Middelburg Dronk

't Fust

 

't Fust

Vlasmarkt 4
4331 PE Middelburg

Facebook
Twitter

 

Een groot café, gelegen aan de kop van de Middelburgse Vlasmarkt, op nummer 4. 't Fust heeft een lange bar en een ruime achterzaal. Het comfortabele rookhok bevindt zich voor in de zaak. Boven het café bevindt zich nog een ruimte, die o.a. wordt gebruikt door een dartvereniging. 't Fust is een opvolger van café Allez, dat tussen 1998 en 2001 in het pand zat. In de jaren daarvoor waren in het pand Kota Radja, Bon Appetit, De Morgenster, en De Vlaskam gevestigd. Tussentijds had het pand ook een winkelbestemming: in de jaren '60 zat supermarkt VéGé in het pand, daarvoor was het pand 125 jaar eigendom van de kruideniersfamilie Dronkers, naar wie ook het achterliggende plein achter de zaak, naast de Helm werd vernoemd: het Plein van Dronkers.

Geschiedenis

2001
Jeroen Nouse en Monika Nouse

Na de overname van café Allez richtten Jeroen en Monika Nouse in VOF Nouse op, op 21 mei 2001, drie maanden later openden zij café 't Fust.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op 't_Fust/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Boven de deur van 't Fust is de naam De Morgensterre geschilderd, dit verwijst naar herberg De Morgenster die in een ver verleden in het pand gevestigd was.
  • Jeroen Nouse werkte eerder bij de Vriendschap.

Mooie verhalen

De kruidenierszaak van Dronkers: eigenlijk ook een soort café

Het pand aan Vlasmarkt 4 in Middelburg heeft een rijke geschiedenis. Herberg De Morgenster zat er al in 1727. Maar de geschiedenis van de kruidenierswinkel van Dronkers, die decennia lang in het pand zat, is misschien nog wel leuker. Die 'handel in kruidenierswaren' startte in 1838 in de Vlasmarkt (in pand 'De Rosenhoet' op nummer 6), en verhuisde in 1870 naar het pand op nummer 4, waar voordien een bakkerij genaamd De Morgenster was gevestigd. Later werd van de gemeente ook het voormalige brandspuithuisje aan de Helm gekocht, dat later zou gaan fungeren als koffiebranderij. Toen de grote ovens van de voormalige bakkerij eenmaal waren weggebroken ontstond er een grote ruimte, die jaren bekend zou staan als 'De Boerenkamer'. Op het grote terrein achter de zaak werden vervolgens ook nog eens twee extra paardenstallen gebouwd (er stond er al eentje), waardoor het befaamde 'Plein van Dronkers'ontstond: de plaats waar boeren van heel Walcheren iedere donderdag tijdens de weekmarkt hun wagens stalden. En dat niet alleen: ze verkochten ter plekke ook meteen de boter, kaas en eieren die ze hadden meegebracht aan Dronkers. In de boerenkamer bleven de bezoekers vaak hangen. Ze kregen er gratis koffie, natuurlijk wel in de hoop dat er dan ook inkopen gedaan zouden worden bij de kruidenier van Dronkers. Het was voor veel dames ook een plaats om te vertoeven met elkaar, terwijl de echtgenoten de geldzaken deden in naburige horecagelegenheden zoals Sint Joris of De Koophandel. Feitelijk vervulde de kruidenierszaak van Dronkers in die tijd dus ook al een horecafunctie. Een derde broer zat overigens ook nog met een kruidenierszaak in het tegenovergelegen pand, De Roode Toren, waar nu café Tympaan is gevestigd. Maar dat is weer een ander verhaal... Zie ook de fotoparagraaf Geschiedenis Vlasmarkt 4

Externe links

Bronnen