Middelburg Dronk

De Kreukel

 

De Kreukel

Pottenmarkt 24
4331 PE Middelburg

 

Een café dat van januari 1980 tot mei 1988 was gevestigd aan Pottenmarkt 24 in Middelburg. De zaak was een opvolger van Old Dutch en een voorloper van 't Hoekje, 't Geintje en het huidige café, De Zaak (1).

Geschiedenis

1980
Aart van de Gruiter

Op 1 januari 1980 opent Aart van de Gruiter, dan nog eigenaar van het gelijknamige Taxibedrijf, café De Kreukel. Op diezelfde datum droeg hij zijn taxibedrijf over aan Taxicentrale Vlissingen. Het café was de opvolger van Old Dutch. Aart en Cobie van de Gruiter vertrekken in mei 1988 naar In de Gouwe Geit in Grijpskerke en dragen de zaak 1988 over aan Leo Peute van café De Geere in de Langeviele, die als zetbazen John Braham en Tonnie Toetenel aanstelt. Dat duo noemt de zaak vervolgens 't Hoekje. Aart van de Gruiter was ook korte tijd eigenaar van De Fik in Middelburg. Hij woont tegenwoordig in Hongarije.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Kreukel/fotos.

Bijzonderheden

  • De eigenaar nam in totaal 5 singles op.

Mooie verhalen

De platvink van de sint

De eerste koningsdag sinds eeuwen zal ik niet gauw vergeten en daar is Willem-Alexander niet debet aan maar Sjaak van den Berg. Sjaak, sinds jaar en dag het kloppend hart van de Stichting Evenementen Middelburg, wenkte me vanmorgen vroeg op de Markt toe - de voorbereidingen van de koningsdag waren al in volle gang. "Mooie stukjes van jullie in de PZC" begon hij het gesprek, "je zit gelijk weer terug in die tijd." Natuurlijk had Sjaak zowel de Keizer van Duitsland alsook Pietje Parfum gekend en hij vroeg of ik me Gerrit de Ru in de rol van Sinterklaas nog kon herinneren. Toen ik dat bevestigde, begon hij aan een prachtig verhaal over de sint. Sjaak was heel lang hoofdpiet en eerste secondant van De Ru die leraar was aan de toenmalige Ambachtsschool op het Molenwater. Sint en Piet werden in de vroege jaren geschminkt in Pax of Sonnevanck voordat er koers werd gezet naar de stoomboot. Aangezien de sint een dorstig man was, werd op de rijtour door de stad weleens een korte pispauze ingelast. Zo stopten ze ook een keer bij de Kreukel en na de pauze zag Sjaak dat Cobie van de Gruiter de sint bij het naar buiten gaan een zakflacon met sterke drank toestak die hij direct aan de mond zette. Sjaak nam de platvink kwaadschiks over van de sint en zei dat het zo niet kon. Hij stopte de platvink in een zak met pepernoten en vervolgde de rijtour. 's Avonds werd hij thuis opgebeld door een kennis die zei dat zijn kinderen hun roes lagen uit te slapen. De dop van de platvink was kennelijk niet goed dicht gedraaid en de pepernoten gemarineerd - had hij hem maar in een of andere hoek gegooid.


Foto's: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek en Website Stichting Evenementen Middelburg

Aart Kreukel vertelt

A) Waarom werd de zaak ook wel de ballentent van Zeeland genoemd? "Nou: "er kwam eens een man binnen en die deed tegen iedereen erg vervelend, ik heb hem toen buitengezet en toen riep hij tegen mij "wat een balleetent" , toen liep hij snel weg en de andere week kwam er een reclameschilder onze ramen beschilderen, er bleef namelijk nog één raam over/leeg, toen zei ik; nou zet daar dan maar "Ballentent"op, waar gebeurd!"

B) "Nu we het toch over die goeie ouwe tijd hebben, nog een waar verhaal. In die tijd hadden veel cafe's een "pofboek" wat jammer genoeg normaal was in die tijd, ik had een opvallende manier om dit beperkt te houden dus ik schafte een schoolbord aan en dat hing levensgroot achter de bar, als je na een half jaar de rekening niet betaalde kwam je naam en het bedrag daar op te staan, nou daar stonde er heel wat op, zelfs een persoon die bij de politie werkte en die dus ook niet wilde betalen en dacht slim te zijn door dit aan te geven bij de politie, inderdaad kwamen 2 rechercheurs dat bord ophalen/in beslag nemen met de mededeling dat ik "waarschijnlijk" strafbaar was, echter eind van de middag kreeg ik telefoon dat ik het bord kon afhalen op het bureau want er was geen bewijs dat dit debiteuren waren maar misschien wel een lottolijst. Ik heb toen gezegt; jullie hebben het opgehaald dus brengen jullie het ook maar terug en dat deden ze ook, ik heb ze toen wat te drinken aangeboden maar dat liep uit de hand want gingen pas met sluitingstijd naar huis en die hadden echt niet moeten "blazen" maar dat kon toen nog in die tijd!"

C) Van Kreukel: Dingetje om je ding: "Ik zal u uit de droom helpen; ik had in de jaren 80 een café in Middelburg op de Pottenmarkt/hoek Langeviele, de naam van het café; "Cafe de Kreukel" misschien begrijpt u nu waarom ik toen deze ( artiestennaam) voerde.Mijn bijnaam was dan ook "Kreukel" , het thema van deze single gaat over veilig vrijen wat toen in die tijd veel in opmars was op radio en TV en tijdschriften. Mijn cafeetje in die tijd was ik de voorloper van het latere karaoke, ik was de zingende barkeeper in Middelburg en het cafe zat iedere avond bomvol, iedereen die een tekst wist van bv.Hollands of Engelstalige liedjes mocht dan zelf optreden met geluidsbanden die ik liet maken in een studio.Ik ben nu inmiddels 62 jaar en denk nog veel terug aan deze geweldige gezellige tijd."

Externe links

Bronnen