos.


Naamgeving

De zaak werd ook Old Dutch Inn genoemd. Die naam werd door meer cafés in Zeeland gebruikt, in die tijd.

Bijzonderheden

  • Zoon Ron runde in dezelfde tijd Alassio. Dochter Janet komt ook voor in een krantenartikel over de vervelende klant S., die van de Pree een ontzegging had gekregen voor al zijn zaken (vijf in totaal). S. wist echter van geen wijken en bleef Janet bangmaken. Uiteindelijk kreeg hij daar zes dagen gevangenisstraf voor.

Mooie verhalen

  • T(h)urry werkte in verschillende zaken, bijvoorbeeld ook in Café Noordzee aan het Beursplein in Vlissingen. Er werd en wordt nog steeds met veel lof over hem gesproken. Hij zette de tent altijd op zijn kop en had een magneetwerking op vrouwen. Begin jaren '60 was Thurry al een bekende Zeeuw. Hij was een goede violist-drummer, die onder andere deel uitmaakte van de band The Javelins, die veel in Vlissingen speelde. Thurry had ook nog enige tijd een relatie met (Anne)Lies Deurwaarder van Seventy Seven. Zij baarde een zoon van hem.
  • Dat Thurry ook jaren later nog steeds een vlotte babbel had ervoer ik rond 1996 als barman van Seventy Seven. Thurry kwam aan de bar zitten en vertelde prachtige verhalen. Ik werkte er nog maar een paar weken en ging er eigenlijk een beetje vanuit dat Thurry nog steeds nauwe banden had met de mensen Seventy. Toen hij achteloos vroeg of hij even een flesje jenever kon lenen zag ik dan ook geen enkel bezwaar. Niet veel later kwam mijn bedrijfsleider Hayo (nu 't Hof binnen. Toen hij hoorde dat ik een fles op de pof had meegegeven verzuchtte hij (zonder boos te zijn): "Die zien we dus nooit meer terug". Daar kreeg hij uiteraard gelijk in. Zowel de fles als Thurry zagen we nooit meer. Het was mijn eerste en laatste kennismaking met deze grappige man. Een paar jaar geleden is hij overleden.

Externe links

Bronnen