Middelburg Dronk

PMT

Het PMT Zuidsingel 126 Middelburg, 1967.JPG
Algemeen
Soort Cafe
Adres Zuidsingel 126
Links
Tijdlijn
Periode 1950-1960
Gebied
Zie ook Zuidsingel

Protestant Militair Tehuis aan de Zuidsingel 126 te Middelburg

Geschiedenis

1952
J.S. Bakker

J.S. Bakker was huisvader van het protestant militaire tehuis in de Nieuwstraat, waar hij tegelijkertijd de Melksalon Boone uitbaatte, zeg maar de horecapoot van het tehuis. Het pand in de Nieuwstraat wordt verkocht en op 16 september wordt het nieuwe PMT geopend aan de Zuidsingel 126 in Middelburg. Zoals ook al in de Nieuwstraat het geval was, wordt het tehuis niet alleen door militairen gebruikt, maar kunnen er ook recepties, feesten etc. door derden worden georganiseerd.

1960
T. van Urk

T. van van Urk volgt J.S. Bakker op en vraagt in maart 1960 Verlof A aan voor het PMT - helaas overlijdt Van Urk nog dat zelfde jaar.

1973
I.J. van Damme

In 1974 stoppen I.J. van Damme en echtgenote na een jaar als beheerders van het PMT.

1974
D.M. Stigter

D.M. Stigter volgt in 1974 I.J. van Damme op.

1993
R. Kaldeway

R. Kaldeway is de laatste huisvader van het PMT dat in 1993 de deuren moet sluiten en hiermee vervalt de horecafunctie van het pand.


Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op PMT/foto's.


Naamgeving

Het christelijk- of protestant militair tehuis werd in de volksmond het PMT genoemd.

Bijzonderheden

  • Het PMT was de protestante pendant van het katholieke KMT in de Blindenhoek.
  • Het pand van het PMT, genaamd De Globe, werd in 1736 ontworpen en gebouwd door Jan de Munck, de stadstimmerman van Middelburg. Hij ging er zelf wonen - hij ontwierp en bouwde o.a. Het Stads Ykhuis en de Lutherse Kerk ook aan de Zuidsingel.

Mooie verhalen

De Casembrootschool

Ik ben door een visueel mankement – zag vaak dubbele vijanden – nooit onder de wapenen geweest, dus ook niet aan het bier gezeten in het PMT. Het PMT slaat echter een bruggetje naar het onderwerp van mijn verhaal, De Casembrootschool, die in het pand ernaast was gevestigd. Nu heet die school De Acaciahof, dus was er even de hoop mijn verhaal te linken aan herberg De Acacia, maar die hoop bleek ijdel, want de ene acacia bleek de andere niet. Enfin, toen ik in het schooljaar 1959-1960 bedremmeld de eerste klas van De Casembrootschool inliep, was de school zowat splinternieuw en rook het naar verf en de adem van de Heer – het ging immers om wat men toen "de school met de bijbel" noemde. Dat betekende klassikale gebeden en iedere maandag moest een uit het hoofd geleerde psalm of gezang worden opgezegd. Onderwijzer Piet(je) Vlieger detoneerde enigszins in dit gewijde klimaat. Hij zat vol met grappen en speelde in zijn vrije tijd toneel bij Het Middelburgs Dilettanten Toneel – in de klas schmierde hij vaak met verve. Hij was ook geen onbekende in de Middelburgse horeca en kwam vaak in het Nederlands Koffiehuis en, wanneer de avond wat verder gevorderd was, in Don Quichotte. In de vijfde werden er bij meneer De Lange ook veel stichtelijke liederen gezongen – hij begeleidde de zang op een enigszins piepend harmonium met blokfluitende meisje in steun. Mijn laatste jaar, de zesde dus, bracht ik door bij meneer Overweg – een stramme en strenge man die op het schoolplein Overpik werd genoemd. Schrijver Jan JB Kuijpers (zie ook Popgroep Rebel) zal dit zeker nog wel weten – we kwamen elkaar een aantal jaren later vaak tegen bij De Beuk. Een andere musicus in spé waarmee ik in de klas heb gezeten was Johan Wattel – hij drumde in de jaren ’70 bij Melrose Abbey en in die tijd kon je hem schilderen in Bar American. De klasgenoot waar ik echter het meeste mee optrok was Daan Tahitu (zie ook De Molukse Factor) – we kwamen bij elkaar over de vloer en zodoende was ik vaak op het kamp aan de Nadorstweg te vinden. Rudi en Tony de Queljoe speelden toen al gitaar en zouden later furore maken in o.a. de legendarische bands Dragonfly en Brainbox - zus Leila, waarmee ik ook in de klas zat, zie ik nog vaak in de stad, maar meer nog in De Wijk. Ik ben later, in de jaren ’80, nog eens terug geweest naar De Casembrootschool voor een reünie. Nostalgie ten top. Johan Wattel was er, Jannie Fransoo, Leila en vele andere bekenden. Overpik was er ook en hij kende me zelfs nog, de dubbele vijand uit mijn kinderjaren.


Bronnen

Foto's: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek en collecties Rudi en Carla van den IJssel en Rob van Hese

Adres en contactgevens

Zuidsingel 126 Middelburg.

Externe links

Bronnen